Pretposljednjeg dana siječnja obilježava se Dan kroasana, omiljenog pekarskog proizvoda, koji je u raznim varijacijama osvojio svijet. Donosimo raskošnu galeriju, ali i savršen osnovni recept
Sretan vam svima Dan kroasana! Danas slavimo kroasan, ovo divno pecivo od dizanog laminiranog tijesta sličnog lisnatome, koje je kroz stoljeća dostiglo uistinu visoku razinu. Danas je napraviti savršen kroasan prava umjetnost, a dolaze u zbilja nevjerojatnim kombinacijama okusa - od onih 'običnih' praznih ili s pekmezom od marelice, do kompleksnih okusa poput kombinacije maline i kokosa ili pak pistacije.
Tu su i razne varijacije kroasana kao što su croffle (croissant+waffle), cruffin (croissant+muffin), chuasan (churros+croissant), kockasti kroasan (cube croissant)... U svakom slučaju, danas je savršena prilika da se počastiš divnim kroasanima, jer ako nećeš na Dan kroasana, onda kad ćeš?!
Inspiriraj se našom divnom galerijom s najljepšim kroasanima s Instagrama, a potom prouči naše recepte za klasične domaće kroasane kao i one s bademima.
Kvasac razmutiti s mlijekom i šećerom. U drugoj posudi pripremiti brašno i sol, dodati maslac i miješati dok ne dobiješ mrvičastu strukturu.
Dodati pripremljeni kvasac i spojiti tijesto. Zamotati u foliju i zamrznuti na pola sata.
Mijesiti tijesto na pobrašnjenoj površini.
Na samom kraju tijesto razvaljati u krug, napraviti trokute i zamotati u kroasane.
Ostaviti ih na plehu da odmore oko 2 sata, a pećnicu zagrijati na 230 stupnjeva. Premazati ih jajem i peći 8 minuta na 190, a ostalih 10-15 na 230 stupnjeva.
Ne gasi ekran dok kuham
Kroasani s bademima
20 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Šećerni sirup
Sastojci
Šećer
50
g
Voda
60
ml
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Frangipane
Sastojci
Bademovo brašno
96
g
Oštro brašno
1
žlica
Sol
0,25
žličica
Maslac
113
g
Šećer u prahu
113
g
Jaje
1
kom
Ekstrakt badema
0,50
žličica
Ostalo
Sastojci
Croissant - kupovni (prazni)
1
kom
Listići badema
43
g
Šećer u prahu
Postupak
Rešetku stavi u sredinu pećnice, a pećnicu zagrij na 175 stupnjeva. Pleh za pečenje obloži papirom za pečenje.
Napravi jednostavan šećerni sirup... Kristal šećer, vodu i ekstrakt vanilije (koji možeš zamijeniti istom količinom ruma) dodaj u malu posudu. Zagrijavaj na srednjoj vatri, uz povremeno miješanje, dok se šećer potpuno ne otopi, 1-2 minute.
Stavi sa strane da se ohladi dok pripremaš frangipane.
Za frangipane, dobro pjenjačom izmiješaj bademovo brašno, oštro brašno i sol.
Posebno izmiksaj omekšali maslac i šećer u prahu.
Jaje i ekstrakt badema dodaj u smjesu maslaca i šećera u prahu i dobro izmiješaj - neka te ne brine što smjesa izgleda kao da se 'raspala'.
Umiješaj i mješavinu bademova brašna, oštrog brašna i soli.
Kroasane razrezi horizontalno po duljini. Odrezane strane premaži obilno šećernim sirupom.
Na svaki kroasan (donju polovicu) namaži po cca 2.5 žličice frangipane smjese. Stavi gornji dio kroasana. Po vrhu premaži svaki korasan s još 1.5 žlicom frangipane smjese.
Po svakom kroasan pospi malo bademovih listića, i lagano pritisni da se 'prime' za kroasan.
Peci nadjevene kroasane u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta, odnosno dok se bademi ne počnu lagano tostirati.