Kolumne 08. lipnja 2019.

Torta od čokolade, jagoda i lješnjaka - može li bolje?

foto: Nešto slatko by Katarina
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona je jagoda i bilo bih šteta ne iskoristiti ih pa sam zato pripremila ovaj divan, sezonski kolač...

Najbolji način za to je torta koja osim što u sebi ima jagode, ima i lješnjake, te čokoladu. Svakako probajte ovaj recept, oduševit će vas!

 

Možda vas zanima... Brze i slatke: Rolice od vanilije i šumskog voća Kolumne

 

Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.

 

Možda vas zanima... Crumble s višnjama - najbrža i najslađa slastica svibnja Kolumne

 

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina


Za biskvit će vam trebati:

  • 2 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 dcl ulja
  • 2 dcl mlijeka
  • 100 g brašna
  • 100 g mljevenog lješnjaka
  • 1 prašak za pecivo

*trebate ispeći tri, a ovo su sastojci za jedan biskvit

Postupak pripreme:

  1. Jaja stavite u posudu te ih miksajte dodajući im šećer.
  2. Dok jaja postanu svijetla i kremasta, dodajte im ostale sastojke počevši od mokrih.
  3. Sjedinite sve sastojke, te smjesu prebacite u pleh veličine 26 cm i pecite na 180 stupnjeva/ 30-tak minuta (napravite test s čačkalicom).
  4. Pečene biskvite ohladite.

Za kremu će vam trebati:

  • 400 g čokolade za kuhanje
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 500 g mascarponea
  • ekstrakt od lješnjaka ili liker po vašoj želji
  • + 500 g jagoda (narezanih na sitne kockice i „posušene“ (10 min) na papirnatom ručniku)

Postupak pripreme:

  1. Čokoladu za kuhanje otopite na pari. Vrhnje za šlag izmiksajte čvrsto, te mu dodajte mascarpone, ekstrakt lješnjaka ili liker i rastopljenu čokoladu.
  2. Kremu sjednite i dobro izmiješajte pomoću špatule. Krema je gotova odmah! Ne trebate je hladiti prije stavljanja na biskvit (bitno da je biskvit hladan).
  3. Tortu možete odmah slagati tako da stavite prvi biskvit, pa dio kreme, pa na kremu rasporedite jagode...
  4. Stavite drugi biskvit, pa dio kreme, pa ostatak jagoda..Na jagode stavite prestali zadnji biskvit i kremu, te sve stavite u hladnjak na barem 5 h prije ukrašavanja torte ili posluživanja.
  5. Tortu ukrasite prema želji.

Dobar tek!

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina  | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina  | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina  | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dany 11:34 09. Lipanj 2019.

    Nešto ozbiljno ne valja s ovim receptom! Na stranu što je presladak uz skoro pola kg šećera samo za biskvit (možda to ovisi o osobnom ukusu), ali na slici su izrazito crni biskviti, dok u receptu nema ni čokolade ni ... prikaži još! kakaa, već samo malo lješnjaka, od čega ne može biti takve boje. Krema se čini dobra, ali recept za biskvit svakako ima nekakve greške ili su slike od neke potpuno druge torte.