Kolumne 09. prosinca 2022.

U restoranu Baraž jedu se najbolje germknelde!

gastro postao gastro.24sata.hr
Naša kolumnistica Kasandra Draganić posjetila je restoran Baraž koji se nalazi u sklopu Etno farme Mirnovec u Samoboru gdje je iskreno uživala u domaćoj hrani

Iako obožavam ovo predbožićno vrijeme, besramno uživam u lampicama i kiču koji dolazi s tim, prezirem gužve. Da, rado ću isprobati što nude adventske kućice po Zagrebu, ali u neko mirnije vrijeme.

Ako ste imalo poput mene i u ovo vrijeme adventskog ludila gledate da pobjegnete iz grada, znam gdje otići na odlične kobasice, germknedle, ali i poneko iznenađenje i to na samo dvadesetak minuta van Zagreba!

 | Author: KASANDRA DRAGANIĆ Etno farma Mirnovec očarat će vas već na prvi pogled foto: KASANDRA DRAGANIĆ

Etno farma Mirnovec u Samoboru nas je na prvu očarala prekrasnim okolišem. Tu je smješteno više kućica koje su prvo premještene na ovaj posjed pa u potpunosti renovirane. Samu kuću u kojoj je restoran Baraž (pojam koji označava pripetavanje u konjičkom sportu), u mjestu iz kojeg je došla su zvali "vesela kuća" i to zato što je bila najveća u selu i u njoj su dugo održavane sve svadbene svečanosti mještana.

 | Author: KASANDRA DRAGANIĆ Veseli detalji na ulazu u restoran Baraž foto: KASANDRA DRAGANIĆ

Vesela je ovo kuća i dalje, sa svim simpatičnim rustikalnim detaljima koji nas vuku u neku davnu prošlost, dok su jela također više ona domaća, s pokojim izletom u modernu kuhinju, a u skladu s duhom vremena, sve su namirnice lokalne, kao i vina koja nude.

Na neka druga vremena nas je podsjetio i šarmantan šef sale koji s toliko ljubavi i strasti radi svoj posao da nam osmijeh nije silazio s lica dok smo upijali njegove priče i iskustvo.

 | Author: KASANDRA DRAGANIĆ Goste dočekuje šarmantni šef sale koji s puno ljubavi radi svoj posao foto: KASANDRA DRAGANIĆ

U toploj domaćoj atmosferi, za predjelo smo naručili njihovu Etno platu za dvije osobe. Rekla bih da bi se tu i više ljudi moglo najesti, pogotovo uz svježi sir i vrhnje koje smo naručili jer smo načuli da se rade u samom restoranu.

 | Author: KASANDRA DRAGANIĆ Etno plana za dvije osobe prepuna je domaćih suhomesnatih proizvoda, a dovoljna je i za četvero foto: KASANDRA DRAGANIĆ

I ovo su bili najbolji sir i vrhnje koje sam ikad jela u restoranima, a uz fenomenalan kruh koji također sami peku svaki dan, ova plata mi nije bila ni potrebna iako sam rado nabola na vilicu šunku. Osim šunke, na plati su samoborska salama, kulen, čvarci, špek i polutvrdi sirevi. Pošto obožavam kiseliše, razveselili su me i kiseli krastavci, ali sam ipak svoj tanjur napunila sirom i vrhnjem.

 | Author: KASANDRA DRAGANIĆ Svježi, domaći sir i vrhnje adut su restorana Baraž foto: KASANDRA DRAGANIĆ

Cijena plate je 151,00 kn, dok ćete porciju sira i vrhnja platiti 60,00 kn. Za predjelo, mislim da je ovo sve zajedno dovoljno za četvero ljudi dok se zagrijavaju za glavno jelo.

Mi smo ovdje ponajviše došli zbog njihove ponude zimskih jela, a najviše su nam zamirisale krvavice i češnjovke koje dolaze na Zimskoj plati za dvije osobe. Uz ove omiljene kobasice, tu je i buncek, dinstano kiselo zelje i restani krumpir, a cijena ove plate je 203,00 kn. Vjerujte mi, nećete ostati gladni.

 | Author: KASANDRA DRAGANIĆ Zimska plata za dvije osobe - krvavice, češnjovke, buncek, dinstano kiselo zelje i restani krumpir foto: KASANDRA DRAGANIĆ

Za obožavatelje krvavica – ovo je mjesto koje ne smijete zaobići. Teško je naći dobre krvavice po restoranima, a ove su me baš oduševile. Sočne, lijepo ispečene, nipošto suhe i bez previše začina koji bi ubili okus.

