U ponedjeljak i utorak 2. i 3. prosinca u hotelu Ambasador u Opatiji održat će se 27. Prvenstvo sommeliera Hrvatske u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom HTZ-a i TZ Kvarnera. Među 18 prijavljenih natjecatelja je i mladi sommelier Kristijan Harjač koji je prošle godine na natjecanju u Zagrebu osvojio titulu najboljeg sommeliera Hrvatske te nas je nedavno u Beogradu predstavljao na Prvenstvu sommeliera Europe, Afrike i Bliskog Istoka.
Kako će izgledati natjecanje prvi dan
Prvenstvo započinje u ponedjeljak, 2. prosinca u 13 sati četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Pisani ispit traje 40 minuta, anoniman je (pod šifrom) a obuhvaća pitanja iz vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija, podjela), te pitanja iz struke.
Praktični dio traje 10 minuta i sastoji se od degustacije "naslijepo" i pisanog opisa vina. Kandidat je dužan ocijeniti i opisati vino uz pokušaj lociranja njegova podrijetla, naziva proizvođača, godine berbe i potencijala starenja. Osim toga, uz svako vino kandidat predlaže i najprikladnije jelo.
18 sjajnih kandidata iz svih hrvatskih regija
Na ovogodišnje prvenstvo prijavilo se 18 kandidata, koji su iz svih hrvatskih regija, a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim hrvatskim restoranima i wine barovima.
Natjecat će se Siniša Lasan (Rixos Premium Dubrovnik, Dubrovnik), Ivan Maljevac (Zagreb), Toma Marijan (Hidden Wine Bistro, Rijeka), Tomislav Mikinac (Restoran Nebo, Rijeka), Karlo Salamon (Restoran Nebo, Rijeka), Antonio Gregorić (Restoran Patron, Jastrebarsko), Jasmin Huskanović (Restaurant Spinnaker, Valamar, Poreč), Mladen Jaklinović (Miramare by Frattelli Cerea, Valamar, Poreč), Josip Orišković (Dvorac Belaj, Belaj), Viktor Peić (Hotel Albatros, Plava Laguna, Poreč), Anto Prgomet (Hotel Park, Slavonski Brod), Mate Negulić (Restoran El Rio, Rijeka), Dejan Dević (Restoran Jist, Viškovo), Alen Vukić (Food & wine bar Ganeum, Lovran), Marko Škarica (Opatija), Kristijan Harjač (Restoran Agli Amici, Maistra, Rovinj), Igor Klarić (Family Hotel Amarin, Maistra, Rovinj) te Domagoj Perković (Family Hotel Amarin, Maistra, Rovinj).
Drugi dan - polufinale, pa veliko finale
U polufinale ulazi 8 natjecatelja s najviše osvojenih bodova u četvrtfinalu. Nakon toga, u finalnom natjecanju, 3 najbolja kandidata pokazat će svoje umijeće u opisu domaćih i stranih vina “naslijepo”, prepoznavanju različitih destilata, posluživanju aperitiva i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima...
Donosimo i kompletan dvodnevni program 27. prvenstva sommeliera Hrvatske sa svim popratnim događanjima:
Ponedjeljak, 2. prosinca:
- 13-16 - Četvrtfinalno natjecanje
- 16-17 - Godišnja skupština HSK
- 17-19 - Masterclass radionica: Marqués de Murrieta, Rioja
Utorak, 3. prosinca:
- 08.30-12 - Polufinalno natjecanje
- 15-17 - Finalno natjecanje (live stream)
- 17-18 - Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada (prezentacija sponzora)
U sklopu natjecanja, prvog dana održat će se i izvrsna masterclass radionica kultne vinarije iz Rioje - Marqués de Murrieta. Sommelieri i uzvanici imat će priliku kušati vina: Pazo Barrantes 2021., Marques de Murrieta 2019., Gran reserva 2016., Capellanía 2019., Castillo Ygay 2012., Dalmau 2019. te Castillo Ygay Blanco 1986.
Finale je otvoreno za javnost, a moći će se pratiti i putem livestreama na sljedećem linku.
Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i ostalih zainteresiranih građana - ljubitelja vina. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI). Više o HSK-u na web stranici www.sommelier.hr.