Za sve ljubitelje vina koji obožavaju jasne smjernice kvalitete, stiže velika novost: Michelinova nova priznanja za vina - jedan, dva ili tri grozda, za koja se ekipa iz poznatog gastronomskog vodiča nada da će postati nova mjerna jedinica izvrsnosti u svijetu vinarstva.
Zvjezdice za restorane, ključevi za hotele, grozdovi za vina
Michelin, koji već punih 125 godina slavi najbolje što gastronomija i ugostiteljstvo nude, nakon zvjezdica za restorane (1926.) i ključeva za hotele (2024.), sada širi svoj prestižni sustav i na svijet vina. Vino je ipak nezaobilazan dio svakog ozbiljnog gastronomskog iskustva, pa je ovaj potez bio samo pitanje vremena.
Michelin je i ranije isticao vrhunske vinske karte i sommeliere. Još 2004. uveden je piktogram za iznimne vinske liste, a 2019. pokrenuta je nagrada za najboljeg sommeliera. No sada slijedi nešto znatno veće: Michelinovi grozdovi, novo priznanje koje će nagrađivati najbolje vinare i vinograde svijeta prema jasno definiranim kriterijima.
Počast za vinare
Uvođenjem ovog novog priznanja Michelin, naglašavaju, želi odati počast ne samo vinogradima i vinarijama, nego prije svega ljudima koji ih vode - naslijeđu, strasti, znanju i modernim tehnikama koje oblikuju vino današnjice.
Vinari će moći osvojiti:
🍇🍇🍇 Tri Grozda - Proizvođači vrhunske klase. Bez obzira na berbu, vina su pouzdano spektakularna.
🍇🍇 Dva Grozda - Izvrsni proizvođači koji se posebno ističu kvalitetom i konzistentnošću u svojoj regiji.
🍇 Jedan Grozd - Vrlo dobri proizvođači koji stvaraju vina upečatljivog karaktera, osobito u najboljim berbama.
Preporuke - Pouzdani vinari čija se vina redovito prate i uvijek nude kvalitetu.
Grozdovi su za vina poput zvjezdica za restorane
Ocjenjuje se sve: od rada u vinogradu do kvalitete nekoliko berbi zaredom
Što se sve ocjenjuje?
Kako se ocjenjuju vinari? Michelin otkriva 5 ključnih kriterija:
1. Agronomija
Zdravlje tla, ravnoteža trsova i briga o vinogradu - sve što utječe na kvalitetu grožđa.
2. Tehnička izvedba
Preciznost u procesu vinifikacije. Vina moraju biti čista, razvijena i vjerno odražavati terroir.
3. Identitet
Michelin naglašava da traži vina koja pričaju priču o svom podneblju, kulturi i ljudima koji ih stvaraju.
4. Balans
Savršena harmonija kiselina, tanina, alkohola, slatkoće i dozrijevanja.
5. Konzistentnost
Ocjenjuje se više berbi zaredom kako bi se provjerilo može li vinar održati visoku kvalitetu - čak i u zahtjevnim godinama.
Michelin pokreće novo ocjenjivanje, ovaj put za vina
Tko su ocjenjivači?
Odabir će provoditi posebni Michelinovi inspektori - profesionalci iz vinskog svijeta: bivši sommelieri, enolozi i vinski kritičari. Svi će biti zaposlenici Michelinovog vodiča, a radit će se se u timu, uz strogu metodologiju i potpunu neovisnost.
Projekt kreće u Burgundiji i Bordeauxu 2026. godine!
Nije iznenađenje što Michelin s novim projektom starta upravo u Burgundiji i Bordeauxu, dvjema najutjecajnijim vinskim regijama Francuske i svijeta. Bordeaux je stoljećima sinonim za eleganciju, prestiž i bogatu vinsku povijest, dok Burgundija simbolizira posvete tradiciji i obiteljskim vinogradima te brižljivo prenošenje znanje s generacije na generaciju.
Prva selekcija Michelinovim grozdova stiže 2026. , jedva čekamo!
Prva selekcija Michelinovim grozdova stiže 2026. , jedva čekamo!