Korčulanske Pjatance prepoznate su od strane struke i medija, pa su prošlogodišnja izdanja festivala ponudila raznovrsne „pjate“ definirane u okvirima suvremene hrvatske kuhinje i zanimljiva gostovanja.
Za Korčulane su proteklih godina kuhali poznati chefovi poput Davida Skoke, Stevena Pietersa, slastičarke Petre Jelinić, a i ove će godine masterclass radionice održati najzvučnija imena hrvatskog kulinarstva, chef Dino Galvagno čije se ime nalazi u top 10 hrvatskih kuhara, chef Hrvoje Zirojević, nedavno proglašenog chefom godine u izboru prestižnog svjetskog gastronomskog vodiča Gault&Millau, Lucija Tomašić, vlasnica slastičarnice Mala Truba, umijeće izrade zdravog kruha s domaćim uzgojenim kvascima predstavit će Damir Šarić, a „Master of wine“ umijeće nagrađivana sommelierka Jo Ahearne.
Korčulani, kao i svi posjetitelji festivala, moći će ponovno uživati u kreativno koncipiranim jelima, visokokvalitetnim namirnicama te umijeću spajanja jela i vrhunskih vina po promotivnim cijenama. Okosnica festivala je Udruga Korčulanske Pjatance koja okuplja renomirane korčulanske restorane i jedan OPG u vizionarski pokret koji u Korčuli osniva trend moderne i kreativno koncipirane kuhinje temeljene na lokalno uzgojenim, sezonskim namirnicama i začinskom bilju. Oni su redom: restorani Adio Mare, Aterina, Barić, Filippi, LD Restaurant, Marco's, Nonno, Radiona, Konoba Maha, Konoba Mate te proizvođača ekoloških, tradicionalnih proizvoda OPG Eko škoj.
Festival je ove godine iznjedrio i zanimljivu suradnju sa Srednjom školom Petar Šegedin iz Korčule koja se, osim bogatim nasljeđem obrazovanja nadolazećih kuhara, slastičara i ugostitelja, može pohvaliti i modernim, izvrsno opremljenim praktikumom u kojem će održavati radionice.
Vrijednost festivala i korčulanske gastronomske ponude prepoznao je najprestižniji globalni gastronomski vodič i sinonim za kulinarsku izvrsnost Michelin koji je drugu godinu za redom podijelio čak tri preporuke (LD Restaurant, Filippi i Konoba Mate). Uz gostujuće gastro stručnjake predstavit će se i domaće snage, u prvom redu chef Marko Gajski, sudionik ovogodišnjeg internacionalnog kongresa gastronomije Chef's Stage u Šibeniku, Biljana Milina koja nedavno osvojila prestižnu Gault&Millau nagradu za pastry chefa godine te Udruga Slow Food Pelješac čiji će članovi održati radionicu za djecu. Posjetitelji će sudjelovati i na cocktail radionici u suradnji s Coca Cola brendom i edukaciji o lokalnim maslinovim uljima koju će održati senzoričari s otoka.
Korčulanske Pjatance održat će se na lokacijama od Korčule, preko Žrnova do Pupnata, a proljetni termin održavanja manifestacije nametnuo se kao najlogičnije rješenje ne samo kao najava nadolazeće turističke sezone, već i zbog sezonskih namirnica koje će na korčulanskom „pjatu“ doživjeti svoj kvalitativni vrhunac.
„Ali najviše, probudi nas proćuliće na pjatu s mladin bižima i bobon, mladon kapulon i crncima, ulovljenima u smrčon okićenu vršu, k'o u škuribandi. Zavonja motar, kaduja, ružmarin i kapare k'o davno ispričane priče“ - za najavu prvih Korčulanskih Pjatanci napisao je poznati vinar Luka Krajančić. S istim romantičnim izazovima za gurmanska nepca željna harmonije najboljeg što otok pruža i ove vas godine pozivamo da nam se pridružite okusite gastronomsko gostoprimstvo Korčule u punom proljetnom zamahu!
Za više informacija posjetite stranice:
http://korculanskepjatance.com/
https://www.facebook.com/Korculanske-pjatance-Spring-Food-Wine-Festival
@instagram: korčulanske pjatance
FESTIVALSKI PROGRAM
Korčula i okolna mjesta
26.- 30.travnja 2019.
26.04.2019.
11.00
Konoba Maha
Službeno otvorenje festivala uz predstavljanje sudionika, poslovnih partnera i drugih suradnika – za uzvanike festivala i medije
15.00
Radionica izrade koktela – Powered by Coca Cola
19.00
LD Restaurant
Korčula u boci - večera u pet sljedova uz izbor vina Jo Ahearne, prve hrvatske Master of Wine sommelierke
27.04.2018.
11.00
Bistro Radiona
Umjetnost marendavanja – tradicionalna korčulanska marenda
14.00
Praktikum Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule
Slastičarnica Mala Truba – Radionica izrade zdravih slastica i kruha od uzgojenog kvasca i cjelovitog brašna
19.00
Konoba Maha
Gostovanje chefa Dina Galvagna – večera u nekoliko sljedova uz vino
28.04.2018.
11.00
Praktikum Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule
Masterclass – radionica chefa Dina Galvagna
19.00
Udruga Korčulanske pjatance
Lagoon Regata – večera za sudionike regate
After Party – Dos Locos
29.04.2018.
11.00
Praktikum Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule
Udruga Slow Food Pelješac – Predavanje i radionica za djecu
15.00
Praktikum Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule
Masterclass – radionica chefa Hrvoja Zirojevića
30.04.2018.
10.00
Barina – Žrnovo
Eko Škoj i Senzorski analitičari otoka Korčule–prezentacija, degustacija i edukacija o maslinovim uljima otoka Korčule
19.00
Zajednička večera sudionika Pjatanci za sve zaljubljenike u iće i piće