Najave 29. siječnja 2025.

Francuzi su ponovno svjetski prvaci u kuhanju!

Bocuse D'Or 2025.
Bocuse D'Or 2025. - pobjednici Francuzi
foto: ABACA/PIXSELL
U Lyonu je održano slavno svjetsko kulinarsko natjecanje Bocuse D'Or. Pobjednici su Francuzi, drugi su Danci, a treći su kuhari iz Švedske

Nakon velikih ulaganja u pokušaju vraćanja izgubljenog nacionalnog kulinarskog prestiža, Francuska je u utorak s ponosom proslavila pobjedu na najprestižnijem svjetskom kulinarskom natjecanju, Bocuse d'Or. Paul Marcon, sin bivšeg pobjednika Régisa Marcona, osvojio je titulu u ponedjeljak navečer u Lyonu, gastronomskoj prijestolnici Francuske, točno 30 godina nakon što je istu nagradu osvojio njegov otac.

Ovo dvogodišnje natjecanje, koje se odvija pred glasnom i entuzijastičnom publikom, osnovao je 1987. godine legendarni francuski kuhar Paul Bocuse. Paul Bocuse preminuo je 2018. godine, a od tada njegovu ostavštinu njeguje njegov sin Jerome, a odnedavno i unuk Paul Jr.

Bocuse D'Or 2025. | Author: ABACA/PIXSELL Bocuse D'Or 2025. foto: ABACA/PIXSELL Bocuse D'Or 2025. | Author: ABACA/PIXSELL Bocuse D'Or 2025. - drugoplasirani Danci foto: ABACA/PIXSELL Bocuse D'Or 2025. | Author: ABACA/PIXSELL Bocuse D'Or 2025. - Švedska, treće mjesto foto: ABACA/PIXSELL

Francuska srušila dominaciju Skandinavaca

Nakon što su skandinavske zemlje dominirale proteklih 10 godina, francuska ekipa profesionalizirala se i privukla financijska sredstva od javnih institucija i privatnih donatora, što pokazuje koliko je ova titula važna za nacionalni identitet.

"Bio je to moj dječački san. Ponosan sam što smo ponovno doveli Francusku na vrh", rekao je 29-godišnji Marcon nakon pobjede.

Bocuse D'Or 2025. | Author: REUTERS/PIXSELL Bocuse D'Or 2025. foto: REUTERS/PIXSELL

Na ovogodišnjem izdanju natjecanja sudjelovale su 24 zemlje. Danska, pobjednik prethodnog natjecanja iz 2023., osvojila je srebro, dok je Švedska zauzela treće mjesto.

Marcon i njegov tim oduševili su žiri pitom punjenom jelenjim mesom pirjanim u crvenom vinu, foie grasom i divljim gljivama, uz prilog od celera, a zatim i desertom s jabukom aromatiziranom francuskim likerom Chartreuse.

Bocuse d'or Možda vas zanima... Danska slavila na svjetskom kuharskom prvenstvu! Najave

Bocuse D'Or 2025. | Author: ABACA/PIXSELL Bocuse D'Or 2025. foto: ABACA/PIXSELL Bocuse D'Or 2025. | Author: REUTERS/PIXSELL Bocuse D'Or 2025. foto: REUTERS/PIXSELL

Hrvatske nigdje

Kvaliteta kuhanja na natjecanju Bocuse d'Or natjecanju iz godine u godinu raste, jer zemlje sudionice ulažu u svoje timove kako bi promovirale nacionalnu gastronomiju i ojačale svoj kulinarski ugled u svijetu.

Na svjetsko natjecanje, koje se održava svake godine, pristup imaju samo najbolji s kontinentalnih natjecanja, što nažalost nije Hrvatska čijom se gastronomijom iznimno ponosimo, ali na kontinentalno natjecanje Lijepa naša nikada nije poslala najbolje od najboljih.

Bocuse D'Or 2025. | Author: REUTERS/PIXSELL Bocuse D'Or 2025. foto: REUTERS/PIXSELL Bocuse D'Or 2025. | Author: ABACA/PIXSELL Unuk i sin slavnog Paula Bocusea - Paul Jr. i Jerome Bocuse foto: ABACA/PIXSELL

Bocuse D'Or je puno više od natjecanja kuhara

"Stvoreno od strane kuhara za kuhare, natjecanje Sirha Bocuse D'Or puno je više od gastronomskog natjecanja. Tehnika i kreativnost, predanost i ljudske vrijednosti istaknuti su kao ključni pokazatelji velikih talenata visoke kuhinje budućnosti.

To je univerzalni jezik koji se razumije na svih pet kontinenata, utjelovljen kroz kreacije, tanjure i jela koja su istovremeno osjetljiva i spektakularna, u atmosferi ispunjenoj uzbuđenjem i strašću navijača koji bodre natjecatelje do krajnjih granica", tako ovo prestižno natjecanje opisuju organizatori.

Možda vas zanima... Bocuse d'Or slavi 30. obljetnicu Najave

Bocuse D'Or 2025. | Author: ABACA/PIXSELL Bocuse D'Or 2025. foto: ABACA/PIXSELL

Bocuse D'Or 2025. | Author: ABACA/PIXSELL Bocuse D'Or 2025. foto: ABACA/PIXSELL

Već više od 35 godina natjecanje Sirha Bocuse D'Or odaje priznanje kuharima koji svojom predanošću profesiji i kulinarskoj umjetnosti nastavljaju bezvremenski duh naslijeđa Paula Bocusea.

Godine 2005. natjecanje je uvelo sustav nacionalnih pretkvalifikacija, nakon kojih slijede kontinentalne selekcije: Bocuse d'Or Europe, Bocuse d'Or Americas, Bocuse d'Or Asia-Pacific i Bocuse d'Or Africa. Samo 24 najbolje zemlje sudjeluju u svjetskoj završnici koja se svake dvije godine održava u Lyonu, u Francuskoj.

Bocuse D'Or 2025. | Author: ABACA/PIXSELL Bocuse D'Or 2025. foto: ABACA/PIXSELL

Bocuse D'Or 2025. | Author: ABACA/PIXSELL Bocuse D'Or 2025. foto: ABACA/PIXSELL

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.