Najave 07. travnja 2022.

Rovinj u svibnju postaje pozornica svjetske gastro scene

Weekend Food Festival
Stara tvornica duhana u Rovinju od 5. do 8. svibnja postat će centar svjetske gastro scene foto: promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Program Weekend Food Festivala je skuhan i prilično dobro začinjen! Stara tvornica duhana u Rovinju od 5. do 8. svibnja postat će centar svjetske gastro scene, a na pozornicama će se naći neka od najvećih imena iz svijeta kulinarstva i gastronomije, dok će popratni sadržaji zadovoljiti i one najgladnije dobre zabave.

Od alkemije preko umjetnosti, od PR-a do Michelina, od vegetarijanstva do položaja žena u vrhunskoj gastronomiji, posjetitelji Weekend Food Festivala imat će priliku u četiri dana saznati sve od najboljih u ovome poslu.

Rasmus Munk, veliki chef iz danskog Alkemičara, predstavit će svoj holistički pristup kuhanju u Drami u pet činova, a o trendu vegetarijanstva u vrhunskoj gastronomiji govorit će austrijski chef hrvatskih korijena, Paul Ivić, čiji vegetarijanski restorani Tian u Beču i Munchenu imaju po jednu Michelin zvjezdicu.

Ana Roš, najbolja svjetska chefica 2017. godine, provest će nas kroz ideologiju lokalnog, a zajedno s kolegicama iz svijeta gastronomije i ugostiteljstva sudjelovat će u panelu naziva „Ženama (ni)je mjesto u kuhinji“. Talentirane hrvatske slastičarke Maša Salopek, Ana Omazić i Tea Mamut koje su svoje mjesto u kuhinji itekako pronašle i to na svjetskoj sceni, podijelit će svoje viđenje rada u poznatim svjetskim restoranima.

 | Author: Promo Ana Roš, najbolja svjetska chefica 2017. godine, provest će nas kroz ideologiju lokalnog foto: Promo

Imati talent, biti drugačiji i danonoćno raditi uvijek se isplati i donosi rezultat, no koliko u tom procesu može pomoći dobro razrađen PR i koji su neki od najboljih primjera govorit će na panelu „Make it or break it“ Manuela Fissore Barker, poznata PR managerica brojnih chefova, Kaja Sajovic, gastro novinarka RTVSlo i Fine Dining Lovers, Andras Jokuti, gastro pisac i bloger te Maksut Askar, poznati turski chef i TV zvijezda.

Što je to hrvatska kuhinja ili što bi trebala biti, raspravit će na panel diskusiji „Manifest hrvatske kuhinje“ najbolji domaći chefovi: Hrvoje Kroflin, Tvrtko Šakota, Deni Srdoč i Boris Šuljić, vlasnik restorana Boškinac. Cilj mu je usmjeriti domaće chefove, restoratere i ostale aktere ugostiteljstva promoviranju prirodne održivosti, sezonalnosti i korištenju lokalnih namirnica, oslanjajući se pritom na bogato gastronomsko nasljeđe i kulturu.

 | Author: Promo Na pozornicama će se naći neka od najvećih imena iz svijeta kulinarstva i gastronomije foto: Promo

Kako to uspješno rade Portugalci, ispričat će nam chef Joao Rodrigues, idejni začetnik i pokretač Projecto Materia, jedinstvenog projekta koji povezuje chefove, ugostitelje i proizvođače hrane sa zajedničkim ciljem razvoja i unapređenja gastronomije na lokalnoj i globalnoj razini. A zašto je Istra i ove godine, sedmi put po redu, proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu, otkrit će nam neki od najboljih domaćih maslinara.

 | Author: Promo Portugalski chef Joao Rodrigues, idejni je začetnik i pokretač Projecto Materia foto: Promo

TasteAtlas svjetski je online atlas lokalnih namirnica, tradicionalnih jela i autentičnih restorana, s više od 10 000 jela, pića i sastojaka. Jedan je to od najambicioznijih projekata koje je Matija Babić pokrenuo, a zašto za sada ambiciju ne prate i rezultati, pa se projekt razvija sporo i kako sam kaže „prži novac“ ispričat će Mati Jankoviću.

O avangardnom, ambicioznom i revolucionarnom u svojoj kuhinji, govorit će naizgled ekscentričan panker s irokezom, a zapravo virtuoz u kreiranju senzacionalnih jela i najbolji chef svijeta 2021. godine, Dabiz Munoz. U njegovu restoranu DiverXO koji nosi 3 Michelinove zvjezdice sve se vezuje uz čulno iskustvo, a svoje viđenje razvoja gastronomije prenijet će na sve posjetitelje festivala.

 | Author: Promo Hrvoje Petrić, direktor programa foto: Promo

Program festivala zasigurno će obilježiti i razgovor s još jednim virtuozom, Massimom Botturom, čija jela istražuju duboke korijene talijanske kuhinje dok se pozivaju na povijest, umjetnost, glazbu, književnost i filozofiju, koja je njegova velika strast. Inspirativnim razgovorom o tradiciji i inovativnosti, razvoju i rastu te pomaganju drugima u najtežim situacijama, chef Bottura predstavit će publici svoje svjetonazore, zatvarajući time programski dio festivala.

Jedno je sigurno, Weekend Food Festival događaj je za koji svoju ulaznicu treba osigurati na vrijeme, a na službenim stranicama uskoro će se naći i gala večere te zanimljivi masterclassovi.

Više o govornicima i programu potražite na www.weekendfoodfestival.hr

Sve novosti o Weekend Food Festivalu pratite putem službenih kanala Facebook i Instagram.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.