Najave 26. travnja 2023.

I 'ružno' povrće je ukusno, nemoj ga bacati!

Reci 'ne' bacanju hrane
Reci 'ne' bacanju hrane foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Svakog 26. travnja obilježava se Stop Food Waste Day, dan na koji intenzivnije razmišljamo o rastućem problemu otpada od hrane. Donosimo priče koje inspiriraju te odlične ideje kako iskoristiti ostatke

Znaš li da se u svijetu baci oko trećine ukupno proizvedene hrane? Ili pak da se samo u Hrvatskoj na godišnjoj razini baci čak 400.000 tona! Ovo podaci uistinu su poražavajući, posebno danas kada imamo toliko mogućnosti i znanja da hranu koju kupimo u potpunosti iskoristimo.

 | Author: Shutterstock U svijetu se baci oko trećine ukupno proizvedene hrane foto: Shutterstock

Svakog 26. travnja posebno se naglašava borba protiv bacanja hrane, odnosno obilježava se takozvani Stop Food Waste Day koji je 2017. godine pokrenuo Compass Group USA, koncern koji obuhvaća više brendova hrane. Na taj dan razmišljamo što mi osobno možemo učiniti da spriječimo bacanje hrane, ali razmišljamo i globalno – kako biti onaj dobar dio tog svjetskog kotača i uključiti se u praćenje dobrih trendova na ovom području.

 | Author: Shutterstock Ružno, ili nesavršeno povrće često se baca. No ono ne gubi na okusu, a često je jeftinije foto: Shutterstock

 

Hrana Možda vas zanima... Kako izbjeći bacanje hrane Špajza

 

Jer, bitno je shvatiti, bacanje hrane nije samo ekonomski problem (svaki put kad bacaš hranu probaj izračunati koliko novca bacaš), bitno pitanje ovdje je i očuvanje okoliša jer za proizvodnju sve te hrane (kojom na kraju krajeva i zagađujemo okoliš kad je bacamo), troše se neki izvori energije koje pak treba nekako proizvesti. Riječ je o začaranom krugu, koji trebamo prekinuti i pokrenuti pozitivne promjene.

 | Author: Shutterstock Ne bacaj kore od povrća, iskoristi ih za jelo foto: Shutterstock

Ako te zanima ova tema, puno toga o sprečavanju bacanja hrane ima na stranici stopfoodwasteday.com gdje ćeš pronaći načine na koje možeš smanjiti otpad od hrane, odlične ideje i savjete kako iskoristiti hranu do posljednjeg komadića, kao i zanimljive intervjue sa slavnim chefovima i drugim osobama vezanim uz gastronomiju i industriju hrane koji će ti sigurno poslužiti kao inspiracija da se pokreneš.

Jedan od onih koji stalno i glasno pričaju o ovome problemu je i slavni španjolsko-američki chef Jose Andres, kojeg svi znamo po njegovu radu kroz projekt World Central Kitchen – u sklopu kojeg organizira kuhinje u svim dijelovima svijeta gdje je to potrebno zbog neke prirodne ili druge katastrofe (neki od najsvježijih primjera su rat u Ukrajini i potresi u Turskoj). Uz to, chef Andres je chef i vlasnik ThinkFoodGroupa te o ovoj temi puno razmišlja kada nabavlja namirnice za svoje restorane, ali i kad kuha za svoju obitelj.

 

Možda vas zanima... Jamie Oliver: Nema bacanja! Kako iskoristiti ostatke hrane Špajza

 

"Najbolje čuvana tajna na tržnici su nesavršeni proizvodi. Oni su uvijek jeftiniji od primjerice povrća koje izgleda savršeno i simetrično, a ne gube ništa na okusu. O temi održivosti i ne bacanju hrane ne razmišljam samo na poslu, već i kod kuće. Dio svoje hrane moja obitelj proizvodi sama, u našem vrtu, a imamo i svoje košnice jer pčele su izuzetno bitne za očuvanje svakog ekosistema. Od njih dobivamo toliko meda da ga na kraju ponosno dijelimo prijateljima", govori chef Jose Andres.

Na stranici stopfoodwasteday.com možeš pronaći brojne ideje kako smanjiti otpad od hrane i potpuno iskoristiti svaku namirnicu, a možeš skinuti i veliku kuharicu punu odličnih recepata u kojima se iskorištavaju ostaci hrane. Jedan takav, za chutney od kora mrkve, donosimo u nastavku.

 | Author: Shutterstock Kora od mrkve može se iskoristiti za temeljac, ali i za ovaj prefini chutney foto: Shutterstock

Riječ je o receptu indijskog chefa Arjyoa Banerjeeja kojem je velika inspiracija za njegove održive recepte njegova baka. Ovaj chutney odličan je prilog jelima od mesa, ali i onima samo od povrća. Navedena količina dovoljna je za 4 obilne porcije, a vrijeme kuhanja je samo pola sata.

Inspiriraj se i ne bacaj hranu!

 | Author: Shutterstock Chutney od kora mrkve foto: Shutterstock

Chutney od kora mrkve

Sastojci – za pečene kore od mrkve:

  • 320 g kora (lupina) od mrkve
  • 16 g biljnog ulja
  • crni papar, svježe mljeveni
  • 100 g luka, sitno sjeckanog
  • 2,5 g soli

Sastojci – za bazu od rajčice:

  • 30 g češnjaka, sitno sjeckanog
  • 2 cijele sušene crvene čili papričice
  • 2 g sjemenki kumina
  • 5 g sjemenki korijandera
  • ulje za prženje
  • 300 g rajčice
  • 25 g nasjeckanih svježih listića korijandera
  • 120 ml hladne vode
  • 4 g soli

 

Stari kruh Možda vas zanima... Ne bacaj stari kruh, iskoristi ga za nova jela Špajza

 

Postupak:

  1. Kore od mrkve izmiješaj sa solju, svježe mljevenim paprom, uljem i lukom. Peci 20 minuta na 200 stupnjeva.
  2. Zagrij malo ulja u tavi. Dodaj cijele chili papričice te sjemenke kumina i korijandera. Kad sjemenke kumina počnu pucketati, dodaj češnjak i prži dok se češnjak ne zazlati (pazi da ne zagori!).
  3. Dodaj nasjeckane rajčice i dinstaj 5-7 minuta na srednjoj vatri. Dodaj svježi korijander i sol. Poklopi i dinstaj dalje dok rajčice ne omekšaju.
  4. Pusti da se ohladi i dodaj hladnu vodu. Samelji pečenu koru od mrkve i bazu od rajčice zajedno u blenderu dok ne dobiješ jednoličnu gustu smjesu. Ohlađeno posluži posuto s još par listića svježeg korijandera.

 | Author: Shutterstock Stop bacanju hrane - svatko se treba potruditi da ovakvi prizori budu što rjeđi foto: Shutterstock

 

Čarobni umaci Možda vas zanima... Ne bacaj ostatke mesa, oživi ga finim umacima Špajza waste cooking Možda vas zanima... Kuhaj, ne bacaj: Nudimo savršeno rješenje za epidemiju bacanja hrane! None

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.