Nakon velikih ulaganja u pokušaju vraćanja izgubljenog nacionalnog kulinarskog prestiža, Francuska je u utorak s ponosom proslavila pobjedu na najprestižnijem svjetskom kulinarskom natjecanju, Bocuse d'Or. Paul Marcon, sin bivšeg pobjednika Régisa Marcona, osvojio je titulu u ponedjeljak navečer u Lyonu, gastronomskoj prijestolnici Francuske, točno 30 godina nakon što je istu nagradu osvojio njegov otac.
Ovo dvogodišnje natjecanje, koje se odvija pred glasnom i entuzijastičnom publikom, osnovao je 1987. godine legendarni francuski kuhar Paul Bocuse. Paul Bocuse preminuo je 2018. godine, a od tada njegovu ostavštinu njeguje njegov sin Jerome, a odnedavno i unuk Paul Jr.
Bocuse D'Or 2025.
Bocuse D'Or 2025. - drugoplasirani Danci
Bocuse D'Or 2025. - Švedska, treće mjesto
Francuska srušila dominaciju Skandinavaca
Nakon što su skandinavske zemlje dominirale proteklih 10 godina, francuska ekipa profesionalizirala se i privukla financijska sredstva od javnih institucija i privatnih donatora, što pokazuje koliko je ova titula važna za nacionalni identitet.
"Bio je to moj dječački san. Ponosan sam što smo ponovno doveli Francusku na vrh", rekao je 29-godišnji Marcon nakon pobjede.
Bocuse D'Or 2025.
Na ovogodišnjem izdanju natjecanja sudjelovale su 24 zemlje. Danska, pobjednik prethodnog natjecanja iz 2023., osvojila je srebro, dok je Švedska zauzela treće mjesto.
Marcon i njegov tim oduševili su žiri pitom punjenom jelenjim mesom pirjanim u crvenom vinu, foie grasom i divljim gljivama, uz prilog od celera, a zatim i desertom s jabukom aromatiziranom francuskim likerom Chartreuse.
Bocuse D'Or 2025.
Bocuse D'Or 2025.
Hrvatske nigdje
Kvaliteta kuhanja na natjecanju Bocuse d'Or natjecanju iz godine u godinu raste, jer zemlje sudionice ulažu u svoje timove kako bi promovirale nacionalnu gastronomiju i ojačale svoj kulinarski ugled u svijetu.
Na svjetsko natjecanje, koje se održava svake godine, pristup imaju samo najbolji s kontinentalnih natjecanja, što nažalost nije Hrvatska čijom se gastronomijom iznimno ponosimo, ali na kontinentalno natjecanje Lijepa naša nikada nije poslala najbolje od najboljih.
Bocuse D'Or 2025.
Unuk i sin slavnog Paula Bocusea - Paul Jr. i Jerome Bocuse
Bocuse D'Or je puno više od natjecanja kuhara
"Stvoreno od strane kuhara za kuhare, natjecanje Sirha Bocuse D'Or puno je više od gastronomskog natjecanja. Tehnika i kreativnost, predanost i ljudske vrijednosti istaknuti su kao ključni pokazatelji velikih talenata visoke kuhinje budućnosti.
To je univerzalni jezik koji se razumije na svih pet kontinenata, utjelovljen kroz kreacije, tanjure i jela koja su istovremeno osjetljiva i spektakularna, u atmosferi ispunjenoj uzbuđenjem i strašću navijača koji bodre natjecatelje do krajnjih granica", tako ovo prestižno natjecanje opisuju organizatori.
Bocuse D'Or 2025.
Bocuse D'Or 2025.
Već više od 35 godina natjecanje Sirha Bocuse D'Or odaje priznanje kuharima koji svojom predanošću profesiji i kulinarskoj umjetnosti nastavljaju bezvremenski duh naslijeđa Paula Bocusea.
Godine 2005. natjecanje je uvelo sustav nacionalnih pretkvalifikacija, nakon kojih slijede kontinentalne selekcije: Bocuse d'Or Europe, Bocuse d'Or Americas, Bocuse d'Or Asia-Pacific i Bocuse d'Or Africa. Samo 24 najbolje zemlje sudjeluju u svjetskoj završnici koja se svake dvije godine održava u Lyonu, u Francuskoj.
Bocuse D'Or 2025.
Bocuse D'Or 2025.