Kad pričamo o slanim kroasanima, novom slasnom food trendu, ne mislimo primarno na 'obične', po dužini prerezane kroasane punjene pršutom, šunkom i, povrćem - u stilu sendviča.
Novi val slanih kroasana ruši sva pravila. Nakon što su društvene mreže proslavile cronut, cruffin, chuasan i slične slatke hitove, red je došao na slane kroasane u kojima pekari daju mašti na volju i osmišljavaju kreacije dostojne pravog obroka.
Kroasan punjen steakom s prženim krumpirićima na vrhu
Sve je počelo s viralnim kroasanom sa steakom i pommes fritesom iz Houstona – slojevi hrskavog tijesta punjeni odreskom, krumpirićima i umakom. Od tada, granice između doručka i ručka praktički su nestale. Danas de tako u Americi mogu kušati i kroasani punjeni kimchijem i usoljenom govedinom, ramen-kroasani s jajem i sirom, pa čak i oni s rakovima, grahom ili rebarcima. A mi se čudimo - kako ih već u Hrvatskoj nisu iskopirali...
Jedna od predvodnica trenda je Maham Qureshi iz pekarnice Shakkar u Houstonu, koja u svojim slanim kroasanima spaja francusku tehniku s pakistanskim začinima – od dimljenih rebarca s BBQ umakom do slasne piletine s acharom.
“Slatki kroasani su nostalgija, ali slani pričaju priče", poručuje Qureshi.
Slano punjenje i hrskavo tijesto odličan su spoj
Slani kroasani
Jesi li za kroasan s filipinskom kobasicom?
Sličan pristup ima i nova generacija chefova koji spajaju svjetske kuhinje – u Los Angelesu se tako jede concha kroasan, u Chicagu onaj s filipinskom kobasicom, a u New Yorku afro-karipske verzije.
U San Diegu, pekarnica Relic nudi 60% slatkih i 40% slanih kroasana, poput onih s muškatnom tikvom i balzamičnim octom ili “biscuits and gravy” kroasana s poširanim jajem. Njihov chef Derek Hadden dolazi iz svijeta fine dininga, pa pristupa kroasanu kao pravom jelu – s naglaskom na balans masnoće, kiselosti i teksture.
Najveći izazov je - ne pretjerati
Najveći izazov? Ne pretjerati. Kako kaže Qureshi, ključ je zadržati ono što kroasan čini neodoljivim – slojeve, prozračnost i savršenu hrskavost – čak i kad ga se napuni obilnim sla(s)nim nadjevima.
Čak i legendarni Dominique Ansel, tvorac cronuta, danas eksperimentira sa slanim pecivima u novoj pekarnici Papa d’Amour, gdje spaja francuske i tajvanske okuse u neobičnim kombinacijama poput kroasan-bao peciva s rižom i hot dogom.
Slani kroasani upravo doživljavaju svojih pet minuta slave, i nema razloga da ne bude tako.