Riječ je o tradicionalnoj grčkoj piti koja naprosto oduševljava. Doručak, večera, prilog uz ručak, za posao, piknik, druženje... Što god da naumiš, odnosno za koju god priliku namjeravaš napraviti tempelopitu, ovaj recept će ti olakšati život.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Pregachin recept za tempelopitu
Sastojci:
- 200 g feta sira
- 200 g grčkog jogurta
- 200 g tvrdog ili polutvrdog sira
- 2 jaja
- 170 g rastopljenog maslaca
- 125 ml mlijeka
- 140 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- prstohvat papra
Postupak:
- U jednu posudu prosij brašno, prašak za pecivo i papar.
- Maslac otopi, pa dodaj mlijeku i jogurtu kako bi se rashladio pa umiješaj i razmućena jaja.
- Tekuću smjesu lagano sipaj u brašno i miješaj da dobiješ glatku smjesu bez grudica. Lagano umiješaj naribani sir (ja sam koristila gaudu), a zatim prstima nakidaj fetu. Feta ne bi trebala biti presitna, puno je finije kad su malo krupniji komadi.
- Tepsiju dimenzija cca 20x30 cm namasti pa ravnomjerno rasporedi smjesu.
- Peci u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-ak minuta, odnosno dok se ne zapeče do smećkaste boje.