Špajza 30. siječnja 2025.

Ovo su najljepši i najslasniji kroasani na svijetu!

Doručak
30 MIN
23 MIN
8
SREDNJE
kroasani
Najljepši kroasani s Instagrama za Dan kroasana
foto: Instagram
Pretposljednjeg dana siječnja obilježava se Dan kroasana, omiljenog pekarskog proizvoda, koji je u raznim varijacijama osvojio svijet. Donosimo raskošnu galeriju, ali i savršen osnovni recept

Sretan vam svima Dan kroasana! Danas slavimo kroasan, ovo divno pecivo od dizanog laminiranog tijesta sličnog lisnatome, koje je kroz stoljeća dostiglo uistinu visoku razinu. Danas je napraviti savršen kroasan prava umjetnost, a dolaze u zbilja nevjerojatnim kombinacijama okusa - od onih 'običnih' praznih ili s pekmezom od marelice, do kompleksnih okusa poput kombinacije maline i kokosa ili pak pistacije.

Tu su i razne varijacije kroasana kao što su croffle (croissant+waffle), cruffin (croissant+muffin), chuasan (churros+croissant), kockasti kroasan (cube croissant)... U svakom slučaju, danas je savršena prilika da se počastiš divnim kroasanima, jer ako nećeš na Dan kroasana, onda kad ćeš?!

Inspiriraj se našom divnom galerijom s najljepšim kroasanima s Instagrama, a potom prouči naše recepte za klasične domaće kroasane kao i one s bademima.

1/18

Ne gasi ekran dok kuham

Domaći kroasani
30 MIN
pripreme
23 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Brašno 1 šalica
  • Maslac 150 g
  • Mlijeko 120 ml
  • Šećer 3 žličica
  • Instant kvasac 25 g
  • Sol 1 prstohvat
  • Žumanjak 1 kom
  • Mlijeko 1 žlica
Postupak
  1. Kvasac razmutiti s mlijekom i šećerom. U drugoj posudi pripremiti brašno i sol, dodati maslac i miješati dok ne dobiješ mrvičastu strukturu.


  2. Dodati pripremljeni kvasac i spojiti tijesto. Zamotati u foliju i zamrznuti na pola sata.


  3. Mijesiti tijesto na pobrašnjenoj površini. 


  4. Na samom kraju tijesto razvaljati u krug, napraviti trokute i zamotati u kroasane.


  5. Ostaviti ih na plehu da odmore oko 2 sata, a pećnicu zagrijati na 230 stupnjeva. Premazati ih jajem i peći 8 minuta na 190, a ostalih 10-15 na 230 stupnjeva.


Ne gasi ekran dok kuham

Kroasani s bademima
20 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Šećerni sirup
Sastojci
  • Šećer 50 g
  • Voda 60 ml
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
Frangipane
Sastojci
  • Bademovo brašno 96 g
  • Oštro brašno 1 žlica
  • Sol 0,25 žličica
  • Maslac 113 g
  • Šećer u prahu 113 g
  • Jaje 1 kom
  • Ekstrakt badema 0,50 žličica
Ostalo
Sastojci
  • Croissant - kupovni (prazni) 1 kom
  • Listići badema 43 g
  • Šećer u prahu
Postupak
  1. Rešetku stavi u sredinu pećnice, a pećnicu zagrij na 175 stupnjeva. Pleh za pečenje obloži papirom za pečenje.


  2. Napravi jednostavan šećerni sirup... Kristal šećer, vodu i ekstrakt vanilije (koji možeš zamijeniti istom količinom ruma) dodaj u malu posudu. Zagrijavaj na srednjoj vatri, uz povremeno miješanje, dok se šećer potpuno ne otopi, 1-2 minute.

    Stavi sa strane da se ohladi dok pripremaš frangipane.


  3. Za frangipane, dobro pjenjačom izmiješaj bademovo brašno, oštro brašno i sol.

    Posebno izmiksaj omekšali maslac i šećer u prahu.

    Jaje i ekstrakt badema dodaj u smjesu maslaca i šećera u prahu i dobro izmiješaj - neka te ne brine što smjesa izgleda kao da se 'raspala'.

    Umiješaj i mješavinu bademova brašna, oštrog brašna i soli.


  4. Kroasane razrezi horizontalno po duljini. Odrezane strane premaži obilno šećernim sirupom.

    Na svaki kroasan (donju polovicu) namaži po cca 2.5 žličice frangipane smjese. Stavi gornji dio kroasana. Po vrhu premaži svaki korasan s još 1.5 žlicom frangipane smjese.

    Po svakom kroasan pospi malo bademovih listića, i lagano pritisni da se 'prime' za kroasan.


  5. Peci nadjevene kroasane u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta, odnosno dok se bademi ne počnu lagano tostirati.

    Posluži kroasane tople ili na sobnoj temperaturi.

    Ovako pripremljeni kroasani najbolji su isti dan.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

625 kcal

31 %

MASTI

39,00 g

54 %

KOLESTEROL

0,11 g

0 %

UH

57,00 g

20 %

PROTEINI

10,00 g

20 %

I još malo o kroasanima za kraj...

chuasan Možda vas zanima... Chuasan je senzacionalan spoj churrosa i kroasana! Najave kroasani Možda vas zanima... Kroasani od rižinog papira postali su pravi hrskavi hit!!! Recepti Kroasan Možda vas zanima... Savršeni kroasani, baš kao iz Pariza Recepti Možda vas zanima... Isprobaj croffle - neodoljiv spoj kroasana i vafla Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.