Imamo izvrsnu vijest za sve poznavatelje vina i vinoljupce! Naime, već sutra, u četvrtak 20. veljače, počinje novi ciklus izvrsnih Vinartovih vinskih radionica koje će se održati u omiljenom zagrebačkom hotelu Esplanade. Dio je to manifestacije Vinart Biz Edition koja, uz vinske radionice, objedinjuje već održani Vinart Petit Tasting, Vinart Silent Tasting te veliku završnicu - veliko dvodnevno promenadno kušanje vina, Vinart Grand Tasting, koji će se u zagrebačkoj Laubi održati u petak 28. veljače te subotu 1. ožujka.
Vinart Biz Edition održava se po jubilarni, 10. put (s novim imenom prvi put), pa je tako za jubilarno izdanje i izbor radionice posebno bogat i primamljiv. Održat će se ukupno 25 radionica, a vodit će ih vodeći sommelieri i drugi profesionalni predavači – vinski stručnjaci i vinari.
Vinart vinske radionice
Vinart vinske radionice, program prvog dana
Prvi dan počinje uz slavni Meneghetti White
Program radionica u četvrtak otvara vertikalno kušanje najvažnijeg bijelog vina vinarije Meneghetti, čuvanog u magnum bocama. Meneghetti White iz berbi 2011., 2013., 2015. 2017., 2019., i 2021. predstavit će glavni enolog vinarije Damir Bosek i njihov legendarni talijanski konzultant Walter Filiputti.
Nakon toga slijede radionice o nagrađivanoj argentinskoj vinariji Terrazas de los Andes i predstavljanje momjanske vinarije Prelac. Također, u programu u četvrtak 20. veljače je i radionica o jednom od najpopularnijih konjaka na svijetu, Hennessy - Crafting the Future since 1765. Ovo kušanje vodit će Ted Lelekas, Moët Hennessy Brand Ambasador.
Za kraj dana čeka nas mini vertikala i jedna premijera vinarije Grabovac pod vodstvom Mislava Maršića i Nikole Grabovca, nakon koje slijedi i veliko kušanje ponajboljih pjenušaca i rizlinga plešivičke vinarije Šember koje će voditi Zdenko i Nikola Šember.
Vinart vinske radionice, program drugog dana
Kaboline amfore, graševine Zlatnog brda...
Radionice u petak, 21. veljače, otvara radionica "Kabola amfore - dubinsko kušanje bezvremenskih vina pionira amfora u Hrvatskoj“, potom slijede radionice "De Gotho i Maximo - vođeno kušanje uzdanica Kutjeva d.d.", "Veuve Clicquot - Only one quality, the finest!“ te popularna radionica sparivanja sira i vina "Sir i vino - Ribanac, sparivanje s vinom kralja domaćih sireva“.
Tu je i odlična radionica "Graševine Zlatnog brda - baranjski masterclass“ u kojoj će se predstaviti Zlatno brdo, odlična vinarija iz Baranje. Graševine u Baranji jednostavno daju drugačija vina koje bi trebale imati posebno mjesto a vinskim listama, a Zlatno brdo njeguje jedan od najboljih izričaja tog stila, što potvrđuju vrijedne medalje na Decanteru, osvojene u nizu za graševine iz 2018., 2021. i 2022. Radionicu će voditi sommelierka Ines Matić Matešković.
Za kraj dana slijedi radionica "Premijera Terana Santa Lucia i dubinsko kušanje ponajboljih terana vinarije Kozlović" koji će voditi otac i kći Gianfranco i Gianna Kozlović. Kušat će se vina Kozlović Teran 2023., Kozlović Teran Selekcija 2021., Kozlović Teran Santa Lucia 2019., Kozlović Teran Santa Lucia 2018., Kozlović Teran Santa Lucia 2017., Kozlović Teran 2016. te Kozlović Santa Lucia Noir 2012.
Miljenko Grgić
Vinart vinske radionice - program trećeg dana
Odlična vinska subota
U subotu 22. veljače program radionica počinje u 14 sati radionicom "RIEDEL Malvazija Istriana – otkrijte čari malvazije uz Wine Glass Experience“ (podsjećamo, upravo tvrtka Riedel izradila je posebnu čašu za malvaziju).
Nakon toga slijedi pravi vinski dragulj "Grgich Hills masterclass“. Slavna kalifornijska vinarija Grgich Hills, čiji je suosnivač pokojni Miljenko Grgić, predstavlja vertikalu svojih vina iz doline Nape, tri berbe svoga kultnog chardonnayja (2016., 2014. te 2012.) te tri berbe klasičnog kalifornijskog cabernet sauvignona (2013., 2010. i 2008.). Kušanje, kao i detaljno upoznavanje s poviješću čuvene vinarije vodi Kruno Filipović, upućeni znalac, vinski pisac i predavač na WSET školi.
Nakon toga slijedi kušanje vrhunskih rizlinga i zelenih veltlinaca "Domäne Wachau - riesling & grüner veltliner portfolio tasting" koju će na engleskom jeziku voditi Roman Horvath, vlasnik prestižne titule Master of Wine. Tu je i radionica "Kast vina - premijerno kušanje butiknih vina iz Iloka" te radionica "Red Bordeaux - vođeno kušanje" pod vodstvom Manuele Plohl.
