Najave 12. studenoga 2024.

Što je sve mlade kuhare naučio Branko Ognjenović?

gastro edukacija, branko ognjenović, zlatna slavonija
Mladi Slavonci, budući kuhari, i njihov mentor Branko Ognjenović
foto: Stiglic Photo/TZ Požeško-slavonske županije
U sklopu projekta "Zlatna Slavonija Eno&Gastro", do sada se educiralo više od 80 kuhara, ugostitelja, vinara i sommeliera s područja Požeško-slavonske županije, a ove godine održane su radionice za učenike požeške Obrtničke škole

Kuhati s najboljima - tijekom formalnog školovanja samo rijetki dobiju ovakvu priliku. Među njima su i učenici Obrtničke škole Požega koji su u sklopu projekta "Zlatna Slavonija Eno&Gastro", kuhali na radionicama pod mentorskom palicom poznatog chefa Branka Ognjenovića. Ovaj opsežan višegodišnji projekt, kojeg je osmislila i provodi ga Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, ove je godine usmjeren na obrazovanje budućih kuharskih kadrova kroz praktični rad s renomiranim stručnjakom.

Cilj edukacija je prenijeti učenicima znanja o tradicionalnim i suvremenim tehnikama pripreme hrane koristeći lokalne namirnice poput šarana, čičoke, ječma, ali i ribe i plodova mora iz drugih dijelova Hrvatske.

Čvarkuše Možda vas zanima... Čvarkuše, fiš, čobanac... ne možemo se odlučiti što nam je ukusnije Špajza

gastro edukacija, branko ognjenović, zlatna slavonija | Author: Stiglic Photo/TZ Požeško-slavonske županije Zlatna Slavonija Eno&Gastro foto: Stiglic Photo/TZ Požeško-slavonske županije gastro edukacija, branko ognjenović, zlatna slavonija | Author: Stiglic Photo/TZ Požeško-slavonske županije Zlatna Slavonija Eno&Gastro foto: Stiglic Photo/TZ Požeško-slavonske županije

Održivo ugostiteljstvo

Branko Ognjenović kaže kako je uživao u druženju s učenicima, rad s njima je inspirativan i zabavan, a ovakav tip radionica učenicima omogućuju susret s novim okusima, tehnikama i pristupima u pripremi hrane. Posebna pažnja posvećena je i ekonomiji rada u kuhinji, važnosti smanjenja otpada i iskoristivosti namirnica, što je ključno za održivost u ugostiteljstvu.

"Osim toga, učenici su imali priliku raditi s namirnicama poput junećeg i srnećeg filea, škampa i drugih specijaliteta, što im često nije dostupno u redovnoj nastavi", istaknuo je chef Ognjenović.

gastro edukacija, branko ognjenović, zlatna slavonija | Author: Stiglic Photo/TZ Požeško-slavonske županije Zlatna Slavonija Eno&Gastro foto: Stiglic Photo/TZ Požeško-slavonske županije

O ljepoti i izazovima kuharskog posla iz prve ruke

Kroz praktični rad, budući kuhari pripremali su razna jela i učili radne procese od filetiranja ribe do pečenja ribe u soli, dok su kroz razgovor i savjet sa chefom iz prve ruke saznali sve o izazovima i ljepotama kuharskog posla.

"Fokus je bio na lokalnoj tradiciji i okusima, kao i prenošenju emocija kroz hranu. Najbolje se uči kroz druženje, zabavu i praktičan rad. Tako se razvijaju vještine koje će mladim kuharima itekako biti korisne na tržištu rada. Uvjeren sam da će im ovo iskustvo ostati u dugom sjećanju kao važna odskočna daska za buduću karijeru. Sve su to divni mladi ljudi od kojih sam i ja puno toga naučio", poručuje Branko Ognjenović.

gastro edukacija, branko ognjenović, zlatna slavonija | Author: Stiglic Photo/TZ Požeško-slavonske županije Zlatna Slavonija Eno&Gastro foto: Stiglic Photo/TZ Požeško-slavonske županije gastro edukacija, branko ognjenović, zlatna slavonija | Author: Stiglic Photo/TZ Požeško-slavonske županije Zlatna Slavonija Eno&Gastro foto: Stiglic Photo/TZ Požeško-slavonske županije

Znanja i vještine, temelj su razvoja autentične eno-gastro ponude

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije na ideju o edukacijama za učenike došla je na temelju razgovora s ugostiteljima i potrebama tržišta.

"Uključivanjem učenika Obrtničke škole Požega, uz podršku njihovih mentora, proširili smo fokus projekta s ciljem da mladima omogućimo neposredno iskustvo i rad s vrhunskim stručnjacima poput chefa Branka Ognjenovića.

Možda vas zanima... Otkrivamo kakvu je akademiju otvorio chef Branko Ognjenović! Najave

Na taj način ne samo da učimo nove generacije, već ih motiviramo da prepoznaju i valoriziraju lokalne resurse, kulturu i tradicionalne vrijednosti našeg kraja", rekla je Maja Jakobović, direktorica TZ Požeško-slavonske županije, dodavši kako znanja i vještine koja su stekli kroz ovaj projekt pridonose razvoju eno-gastro ponude Zlatne Slavonije i očuvanju njezinog kulturnog identiteta.

Podsjetimo, opsežan projekt "Zlatna Slavonija Eno&Gastro" pokrenut je prije četiri godine s ciljem podizanja kvalitete usluge ugostiteljskih objekata uz mogućnost implementacije fine dininga. U suradnji sa chefom Brankom Ognjenovićem i sommelierom Darkom Lugarićem na edukacijama i radionicama do sada je sudjelovalo više od 80 kuhara, konobara, sommeliera i barista, vlasnika ugostiteljskih objekata i vinarija s područja čitave županije.

gastro edukacija, branko ognjenović, zlatna slavonija | Author: Stiglic Photo/TZ Požeško-slavonske županije Zlatna Slavonija Eno&Gastro foto: Stiglic Photo/TZ Požeško-slavonske županije gastro edukacija, branko ognjenović, zlatna slavonija | Author: Stiglic Photo/TZ Požeško-slavonske županije Zlatna Slavonija Eno&Gastro foto: Stiglic Photo/TZ Požeško-slavonske županije

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.