Češnjovke i buncek su tu pali u drugi plan iako su zadovoljili sve kriterije za pravi zimski obrok poslije lopatanja snijega. Restani krumpir odličan, kiselo zelje zadovoljavajuće iako bih voljela da je ipak hrskavije, no i sama znam koliko je na to teško utjecati. Nebrojeno puta sam kupila kiselo zelje i požalila jer je bilo premekano ili nedovoljno kiselo.

 | Author: KASANDRA DRAGANIĆ Teleći Etno odrezak s gljivama, špekom i rižom foto: KASANDRA DRAGANIĆ

Nakon poznatog nam menija koji smo morali probati, zaintrigirao nas je teleći Etno odrezak s gljivama, špekom i rižom. Nakon sve pojedene hrane, zamolili smo da nam samo donesu odrezak, bez riže, jer smo ga silno htjeli probati, ali više nije stalo.

Ok, ovo je bilo iznenađenje godine. Očekivala sam teleći odrezak pečen na naglo s umakom od gljiva, a došlo je brdo omotano špekom. Razrezali smo ga, a unutra onaj fini kruh o kojem sam već pričala, zapečen pa na njega posloženi ficleki telećeg odreska, preko toga gljive, sir i na kraju sve omotano šnitama slanine i zapečeno.

 | Author: KASANDRA DRAGANIĆ Uz svo to meso, odlčno osvježenje bila je salata od domaćeg matovilca foto: KASANDRA DRAGANIĆ

Ovo je definitivno jelo za one koji su lopatali snijeg cijeli dan, propješačili od Zagreba do Samobora ili odradili višesatne jahačke treninge u Konjičkom klubu Mirnovec koji je odmah pored restorana. Ne znam koliko je tu kalorija, ne želim niti znati, ali ovo je bilo iznenađujuće ukusno.

Hrskavi kruh, sočna teletina, sir, ove gljive, pa čak i hrskava panceta gore, ovo brdo nas je oduševilo, a mene je podsjetilo na neku domaću varijantu Philly cheesesteaka. Salata od domaćeg matovilca mi je nasušno trebala uz ovo jelo, pa me taman osvježila.

 | Author: KASANDRA DRAGANIĆ Ljubazno i uvijek dobro raspoloženo osoblje restorana foto: KASANDRA DRAGANIĆ

Cijena ovog odreska je 150,00 kn, što nije malo, ali iskreno, sama ga ne bih mogla pojesti, pogotovo nakon bogatog predjela pa bih ova sva jela preporučila da probate u grupi, da svatko sve proba i svi odu doma siti i presiti.

Riža uz odrezak nije stala, ali zato desert je. Germknedle sam radila i doma, nisu bile loše. Pojela sam ih i nekoliko poluhladnih na Adventu u Zagrebu, no, ovo je bila najbolja germknedla koju sam ikad pojela. Uzela sam opciju s čokoladom u umaku od vanilije i unatoč bome obilnom obroku, uspjela sam pojesti pola. Napomena – zaista je ogromna i vrijedi svake kune, a cijena joj je nemalih 60 kn.

 | Author: KASANDRA DRAGANIĆ Germknedle, najbolje ikad! foto: KASANDRA DRAGANIĆ

Pilo se lokalno vino Župančić, a sve pohvale idu izvrsnom osoblju koje nas je sad i malo razmazilo svojim pristupom, dok je chef Nemanja Simić s velikim entuzijazmom pričao što sve sami spremaju i koliko se trude da što više toga na stol izađe iz ovog kraja, pa i o receptima koje je usvojio od vlasnice, a u obitelji su već generacijama.

 | Author: KASANDRA DRAGANIĆ Bajkovita predblagdanska atmosfera foto: KASANDRA DRAGANIĆ

Ovo kišno i tmurno vrijeme nas nije spriječilo da malo i prošećemo po ogromnom imanju, mahnemo konjima, ali i pogledamo ostale kuće. Jedna od njih je u upotrebi također za neke obiteljske proslave i veća druženja, dok se na drugoj još radi i rekli su nam da će joj svrha biti isto ovako domaćinska i u skladu s krajem u kojem je smještena.

Veselimo se i to provjeriti, a vi svakako presijecite tjedan i zaputite se do Samobora poslije posla i uživajte u atmosferi, miru i odličnoj domaćoj hrani.

Možda vas zanima... Najbolji restoran u Gorskom kotaru poslužuje vrhunski ramstek od jelena punjen vrganjima Kolumne Možda vas zanima... Zbog ovih armenskih delicija isplati se otići do Koprivnice Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.