Najave 23. rujna 2024.

Lješnjaci se vraćaju u Vrsar uz amarete Petre Jelenić

golosa, petra jelenić
Naša najbolja slastiačarka Petra Jelenić prirpema svoju verziju vrsarskih amareta s lješnjacima
foto: Press
U Vrsaru će se u subotu 28. rujna održati jedinstvena gastronomska šetnja "Golosa - tematska gastronomska šetnja" u sklopu koje će posjetitelji, na šest atraktivnih lokacija, kušati vrhunske delicije

Subotu provedena u šetnji šarmantnim uličicama istarskog gradića, a svakih nekoliko stotina metara očekuju te slasna mala jela lokalnih mesara, proizvođača, kuhara ili slavne slastičarke? Zvuči kao idealan scenarij! A imamo i dobru vijest - takvo što postoji, nosi naziv “Golosa - tematska gastronomska šetnja”, a posvećena je vrsaranskim lješnjacima i održava se u subotu 28. rujna u Vrsaru.

Golosa - tematska gastronomska šetnja | Author: Press Vrsar foto: Press

6 gastro lokacija u Vrsaru

Kroz ovo interaktivno gastronomsko putovanje gosti obilaze šest lokacija kroz pitoreskni stari grad Vrsar. Priča započinje u lokalnoj mesnici obitelji Kalčić koja radi već 30 godina. Ovdje će sudionici ove gastronomske šetnje uživati u tagliati od junećeg ramsteka s preljevom od prženog lješnjaka, medenog octa i istarskog meda od akacije uz Damjanićevu Borgonju, vino od lokalne sorte grožđa.

Šetnja se nastavlja do magičnog vidikovca Casanova gdje će sudionici Golose čuti o plavoj ribi dok se goste paštetom od srdele pripremljenom posebno za ovu priliku. Nije poznato je li se Casanova udvarao lokalnim djevojkama baš na ovom mjestu, ali zapisi upućuju kako je Vrsar posjetio dva puta i družio se sa služavkom lokalnog vlastelina don Girolama.

Golosa - tematska gastronomska šetnja | Author: Press Priprema vrsaranskih amareta od lješnjaka foto: Press

Ovo zanimljivo gastro putovanje nastavlja se u Olive Oil Tasting Baru Rosinjola gdje će biti poslužena pinsa romana s istarskim pršutom, prženim lješnjacima i sirevima s plemenitom pljesni, a uz vinsku pratnju Agrolaguninog Castellblanca.

Sljedeća stanica je romantični vidikovac Bepo & Tonina gdje će posjetitelji čuti fascinantnu priču o vrsarskoj povijesti dok kušaju savur od srdele. Dok im pogled puca na napušteni kamenolom Montraker i mali otočić Sv. Juraj nazdravit će životu old school malvazijom nenadanog šampiona Vinistre prije nekoliko godina, vinske kuće Privitelio.

Prava poslastica ljubitelje kreativne kuhinje očekuje u Bistrou Skusha, a njihov tim će za vas pripremiti kozice panirane u lješnjacima s kremastim umakom i salatom, uz pratnju kultne Matoševićeve Albe.

Golosa - tematska gastronomska šetnja | Author: Press Petra Jelenić foto: Press slatka kuharica, petra jelenić Možda vas zanima... Slatka kuharica vraća se na male ekrane 29. rujna! Najave

Naravno, gastronomsko putovanje ne može završiti bez deserta i zato pravo iznenađenje dolazi na samom kraju. Najbolja hrvatska slastičarka Petra Jelenić, koju dan kasnije, u nedjelju 29. rujna čeka premijera nove sezone njezina TV serijala "Slatka kuharica", pred gostima ove jedinstvene šetnje pripremat će svoju verziju tradicionalnih amareta, koji će biti posluženi uz koktel na bazi likera od lješnjaka.

Nakon završetka programa, gosti mogu pogledati na glavnom gradskom trgu tradicionalnu izradu amareta od strane lokalnih gospođa koje su odgojile generacije.

Golosa - tematska gastronomska šetnja | Author: Press Priprema vrsaranskih amareta od lješnjaka foto: Press Golosa - tematska gastronomska šetnja | Author: Press Priprema vrsaranskih amareta od lješnjaka foto: Press tostirani lješnjaci Možda vas zanima... TOSTIRANJE LJEŠNJAKA: 3 brza i jednostavna koraka Špajza

Tradicija u Vrsaru - amareti od lješnjaka

Ipak, datum za ovu jedinstvenu manifestaciju nije slučajno odabran jer se 28. rujna obilježava Dan Amareta u Vrsaru. Doista je fascinantan podatak da je Vrsar u prvoj polovici 20. stoljeća bio toliko bogat nasadima lijeske da su godišnje izvozili i do 10.000 kilograma lješnjaka, a najviše u Švicarsku i Njemačku,.

Ne čudi stoga, da su se do 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća u Vrsaru pravili amareti od lješnjaka, a ne od badema ili koštica marelice kako sugeriraju talijanske recepture. Iako su žene bile zaslužne za čuvanje izvornih obiteljskih receptura, nakon odlaska Talijana 50-ih godina iz Istre, tradicija pripreme amareta pomalo izumire sve do danas.

Golosa - tematska gastronomska šetnja | Author: Press Chef Zdravko Tomšić foto: Press tunalicious, zdravko tomšić Možda vas zanima... Chef Zdravko Tomšić: "Moj meni za Tunalicious Festival posveta je mom rodnom Kvarneru te Istri" Najave

Vrijedno Slow Food priznanje

Uz veliki entuzijazam i zanimljive projekte kao što je i ova tematska šetnja, a da se očuva tradicija i nematerijalna baština ovog kraja, Turistička zajednica općine Vrsar of svjetske organizacije Slow Food dobila je nagradu INTERNATURAL Slow Food Awards za Vrsaranske amarete kao jedan od primjera valorizacije lokalne gastronomske baštine te revitalizacije tradicionalne slastice – spašavanje od zaborava, njihova promocija i uvrštavanje u turistički doživljaj mjesta.

Tematsku gastronomsku šetnju organizira Turistička zajednica općine Vrsar, a prilikom savjetovanja oko projekta konzultirali su chefa Zdravka Tomšića, doajena hrvatskog ugostiteljstva i Irinu Ban, stručnjakinju za projekte koji povezuju gastronomiju i kulturnu baštinu.

Broj mjesta za ovu jedinstvenu gastronomsku šetnju je ograničen, a ulaznice po cijeni od 49 eura mogu se kupiti na web stranici To do in Istria. Više informacija pronađite na web stranici infovrsar.com.

Golosa - tematska gastronomska šetnja | Author: Press Vrsar foto: Press

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.