Na prestižnom natjecanju Mondial du Fromage 2025. u francuskom Toursu, švicarski Le Gruyère AOP Vieux postao je najbolji sir na svijetu. U konkurenciji više od 1900 uzoraka iz cijelog svijeta, ovaj klasik iz sirane Fromagerie La Côte-aux-Fées ponovno je pokazao zašto mu nema ravnih.
Amerikanke - najbolje poznavateljice sira na svijetu
No, povijesni trenutak dogodio se i s druge strane – prvi put u povijesti Amerikanke su osvojile zlatnu i brončanu medalju u kategoriji najboljih prodavača i poznavatelja sira. Emilia D’Albero i Courtney Johnson time su srušile predrasude da su Amerikanci autsajderi u “olimpijadi sireva”.
Pobjednički sir pravi se od sirovog kravljeg mlijeka
Le Gruyère AOP nije običan sir. Radi se od sirovog kravljeg mlijeka, u strogo određenoj regiji, prema pravilima koja se prenose stoljećima. Upravo ta tradicija, vrhunske sirovine i znanje majstora daju mu okus koji se teško može kopirati – od blagih mliječnih tonova do bogatih, mesnih i umami nota. Savršen je sam za sebe, ali i topiv na sendviču ili kao fondue.
Mondial du Fromage 2025. - proglašenje pobjednika
Le Gruyère AOP
Iako je već godinama miljenik žirija na svjetskim natjecanjima, Le Gruyère AOP danas se suočava s izazovima. Na američko tržište prijete mu visoki carinski nameti, a dodatni problem je i to što se u SAD-u pod imenom “gruyère” prodaje i domaći sir koji nema veze s originalom.
Za prave znalce, dileme nema – ako želite doživjeti izvornu čaroliju, Le Gruyère AOP je sir za uživanje.