Svake godine diljem svijeta održava se Tjedan talijanske kuhinje u svijetu, odlična manifestacija koja promovira talijansku kuhinju. Ove godine manifestacija je održana deveti put, a jedno od izvrsnih događanja u sklopu manifestacije bilo je i u Zagrebu. U Kulturnom centru Urania u Zagrebu, u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu održano je događanje "Okusi s druge strane Jadrana: talijanske inspiracije za hrvatska jela".
Na ovom odličnom gastronomsko-kulturološkom putovanju u potrazi za talijanskim korijenima odabranih jela hrvatske kuhinje sudjelovali su gastronomski stručnjaci Mattia Fiandaca iz Zaklade Casa Artusi kao predstavnik Italije te novinar Velimir Cindrić kao predstavnik Hrvatske.
Uz moderatoricu i autoricu koncepta ovoga događanja Irinu Ban poveli su uzvanike na putovanje u potrazi za talijanskim korijenima tri jela koja danas već smatramo hrvatskima, a čiji su korijeni duboko talijanski. To su savur, rižoto i pašticada. U drugom dijelu događanja, chefovi Marina Gaši i Zdravko Tomšić uzvanike su poveli na putovanje okusima, pripremivši za kušanje upravo ta tri jela.
Jadran je ono što spaja Italiju i Hrvatsku
Uz kulturološko-povijesne kontekste talijanske i hrvatske kuhinje, te pojašnjenje nastanka savura, rižota i pašticade te njihovom razvoju na hrvatskom tlu, jedna od tema bio je i Jadran koji nipošto ne razdvaja već upravo suprotno - spaja dvije obale kad je kultura stola u pitanju.
Rasprava je pojasnila i fenomen Mediteranske prehrane, nematerijalnog kulturnog dobra na listi UNESCO-a, koji obuhvaća ne samo namirnice zemalja iz mediteranskog bazena, već i način života, tradiciju, specifične prakse lokalnih i regionalnih zajednica te vještine i običaje stanovništva.
4 slasna slijeda bogatih okusa
Nakon panela, gosti su uživali u četiri mala, ali rafinirana slijeda. Chefica Marina Gaši pripremila je svoju interpretaciju savura na bazi tartara od srdele te pravi talijanski klasik – risotto al pomodoro.
Chef Zdravko Tomšić odlučio se za pašticadu, ali ovoga puta od veprića, te tako na jelovnik stavio recept koji pripada mediteranskoj prehrani otoka Brača. Za desert je poslužena gubana, tradicionalni talijanski kolač nalik našoj orehnjači, punjen lješnjacima, orasima i pinjolima, karakterističan za područje oko Udina, a za koji se smatra da je do Italije došao s našeg teritorija.
Večeru su pratila birana vina talijanske vinarije Livio Felluga, a kako bi sve od početka do kraja bilo u duhu talijansko-hrvatskih veza, gosti su na dolasku bili posluženi talijanskim maraschinom Luxardo, čija je povijest neodvojiva od zadarske višnje maraske.