Kolumne 14. prosinca 2023.

Umro je Miljenko Grgić, najznačajniji hrvatski vinar

Miljenko Grgić
Miljenko Grgić foto: Facebook @Grgich Hills Estate
gastro postao gastro.24sata.hr
U 101. godini 13. prosinca preminuo je legendarni Miljenko Mike Grgić koji je svjetsku slavu stekao pobjedom na Pariškoj presudi, događaju koji je označio veliku prekretnicu u svijetu vinarstva

"S dubokom tugom objavljujemo da je preminuo naš osnivač Miljenko Mike Grgich, osoba koja je sinonim za inovaciju, izvrsnost i pionirski duh u svijetu vinarstva.

Mikeova trajna ostavština ide puno dalje i dublje od nevjerojatnih vina, njegove posvećenosti održivosti, njegovog mentorstva budućim vinarima te njegove nepokolebljive posvećenosti hrvatskom naslijeđu. Pamtit će ga njegova obitelj, njegovi brojni prijatelji, njegov voljeni tim vinarije Grgich Hills Estate, te nebrojene osobe diljem svijeta čije je živote dotaknuo svojom osobnošću prepunom ljubaznosti, životne radosti, strasti, znatiželje i zahvalnosti. Svima će nam iznimno nedostajati.

Kako se opraštamo od Miljenka, i slavimo njegov nevjerojatan život obilježen velikim postignućima, njegovim velikim utjecajem i naslijeđem koje će zauvijek inspirirati svijet vina, molimo vas da s nama podijelite vaše uspomene na Mikea", poručili su iz kalifornijske vinarije Grgich Hills Estate tužnu vijest da nas je jučer, u 101. godini, napustio veliki vinar Miljenko Mike Grgich.

Odlazak ovog velikog vinara, koji je 1. travnja ove godine proslavio 100. rođendan, i čije ime će zauvijek biti zapisano ne samo u hrvatskoj, već i u svjetskoj povijesti vinarstva, rastužilo je mnoge koji se danas prisjećaju Miljenkovih velikih uspjeha.

Cijeli svijet Grgića poznaje kao osobu koja je na čuvenoj Pariškoj presudi, natjecanju koje je Steven Spurrier, britanski vinski stručnjak i trgovac vinima, organizirao u Francuskoj, zemlji koja je sinonim za vino, 1976. godine – vinom Chardonnay Chateau Montelena iz 1973. (Chateau Montelena je kalifornijska vinarija za koju je tada radio kao enolog) pobijedio vina od sorte chardonnay iz Burgundije, koja se do tada smatrala neprikosnovenom regijom za vina od te sorte. Ovaj događaj označio je demokratizaciju u svijetu vinarstva, a Mikeu donio besmrtnu slavu.

 | Author: Profimedia Chardonnay Chateau Montelena iz 1973. foto: Profimedia  | Author: Facebook @Grgich Hills Estate MIljenko Grgić foto: Facebook @Grgich Hills Estate

Također, njegovo značajno postignuće je što je inicirao znanstveno istraživanje kojim je dokazano da je crljenak kaštelanski, autohtona hrvatska vinska sorta, identična američkom zinfandelu te talijanskom primitivu koji od njega vuku svoje podrijetlo.

Također, učinio je puno za razvoj hrvatskog vinarstva. Godine 1995. pokrenuo je vinariju na Pelješcu, u Trsteniku, gdje se od tada do danas proizvode isključivo vina od lokalnih autohtonih sorti pošipa I plavca malog s vrhunskih položaja.

 | Author: Facebook @Grgich Hills Estate Miljenko Grgić foto: Facebook @Grgich Hills Estate

“Prvi je na Pelješac i u Dalmaciju donio male hrastove bačve iz Francuske, u kojima je dozrijevalo vino, plaćao je za kvalitetnije grožđe puno veću cijenu od drugih i, na kraju, stavio je cijenu vina nekoliko puta veću od bilo kojeg drugog vinara. Tih nekoliko naizgled jednostavnih poteza promijenili su scenu dalmatinskih vina iz temelja”, piše u svom tekstu za Jutarnji list vinski stručnjak Saša Špiranec i dodaje kako su i danas pošip i plavac mali vinarije Grgić s Pelješca standard za najvišu kvalitetu vina od tih sorti u Dalmaciji.

 | Author: Grgić vina Grgić vina, Miljenkova vinarija u Trsteniku na Pelješcu foto: Grgić vina  | Author: Grgić vina Grgić vina, Miljenkova vinarija u Trsteniku na Pelješcu foto: Grgić vina

“Shvatio sam da vino ne praviš samo svojim umom i osjetilima. Vino praviš i svojim srcem”, jedna je od poruka Miljenka Mikea Grgića, osobe koja je zadužila hrvatsko, ali i svjetsko vinarstvo. Njegovo nasljeđe dalje će čuvati njegova nasljednica, kći Violet Grgić, kao i glavni enolog i potpredsjednik vinarije Grgich Hills Estate Ivo Jeramaz.

 | Author: Facebook @Grgich Hills Estate Miljenko Grgić, Violet Grgić i Ivo Jeramaz foto: Facebook @Grgich Hills Estate

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.