Karamel, začini, tople jabuke i hrskavi kroasani. Ovo nije samo doručak, već desert prerušen u obrok
Ovaj složenac od jabuka i kroasana savršen je odgovor na pitanje: "Što za doručak kad dolazi ekipa?" Ili kad ti se samo jede nešto dekadentno uz kavu.
Koriste se obični, kupovni kroasani, a jabuke se pirjaju sa šećerom, cimetom i muškatnim oraščićem dok ne postanu meke. Kombinacija vrhnja, jaja i umaka od jabuka veže slojeve, a sve se završava sjajnim preljevom od šećera u prahu.
Casserole je možda američka riječ, ali ideja je univerzalna: sve lijepo, toplo i slatko složeno u jednom plehu. Ova verzija nije prezahtjevna ni po sastojcima ni po tehnici.
Granny Smith jabuke daju taman dovoljno kiseline da se sve ne pretvori u desert za djecu, dok cimet i muškatni oraščić daju onu dubinu zbog koje miriši cijeli stan. Ako pečeš unaprijed, glazuru stavi netom prije posluživanja i obavezno je podgrij u pećnici, jer ova pita najbolje priča svoju priču dok je još topla.
Za ovaj složenac koriste se kupovni kroasani
foto: Getty Images/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Složenac od jabuka i kroasana
15 MIN
pripreme
32 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Za jabuke
Sastojci
Maslac
6
žlica
Smeđi šećer
1
šalica
Cimet
0,50
žličica
Muškatni oraščić
0,25
žličica
Jabuka Granny Smith
5
kom
Gustin (Kukuruzni Škrob)
2
žličica
Hladna voda
2
žlica
Postupak
U velikoj tavi otopi maslac na srednje jakoj vatri.
Dodaj smeđi šećer, cimet i muškatni oraščić, pa dobro promiješaj.
Umiješaj jabuke, oguljene i narezane na kockice, i pazi da se ravnomjerno oblože šećernom smjesom.
Kuhaj 5 minuta, uz često miješanje.
U manjoj posudi pomiješaj gustin i vodu.
Ulij mješavinu u jabuke i kuhaj još 5 minuta, uz stalno miješanje. Makni s vatre i ostavi sa strane.
Za složenac
Sastojci
Vrhnje za šlag
0,50
šalica
Pire od jabuka
0,50
šalica
Jaje
3
kom
Cimet
0,25
žličica
Kroasan
9
kom
Postupak
Zagrij pećnicu na 190 °C.
U zdjeli izmiješaj vrhnje, nezaslađeni pire od jabuka, jaja i cimet dok ne postane glatko.
Namasti pleh dimenzija 23x33 cm.
Polovicu kroasana narezanih na kockice složi na dno pleha.
Prelij polovicom smjese s vrhnjem.
Dodaj polovicu jabuka, pa ponovi redoslijed - kroasani, smjesa s vrhnjem, jabuke.
Peci 22 do 25 minuta, dok vrh ne postane zlatno-smeđi.
Za glazuru
Sastojci
Šećer u prahu
0,75
šalica
Vrhnje za šlag
0,25
šalica
Postupak
U maloj zdjeli umuti šećer u prahu i vrhnje dok ne dobiješ glatku glazuru.
Prelij glazuru preko složenca i posluži dok je topao.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
328 kcal
16 %
MASTI
16,90 g
23 %
KOLESTEROL
0,92 g
0 %
UH
40,80 g
14 %
PROTEINI
4,10 g
8 %
Ako planiraš razveseliti goste, ovaj slo\enac od jabuka i kroasana možeš složiti večer prije i peći netom prije posluživanja. Ovaj složenac super paše i kao desert, uz kuglicu sladoleda od vanilije sa strane.
Zasladi se i ovim receptima u kojima su zvijezde - jabuke!