gastro postao
Dan je stvoren za lagan i mirisan obrok, a upravo sardine s bademima i začinskim biljem bit će izvrstan odabir...
Mješavina začinskog bilja koja se sastoji od korijandra i mente u kombinaciji s češnjakom bit će pun pogodak kada je u pitanju riba. Dodajte tome još i orašaste note badema pa sve skupa pojačajte lukom. Zaželite li pak se i slatkastih nota, ovom spoju odlično će stajati i šaka grožđica ili pečene cherry rajčice.
Prije serviranja ribu pokapajte limunovim sokom za još jače i bogatije arome.
Potrebno vam je:
- 10-ak svježih i očišćenih srdela
- 1 šalica badema
- 1 manji luk
- 3 režnja češnjaka
- 1 šaka korijandra
- 1 šaka mente
- Maslinovo ulje
- Limun
- Sol, papar
Priprema:
- Bademe rasporedite po papiru za pečenje pa ih ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva kako bi se tostirali. Trebat će im tek nekoliko minuta stoga ih držite na oku kako ne se ne bi ispekli previše.
- U blender ubacite korijander, mentu i češnjak. Dodajte malo soli i papra pa kratko blendajte kako bi se sve skupa povezalo i usitnilo.
- U posudu ubacite grubo sjeckani luk i polovicu tostiranih badema pa im dodajte dio začinskog bilja. Začinite maslinovim uljem i povežite.
- Na svakoj srdeli napravite tri reza sa svake strane.
- U posudu za pečenje na dno stavite ostatak mješavine s lukom, a dio koji ste pomiješali sa začinskim biljem utrljajte u ribu.
- Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta ili dok riba nije gotova, ovisno o veličini.
Dobar tek!