Dan je stvoren za lagan i mirisan obrok, a upravo sardine s bademima i začinskim biljem bit će izvrstan odabir...
Mješavina začinskog biljakoja se sastoji od korijandra i menteu kombinacijis češnjakom bit će pun pogodak kada je u pitanju riba, a posebno srdele. Dodaj tome još i orašaste note badema pa sve skupa pojačajte lukom.
Zaželiš li se pak slatkastih nota, ovom spoju odlično će pristajati i šaka grožđica ili pečene cherry rajčice. Prije serviranja ribu pokapaj limunovim sokom za još jače i bogatije arome.
Svježe srdele
foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Ne gasi ekran dok kuham
Srdele s mentom i bademima
15 MIN
pripreme
28 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
Srdela
20
kom
Bademi
1
šalica
Luk
1
kom
Češnjak
3
režanj
Korijander - listići
0,50
šalica
Listići mente
0,50
šalica
Maslinovo ulje
Limun
1
kom
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Bademe rasporedi po plehu obloženom papirom za pečenje pa ih ubaci u pećnicu na 180 stupnjeva kako bi se tostirali. Trebat će im tek nekoliko minuta stoga ih drži na oku kako ne bi zagorjeli.
U blender ubaci korijander, mentu i češnjak. Dodaj malo soli i papra pa kratko blendaj kako bi se sve skupa usitnilo i povezalo.
U posudu ubaci grubo nasjeckani luk i polovicu količine tostiranih badema pa im dodaj dio začinskog bilja. Dodaj maslinovo ulje i sve dobro izmiješaj.
Na svakoj srdeli napravi po 3 reza sa svake strane.
U posudu za pečenje na dno stavi ostatak mješavine s lukom, a dio koji je pomiješan sa začinskim biljem utrljaj u ribu.
Peci na 180 stupnjeva oko 20 minuta ili dok riba nije gotova, ovisno o veličini.