Zašto plava riba? Prije svega, zato što je nekad bila jedna od najvažnijih namirnica u tradicionalnoj prehrani. Osim toga, crikvenički su ribari već u 18. stoljeću bili iskusni i poznati majstori u lovu na plavu, ali i ostalu ribu, a mnogi su od njih svoja znanja i vještine prenosili na generacije ribara diljem svijeta. Desetak restorana s područja rivijere danas nosi markicu "Cesta plave ribe", kojom poručuju da u stalnoj ponudi imaju jela od plave ribe.
Prezentacija "Ceste plave ribe" održat će se u petak, 16. lipnja 2017. u 19 sati na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici. Posjetitelje očekuje veliki gastro stol s bogatom ponudom specijaliteta od plave ribe te zanimljiv program. Tako će poznati kuhar Dragan Visković u suradnji s kolegama i vrsnim kuharima Nikolom Cosuttijem i Zoranom Delićem u sklopu kuhinje na otvorenom održati veliku radionicu, a pripremat će ukusne i zdrave mediteranske jastučiće s povrćem i plavom ribom.
Održat će se i prezentacija ribolovnih alata, radionica soljenja i filetiranja ribe te izrade tradicionalnoga jela pod imenom "Crkveniške rupice". Program će, naravno, biti začinjen i sjajnom glazbom, za koju će se pobrinuti klapa "Tramuntana", a uživat ćemo i u glazbeno-scenskom nastupu Udruge umirovljenika Grada Crikvenice "Sunce". Budući da se plava riba sjajno nadopunjuje s ukusnom domaćom kapljicom, vinarija "Pavlomir" će održati prigodnu degustaciju domaćih vina iz Vinodola.
U sklopu Tjedna plave ribe će se u srijedu, 21. lipnja, s početkom u 10 sati u Hotelu "International" u Crikvenici održati i besplatna kuharska radionica "Moderne tehnike i trendovi u suvremenoj gastronomiji" (priprema plave ribe) pod vodstvom Dragana Viskovića, a namijenjena je kuharima i ugostiteljima.
Cijeli ćemo se tjedan, od 16. do 23. lipnja, veseliti i popustu od 20% na menije od plave ribe u nekima od ugostiteljskih objekata i hotela: Hotel "Omorika", "Amor", "Bodulka", "Karoca" i "Mendula" u Crikvenici, Hotel "Slaven" - "Rokan", "Kantunić" i "Brko & Brko" u Selcu, "Domino" u Dramlju te "Feral" u Jadranovu.