Prvog dana odličnih vinskih radionica koje se održavaju u zagrebačkom hotelu Esplanade u sklopu manifestacije Vinart Biz Edition, u sklopu kojeg je i završna manifestacija Vinart Grand Tasting u Laubi 28. veljače i 1. ožujka, predstavila se i poznata istarska vinarija Meneghetti. Ovom prilikom vinarija Meneghetti otkrila je tajne uspjeha jednog od najcjenjenijih bijelih vina Hrvatske kroz jedinstveno vertikalno kušanje.
Meneghetti White Magnum - radionica pod vodstvom Damira Boseka i Waltera Filiputtija
Meneghetti White spaja chardonnay i pinot bijeli u savršenu kupažu
Njihovu internacionalnu kupažu Meneghetti White, koja se pravi od sorti chardonnay (60%) i pinot bijeli (40%), kušali smo iz magnum boca (boce zapremine od 1.5 litara) iz arhivskih berbi 2011., 2015., 2017., 2019. i 2021. Grožđe za ovu kupažu raste u vinogradima vinarije Meneghetti smještenima dva kilometra od jadranska obale, na nadmorskoj visini od 45 metara. Vinograd je otvoren u smjeru sjever-jug, kao i istok-zapad, berba grožđa je ručna, s prinosi su 1-2 do 1.5 kilograma po trsu.
Masterclass je vodio Damir Bosek, glavni enolog vinarije koji je predstavio povijest i tradiciju proizvodnje vina u stanciji Meneghetti. O vinima je pričao i ugledni, svjetski priznati enolog Walter Filiputti.
“Meneghetti vino upija more u sebe. Vinogradi se nalaze na savršenoj geografskoj poziciji gdje primaju toplinu s juga, svježinu šuma, a otvoreni su prema buri. Takva pozicija je jedan od glavnih uvjeta za proizvodnju vrhunskih vina”, objasnio je Filiputti.
Radionica Meneghetti White Magnum
Svaka berba priča svoju posebnu priču
Svaka berba vina Meneghetti White Magnum nosi priču o godini u kojoj je nastala – od sunca i kiše do nježnog dodira vjetra. Vertikalno kušanje vina Meneghetti White Magnum otkrile je nijanse koje ovom vinu donosi vrijeme - od mineralnijih, svježih nota mlađih berbi do kompleksnih tercijarnih aroma onih vina koja su dulje odležavala.
Njegovo vertikalno kušanje otkrilo je nijanse koje vrijeme donosi, od svježih, mineralnih nota mlađih berbi (primjerice u vinu iz 2021.) do kompleksnih aromatskih slojeva zrelijih godišta (vino iz 2011. bilo je tako vrlo gusto, kremozno) koja pričaju lijepu priču o jedinstvenom terroiru.
Meneghetti White Magnum
Moji favoriti - 2015. i 2017.
Teško je bilo odabrati svog favorita među svim ovim sjajnim vinima, no nekako sam se odlučila za zlatnu sredinu pa sam kao omiljena označila vina Meneghetti White Magnum iz 2017. i 2015. A i Damir Bosek godinu 2015. opisao je kao "godinu za poželjeti".
Kušanje vina iz magnum boca pruža jedinstvenu dimenziju doživljaja ovog sjajnog vina. Magnum boce, poznate po svojoj sposobnosti boljeg dozrijevanja vina, omogućuju vinu da dozrijeva na potpuno drugačiji način nego u 'običnoj' butelji, a time i razvije puno veću punoću okusa i aromu. Ne zaboravimo i na činjenicu da magnum boce, kao i one još veće zapremine, simboliziraju luksuz i posebnost prigode u kojoj se pije dotično vino.
Meneghetti White Magnum
Novi projekt - univerzalna malvazija
Glavni enolog vinarije Meneghetti Damir Bosek otkrio je i novi projekt koji će ovu vinariju istaknuti na hrvatskoj, ali i međunarodnoj vinskoj sceni. Naime, u jednom svom vinogradu imaju posađene loze 48 različitih malvazija, sorte koja u raznim oblicima uspijeva u svim mediteranskim zemljama, s tim da je među ovih 48 i 6 različitih klonova malvazije istarske, a tu je, naravno, i malvasia dubrovačka.
Od toga grožđa planiraju napraviti jedno univerzalno vino. Ove godine imat će prvu berbu, a prvo vino od 48 malvazija kušat ćemo za 2-3 godine. Baš me zanima!