Za kraj dana tu je radionica "20 godina Boškinca – najbolje godine“. Bit će to vođeno kušanje najboljih berbi crnog Boškinca kroz 20 godina podruma Boškinac. Kušat će se 6 najboljih berbi iz podruma Boškinac - od 2005. do 2018.
Vinart vinske radionice - program četvrtog dana
Od velikih austrijskih vina do nagrađivanih vina iz Srbije
Posljednji dan vinskih radionica u srijedu 26. veljače prva je na rasporedu u 13 sati "Vinska škola Saše Špiranca by Römerquelle" - sažeti tečaj za vješto snalaženje u svijetu vina. Na ovoj radionici bit će objašnjeni glavni tipovi vina, ključne sorte, najvažnije vinske regije, tipovi čaša i vinskog pribora te osnove sparivanja vina s hranom.
Program se nastavlja uz radionicu na engleskom jeziku "The great wines of Austria masterclass" na kojoj će se kušati sljedeća vina: FX Pichler Grüner Veltliner ried Loibenberg 2022., FX Pichler Riesling ried Loibenberg 2022., Knoll Grüner Veltliner ried Loibenberg Smaragd 2023. te Knoll Riesling ried Schutt Smaragd 2023.
Nakon toga, na radionici "Damjanić - vertikala velikana kupaže: Clemente blanc, Clemente i Duro Istriano" vinar Ivan Damjanić predstavit će tri male vertikale, Clemente blanc od 2019. do 2021., zatim Duro Istriano također od 2019. do 2021. i na kraju Clemente (crno) od 2017. do 2019.
Podrum vinarije Damjanić
Jako zanimljiva, slasna i poučna bit će i radionica "DOQ Priorat ‘Vi de Vila’ masterclass" koju će na engleskom jeziku voditi jedan od najvećih poznavatelja Priorata, vinski kritičar i autor, Miqel Hudin koji iz Španjolske donosi neke od ponajboljih primjeraka vina te regije i drži vjerojatno masterclass godine u Hrvatskoj, koji niti jedan pasionirani poštovatelj vina ne bi smio propustiti.
Za one koji možda još nisu upoznati, Priorat je jedna od najcjenjenijih vinskih mikroregija na svijetu. Njezina je povijest počela relativno nedavno, a koja se u svega par desetljeća od prvog zasađenog vinograda probila na sam vrh internacionalne vinske scene.
Nakon toga slijedi radionica "Štampar Experience", na kojoj će se, pod vodstvom vinara Davida Štampara i najboljeg sommeliera Hrvatske Kristijana Harjača kušati vina Urban White extra brut, Pušipel classic Mađerkin breg 2023., Pinot sivi 2023., Sauvignon 2023. te Štamparovo novo crveno vino Mađerka 360 2021.
Radionicu "Best of Rizman - iz perspektive internacionalnog profesionalca" na engleskom jeziku vodit će Dirceu Vianna Junior, Master of Wine, a kušat će se izvrsna vina ove poznate vinarije iz Komarne: Pošip 2024., Nonno 2022., Primus 2018., St. Michael Tribidrag 2018., te St. Michael Syrah 2016. Bit će zanimljivo vidjeti kako ova vina s karakterom doživljava vinski stručnjak koji nije iz Hrvatske.
Za sam kraj Vinart je sačuvao najbolje čuvanu vinsku tajnu iz susjedne Srbije - vinariju Vinčić. Na radionici "Vinčić - kralj grašca, ali i generalno bijelih vina Srbije" kušat će se, uz ostala vrlo ambiciozna vina i njihov Grašac 2020. koji je prošle godine na Decanteru osvojio platinu te prestižnu titulu Best in Show! Radionicu vodi vrsni poznavatelj vina Srbije, ali i ostalih zemalja iz ove regije, urednik magazina Vino i Fino, Igor Luković.
Radionice su namijenjene svim vinskim entuzijastima željnima znanja o vinima omiljenih vinarija na tržištu, ali i profesionalcima koji tako drže korak s rastućim vinskim tržištem. Svi zainteresirani mogu osigurati ulaznice za pojedinačnu radionicu ili dnevnu ulaznicu koja uključuje 6 radionica na linku.
Vinart vinske radionice
Nakon radionica slijedi Silent Tasting, a potom i dvodnevni Grand Tasting
U četvrtak 27. veljače, također u hotelu Esplanade, održat će se, drugu godinu zaredom, i Vinart Silent Tasting. Riječ je o sjedećem kušanju više od 100 odabranih vina iz 4 hrvatske vinske regije namijenjeno prvenstveno stranim i domaćim novinarima koji se u tišini i bez vanjskih utjecaja mogu potpuno posvetiti vinima, fokusirajući se na mirise, okuse i teksture.
Nakon svega toga preostaje nam još samo da nabrijani u petak i subotu, 28. veljače i 1. ožujka posjetimo Laubu i omiljeni Vinart Grand Tasting!
Vinart Grand Tasting