Da kokteli mogu biti uistinu posebni i jako ukusni, odnosno ne izgubiti ništa na okusu, čak i kad u njima nema alkohola, ili ga ima vrlo malo, pokazao nam je Vjenceslav Madić, bar manager Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bara, dugogodišnji koktel-majstor s bogatim međunarodnim iskustvom. Javnosti poznat pod 'umjetničkim imenom' Master Kishoni ovaj iskusni znalac predstavio nam je novu liniju bezalkoholnih i LABV koktela koji će se posluživati u kultnom baru omiljenog zagrebačkog hotela Esplanade.
"Jako me veseli što vas vidim u ovako velikom broju na bezalkoholnim koktelima. To znači da je ovaj put dobar. Tijekom godina rada u barovima primijetio sam da mnogi gosti iz raznih razloga ne žele ili ne mogu piti alkohol, od zdravstvenih, vjerskih razloga, do neuklapanja u životni stil, ili u tom trenutku ne smiju piti alkohol, a vrlo bi rado popili nešto više od običnog soka, kave ili kombinacija sa šećernim sirupima. I tu na scenu dolaze bezalkoholni kokteli te oni s niskim udjelom alkohola poznati u svijetu kao LABV kokteli.
Detaljno sam razradio ponudu i pomno kreirao ove koktele, pronalazio i kombinirao različite sastojke kako bi uistinu sadržavali samo zdrave nutrijente, a pritom bili ukusni, osvježavajući, zanimljivi i vizualno atraktivni. Riječ je o istinskim well-being koktelima kojima sam dodao dašak teatralnosti u posluživanju, kako bi gosti uživali u kompletnom doživljaju", istaknuo je Master Kishoni.
Na početku smo kušali Smoked Margaritu, koktel koji predstavlja odličan spoj mediteranske destilirane aromatične vode, svježeg hladno prešanog soka od nara, celera i jabuke, uz dodatak ekološkog sirupa od agave te dimljene soli. Na koktel već poslužen u čaši pred gostom se dodaje efektni dimni oblak koji daje posebnu aromu dima koja podsjeća na mezcal, meksičko žestoko piće od agave.
Nakon bezalkoholne dimljene Margarite, stigao nam je Green Bloody Mary, puno zdravija, zelena verzija kultnog koktela Bloody Mary, koji sadrži zeleni tabasco umak, ali i namirnice koje razbuđuju organizam, poput svježeg hladno prešanog soka od mente, komorača, limuna, đumbira, celera, peršina i jabuke, bez dodatka šećera, te je kao takav idealan za detoksikaciju. Uz dodatak efektne pjenice od ekološki proizvedenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja NAI 3.3 s Dugog otoka, ovaj koktel dobiva potpuno novu dimenziju, a poslužuje se s domaćim ručno rađenim aromatičnim slanim štapićima s crnim sezamom.
Nakon ova dva bezalkoholna koktela kušali smo i dva iz kolekcije LABV koktela, odnosno koktela s niskim udjelom alkohola, koji bez obzira na to pružaju potpuni doživljaj klasičnog koktela, uz odličan spoj prirodnih sastojaka. Oduševila su nas oba – gorkasti Megroni, koji svoju inspiraciju pronalazi u kultnom Negroniju, s koricom od naranče koja nosi Esplanadin pečat te parfemom od bijele čokolade te Americano Lemonade, blagi koktel savršen za ispijanje na Esplanadinoj Oleander terasi. Oba sadrže jedan vrlo zanimljiv osnovni sastojak - Savoia Americano Rosso Aperitivo, veganski aperitiv izrađen sa 100% prirodnim sastojcima, koji sadrži i vino marsala te je aromatizirano je s više od 20 ručno branih ljekovitih biljaka.
"Nova linija koktela donosi senzacionalne spojeve od organskih sastojaka, bez alkohola ili s manjim udjelom alkohola, bez šećera i glutena, s potpuno prirodnim i aromatičnim okusima, na bazi fine bezalkoholne mediteranske destilirane aromatične vode MeMento posvećene miksologiji, te prirodnih hladno prešanih sokova s veganskim certifikatom. Bezalkoholni kokteli pritom pružaju detoksikacijski učinak i iznimno su hranjivi za organizam jer obiluju prirodnim sokovima koji sadrže visokovrijedne nutrijente, vitamine i minerale", objašnjava nam Master Kishoni.
Za kraj, Vjenceslav Madić, bar manager Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bara, ponudio nam je još jedno zanimljivo piće – odležani koktel El Presidente koji je on napravio 2014. godine – od ruma, triple seca i vermuta, napunio ga u boce i stavio na odležavanje u podrum. Okusom je poput pravog konjaka, kojem je odležavanje dalo jednu uistinu posebnu notu. Kušali smo ga čistog, natočenog direktno iz boce, a inače Kishoni bi ga, napominje, poslužio u posebnoj čaši, uz dodatak svježeg sirupa od grenadine. Okus nas je oduševio, a veseli nas i vijest da Madić planira istu stvar ponoviti i u Esplanadi – kreirati koktele koji će odležavati te ćemo ih moći probati tek za nekoliko godina.
Uz koktele uzvanici su na predstavljanju mogli kušati selekciju finih malih zalogaja koji su izvrsno pratili ponudu koktela, a koje je sa svojim timom pripremila Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić, dok je slastičarski tim hotela pripremio ukusne arty slastice da zaokruže doživljaj ispijanja koktela. Atmosferu je odličnim odabirom glazbe pratio DJ Jurki.