Svake godine se spremam raditi nešto od drena, pomalo zaboravljenog stabla. U proljeće prvi počinje cvjetati, a tek u ranu jesen daje žarko crvene plodove.
![Sirup od drena | Author: Ingrid Periša](/media/img/69/3a/2930db304bab952cd688.jpeg)
Zreli su zapravo tek kada počinju padati. Ispred moje kuće raste jedno veliko stablo, ali bobice otpadnu i nikada ne dođu na red. Ove godine sam to promijenila i u dva navrata skupila bobice s poda čim su pale i napravila sirup i marmeladu.
Marmelada je malo zahtjevnija jer se moraju vaditi koštice, no sirup je vrlo jednostavan.
800 gr opranih drenjula
800 gr šećera
8 dl vode
![Bobice drena | Author: Ingrid Periša](/media/img/73/68/5766d7c680af1e4675ce.jpeg)
Sve skupa staviti u posudu i kuhati dok bobice ne omekšaju. Znači koliko bobica, toliko šećera i vode. Kada su bobice omekšale kroz gusto sito procijediti sirup i staviti u sterilizirane staklenke i staviti u hladnjak. Ono što vam je ostalo u situ propasirati da bi se odvojile koštice (ja sam radila ručno) dodati odokativno šećera (oko 15 dkg) i još prokuhati da se šećer rastopi i spremiiti u steriliziranu staklenku. Ja sam imala male količine koje smo odmah potrošili, ali vi slobodno, ako imate pomagače za skupljanje povećajte. Plod drenjula i kora priređeni kao čaj liječe bolesti crijeva.
Ingrid možete pratiti i na njezinom blogu Prekratak dan i Facebook stranici.