Od svega par sastojaka napravim ukusno jelo. Par namirnica i par začina ponekad je dovoljno za nešto tako fino da ne možete vjerovati. Ova juha od leće prijat će vam topla sad dok je još ljeto, ali i vruća u prvim jesenskim danima.
Ovaj recept možete iskoristiti za glavno jelo ili predjelo. Hranjivost ovog obroka je velika i to posebno zbog leće. Leća je odlična zrnata mahunarka. Iznimno je cijenjena zbog visokog udjela proteina (26 g na 100 g). Odlična je u kombinacijama s mesom i jajima, ali posebno cijenjena i kod izrade bezmesnih jela.
Tako primjerice ovo jelo se može napraviti i u bezmesnoj varijanti (prikladno za vegetarijansku ili vegansku ishranu). Tada se jelo naravno priprema bez mesa i bitno je da se dodaju druge grahorice u samo jelo (npr. slanutak) ili pak da se uz jelo konzumira kruh s kvalitetnim žitaricama (u ovom slučaju domaći kruh od raženog i pirovog brašna).
Za četiri tanjura trebat će vam:
- 10 dkg špeka
- 20 dkg mrkve
- 25 dkg zelene leće
- 4 žlice rajčice (passata)
- začini: sol, papar
Priprema:
- Leću namočite u vodu dok ne pripremite ostale sastojke (poželjno bar sat vremena prije kuhanja).
- Špek nasjeckajte na trakice.
- Mrkvu nasjeckajte na kockice.
- U dublju posudu kad se zagrije ubacite prvo špek, kad postane staklast dodajte mrkvu, miješajte 5 min i zatim dodajte ocijeđenu i ispranu leću, zalijte vodom da sve bude dobro pokriveno i ostavite kuhati na srednjoj jačini. Dodajte sol i papar po ukusu.
- Ovisno o leći kuhat će se oko sat vremena, probajte je li leća mekana. Tik prije nego je gotova dodajte paradajz i ostavite da još malo prokuha.
Dobar tek i redovno eksperimentirajte s receptima!
Kliknite nas na FITNESS KLINIKA Facebook i Instagram.
Za vas pišu Sanja Starešinić, trener osobnog razvoja i Dražen Starešinić, instruktor fitnesa.