Kolumne 28. kolovoza 2013.

U špici sezone: Caponata

caponata cookam maslovna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljeto nam je lagano na odlasku, ali neki njegovi plodovi upravo su na svom vrhuncu. Ovo nam jelo na jednom tanjuru daje ono najukusnije od sezone.

Caponata je tradicionalno sicilijansko jelo od povrća, tako savršeno svježe, lagano i ljetno. Ovo fantastično jelo jednako je ukusno kao samostalni obrok uz malo prepečenog kruha i ricotte ili kao  prilog mesu i ribi a odlično je i s tjesteninom.

Sastojci:

  • 2 manja patlidžana
  • 1 glavica luka
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 2 stabljike celera
  • 5 rajčica
  • 1 dl pirea od rajčica
  • 1 žlica grožđica
  • 1 žlica kapara
  • 1 šaka maslina
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice vinskog octa
  • peršinov list
  • svježi bosiljak
  • maslinovo ulje
  • malo soli i papra
  1. Patlidžan operite, izrežite na manje kocke, posolite i ostavite 30 minuta, da pusti gorku tekućinu.
  2. Rajčice zarežite na vrhu u križić, potopite kratko u posudu s kipućom vodom, ocijedite, ogulite i narežite na manje komade.
  3. U većoj tavi, na malo masnoće, popirjajte sitnije narezan luk, kada se zastakli i malo omekša dodajte nasjeckani češnjak i narezani celer. Pirjajte nekoliko minuta pa dodajte pripremljenu rajčicu i pire od rajčice pa nastavite pirjati na umjerenoj vatri.
  4. U drugoj tavi na malo maslinova ulja popržite odstajali patlidžan (kojeg ste prethodno posušili kuhinjskim papirom).
  5. Kada patlidžan primi finu boju dodajte ga ostalom povrću.
  6. Dodajte otkoštene masline, pod mlazom vode isprane kapare, grožđice i sve pirjajte još 10-ak minuta.
  7. Na kraju dodajte šećer, ocat, sitno nasjeckan peršinov list i bosiljak pa pirjajte još par minuta.
  8. Prije posluživanja jelo pospite listićima svježeg bosiljka. Caponatu možete poslužiti toplu ili dobro ohlađenu  a odlična je i kada odstoji jedan ili više dana u hladnjaku.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.