Najave 15. travnja 2025.

MarsOvca privukla više od tisuću ljubitelja paške janjetine

MarsOvca
MarsOvca 2025.
foto: Goran Rihelj
Ovogodišnje izdanje manifestacije MarsOvca nadmašilo sva očekivanja. Na plaži Jadra pripremljen pravi gastro ritual posvećen paškoj ovci, koji se nastavlja u brojnim novaljskim restoranima sljedećih mjesec dana

Na stjenovitoj plaži Jadra, u suton i pod svjetlom izlazećeg mjeseca, odvilo nešto što se teško može nazvati samo manifestacijom. Bio je to svojevrsni gastronomski ritual - MarsOvca - posvećena paškoj ovci, hraniteljici i simbolu otoka Paga.

Mirisi paške janjetine i skute širili su se zrakom, okupljajući više posjetitelja nego što je itko očekivao. Parking pred plažom bio je popunjen do posljednjeg mjesta, kao da se radi o špici sezone, a ne o travanjskoj suboti. MarsOvca je time nadmašila sva očekivanja.

Pokrenuta lani kao hommage najpoznatijoj lokalnoj životinji, ove godine je MarsOvca dobila novu dimenziju – ne samo kao kulinarski događaj, već kao kulturno-gastronomski manifest lokalnog identiteta. Uz podršku Turističke zajednice grada Novalje i entuzijazam lokalnih ugostitelja, ova večer je postavila čvrste temelje za ono što bi moglo postati nezaobilazni proljetni događaj u kalendaru otočkih zbivanja.

MarsOvca | Author: Goran Rihelj MarsOvca 2025. foto: Goran Rihelj MarsOvca | Author: Goran Rihelj MarsOvca 2025. foto: Goran Rihelj

Chef Mate Janković Možda vas zanima... Mate Janković na Pagu uživao u vrhunskoj janjetini Špajza

Jela od paške janjetine za najzahtjevnija nepca

Na otvorenim ognjištima i kamenim suhozidima, najpoznatiji novaljski chefovi pripremali su jela koja su oduševila i najzahtjevnija nepca. Početak je bio nježan i zavodljiv: paštete od janjetine, rillette i pikantna predjela koja su se stapala s ambijentom.

Glavna jela bila su oda janjetini – od janjetine na ražnju ili pod pekom, trgane janjetine u piadini, preko paniranog mozga u janjećoj masti, do janjećih srca na vatri, ražnjića, kobasica i palježina sa zeljen. Zaokruženo koprtlicom s praščevinom i toćadom s makarunima.

Deserti su bili pravo iznenađenje – sinergija skute, sira, badema, sušenog voća i meda. Najviše pažnje izazvali su deserti na bazi skute koji su planuli, a tanjuri ovih slastica mirisali su na otok Pag i govorili o njegovoj slatkoj, mekšoj strani.

MarsOvca | Author: Goran Rihelj MarsOvca 2025. foto: Goran Rihelj MarsOvca | Author: Goran Rihelj MarsOvca 2025. foto: Goran Rihelj

MarsOvca ne slavi samo ovcu već i određen način života

“Ne slavimo samo ovcu, slavimo cijeli jedan način života”, rekao je jedan od ugostitelja koji je s ponosom pekao najbolje komade mlade paške janjetine na otvorenoj vatri. A priprema hrane na otvorenoj vatri nije bila slučajna - plamen je simbolizirao otok prije turizma, život u kamenu, znoju i soli.

MarsOvca se ne zaustavlja na ovoj sjajnoj i slasnoj večeri. Manifestacija se nastavlja u brojnim novaljskim restoranima tijekom sljedećih mjesec dana, gdje će se nuditi autohtona jela od janjetine i paških mliječnih proizvoda - od tripica i koprtla do janjetine na gradele s tradicionalnim prilozima. Hrana koja ne ulazi pod trendove, već se iz njih uzdiže – jer je autentična. 

Više fotografija s manifestacije MarsOvca 2025. pogledaj u našoj galeriji...

1/21
marsovca Možda vas zanima... MarsOvca je najslasnija fešta od mlade paške janjetine Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.