Kolumne 03. svibnja 2017.

Tuna tacosi + salsa od jagoda s avokadom

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Razmišljao sam si kako da započnem ovaj tekst, o tome kako su mi tortilje super sam već pisao, o meksičkoj kuhinji također, o tome da volim isprobavati neke pomalo “lude kombinacije” isto tako ali onda mi je sinula ideja - savjetuje naš bloger Vedran...

Nisam se nikad dotaknuo teme kupovanja namirnica pred istekom roka trajanja. Ne znam kako Vi ali ja s tim nemam problema, znam što smijem a što ne kupiti, svjestan sam što smijem zamrznuti a što napraviti najkasnije tijekom sljedećeg dana i držeći se tih nekih svojim pravila uspijevam manje više redovito kupiti namirnice koju su mi često cjenovno nepristupačne.

Možda vas zanima... Totalno drugačiji tuna sendvič za apsolutni jutarnji užitak Recepti

Primjera radi za ove tacose sam za 22 kune kupio 600 g tune koju bi inače platio oko 90 novčića. Dosta dobar ulov, čini mi se.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Nedavno sam kupio i cijeli biftek koji je težio oko kilogram i pol za 80-ak kuna, odmah ga razrezao na 4 obroka i spremio u zamrzivač. Bilo je tu i voća i povrća a kao primjer ću navesti nešto malo preko 3 kilograma banana za cca 6 kuna, naravno da one nisu sve bile u savršenom stanju ali ako si radite smoothieje, ogulite ih, narežete i u porcijama spremite također u zamrzivač pa po potrebi uzimate vrećicu. Koru naravno ne bacite u kantu za otpatke nego ju dodate u kompost ako isti imate. Uglavnom, imam takvih primjera podosta.

tuna burger Možda vas zanima... Pripremite slasne tuna burgere None

- Kod ribe Vam je stvar jednostavna, provjerite boju, provjerite miris i ako je to dvoje ispravno, nemate straha da nešto nije u redu.

- Kod mesa isto tako, miris će u 90% slučajeva otkriti pokvarenu namirnicu.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

- Voće i povrće je gotovo sve upotrebljivo dokle god se ne pojavi plijesan ili trulež.

- Ako jaja potonu kada ih uronite u vodu - ispravna su, a ako pak plutaju znači da se dosta plinova razvilo i najbolje ih je baciti. Miris isto tako je dobro provjeriti.

- Riža i tjestenina Vam može trajati i mjesecima nakon isteka rok, posebice ako još nije otvoreno pakiranje.

- Jogurt bez problema možete konzumirati nekoliko dana nakon isteka roka pa čak i mjesec/dva ako ga zamrznete.

- Uglavnom, vjerujte sebi a ne isključivo onom što piše na papiru jer realno, nema garancije ni da je ono što nije pred istekom roka apsolutno ispravno.

A sad da se vratimo na današnji recept, tacosi s tunom i pikantna salsa u kojoj glavnu ulogu imaju jagode. Da, ludilo ljudi moji!!! Kakvi okusi se tu sve prožimaju, to jednostavno treba probati i doživjeti.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci:

  • 600 g tune
  • sezam i lan
  • 8 tortilja


Za marinadu:

  • 2 dcl soja umaka
  • sjemenke korijandera
  • peršin
  • sol i papar


Za nadjev:

  • 1 mrkva
  • 1/2 glavice zelenog kupusa
  • 1/2 glavice crvenog kupusa
  • začini (sol, ulje, ocat)
tuna sendvič Možda vas zanima... Tuna sendvič na francuski način None

Za salsu:
  • 10-ak jagoda
  • 1/2 manjeg ljubičastog luka
  • stabljika i list celera
  • svježa ljuta papričica
  • sok pola limuna
  • sol


Za umak od avokada:

  • 1 avokado
  • 1 kiselo vrhnje
  • sok pola limuna
  • sol

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. Ja sam tunu marinirao dan prije a vi to možete napraviti i par sati prije pripreme jela. Marinadu napraviti od navedenih sastojaka te skupa s tunom držati u hladnjaku.
  2. Dalje ćemo krenuti s umakom od avokada tako da njega možete staviti u hladnjak na hlađenje. Uklonite košticu iz avokada te ga žlicom izvadite iz kore. Zajedno s ostalim sastojcima ubacite u blender kako bi dobili kremu. Prebaciti u posudicu i staviti u hladnjak.
  3. Salsu je također super jednostavno za napraviti. Jagode, luk, celer i ljutu papričicu sjeckati na male jednake kockice, dodati im usitnjeni list celera te začiniti. Salsu isto možete staviti na hlađenje. Mala opaska, ovakva salsa s jagodom se odlično slaže gotovo sa svim jelima ovog tipa jer će dati nevjerojatnu svježinu samom jelu, koliko god Vam na prvu to tako ne izgledalo.
  4. Tunu nakon mariniranja uvaljati u sezam i lan te peći na suhoj tavi otprilike 2 minute sa svake strane, uključujući i bočne strane. Kada je gotova, rezati je na trakice. Ako niste ljubitelj ovako na pola pečene tune, slobodno ju pecite malo duže kako bi se do kraja ispekla samo pripazite da ju baš skroz ne presušite.
  5. Salatu naribajte na jednaku veličine te začinite.
  6. Tortilje zagrijte na tavi te na njih redom slažite salatu, salsu, tunu i na kraju umak od avokada.


U slast! :)


Vedranove recepte možete pronaći na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.