Dva autohtona proizvoda promovirat će se ove nedjelje u Humu - najmanjem gradu na svijetu i postojbini biske, gdje se u subotu održava 3. Festival industrijske konoplje, jedini takav u hrvatskim okvirima, a u nedjelju 17. izdanje tradicionalne smotre istarskih rakija.
Treći festival industrijske konoplje započinje u subotu u 13 sati, što je dobra prilika za pobliže upoznavanje s biljkom oko koje se vežu mnoge kontroverze, a zapravo je jako korisna i ljekovita, iako nedovoljno iskorištena. U sajamskom dijelu programa predviđena je prezentacija i degustacija proizvoda od konoplje. Sudjelovat će petnaestak izlagača.
foto: Facebook
U sklopu festivala održat će se i predavanja koja će trajati od 15 do 18 sati. Neki od predavača jesu Bojan Aleksić koji će govoriti o autonomnoj kući u Istri u skladu s prirodom, Borut Šket – s temom o gradnji prve ekološke kuće od konoplje u Sloveniji.
Možda vas zanima...
Rakije, rakije amo: Naučite kuhati omiljeno piće naših djedova!
Špajza
Nedjelja će u Humu proteći u znaku 17. izdanja tradicionalne smotre istarskih rakija koja se održava uz slogan: "Domaća rakija je naša medižija". Cilj je popularizacija domaćih rakija i očuvanje tradicijske proizvodnje.
Na manifestaciji obično sudjeluju proizvođači rakija iz cijele Hrvatske, a posjeti je oko 1000 ljubitelja rakija također iz cijele Hrvatske.
Jedna od novosti ovogodišnje Smotre je ta da će osim uobičajenog žirija rakije ocjenjivati i kušati Povjerenstvo za senzornu analizu vina i jakih alkoholnih pića i članovi, certificirani senzorni analitičari Instituta za poljoprivredu i turizam .
Možda vas zanima...
Rakija u kulinarstvu: Gdje su ju sve stavljale naše bake?
None
Organoleptičko ocjenjivanje rakija u Humu bit će vođeno od strane Predsjednice akreditiranog Povjerenstva za senzorno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, dr.sc. Sanje Radeka, te će u senzornoj analizi rakija sudjelovati 5 certificiranih senzornih analitičara članova akreditiranog Povjerenstva Instituta.
foto: Facebook
Proizvođači svoje uzorke rakija mogu predati od 10 do 12 sati na ocjenjivanje u Polači u Humu, i to u nekoliko kategorija: biska, domaća obična, rakija s rudom, medenica, šljivovica-krekovica, brinjevača-smrička, rakije s travama, voćem ili šumskim plodinama te voće u rakiji.
Možda vas zanima...
Rakijom do savršenih krafni
None
Rakije će se degustirati od 13 sati kupnjom čašice za degustaciju. Osim degustacije domaćih žestica proizvedenih na tradicionalan način, tijekom cijelog dana posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda istarskih jela: maneštru, bakalar, pečene kestene...
Proglašenje najboljih rakija predviđeno je u 17 sati, a "feštu od rakij" svojim će nastupom začiniti Night Express band.
Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastro-zvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :)