U zagrebačkom restoranu Thai Me Up by Lira koji je otvoren početkom godine u Teslinoj, u centru Zagreba, održano je 27. izdanje projekta Vino uz žlicu. Restoran vode supružnici, Tajlanđanka Yada i Jura Dončić, koji su prihvatili izazov organizatora Renate Cisar i Mustafe Topčagića da tajlandska jela spoje s odabranim hrvatskim vinima.
Yada i Jura Dončić
Vino uz žlicu
Široka lista tajlandskih jela
"Naš restoran nije klasični tajlandski, jer još držimo neka jela i pizze naslijeđene iz stare Lire, ali smo svakako najautentičniji s našom ponudom. Kuharice su nam došle iz Tajlanda, a imamo prilično široku listu tajlandskih jela koja ćemo s vremenom još proširiti", kaže Jura
Zanimljiva jela dodatno su obogatila ekstra djevičanska maslinova ulja brenda Vias Oliveti Vilme i Davida Brčića iz Vižinade u Istri. U svom masliniku imaju 3500 stabala maslina koje uzgajaju na području Poreštine, u Kašteliru i Vižinadi. David Brčić predstavio je pet sortnih ulja (Buža, Istarska bjelica, Frantoio, Pendolino i Leccino) te Premium Blend koje su uzvanici kušali uz zalogaje finih domaćih kruščića.
Vilma i David Brčić
Ružičasti pjenušac vinariej B. Jakobović i spring rolice
Izvrstan ružičasti pjenušac vinarije B. Jakobović
Maja Jakobović, predstavnica obiteljske vinarije B. Jakobović iz Vetova (Vinogorje Kutjevo), upoznala nas je pak s prvim vinom večeri – njihovim odličnim pjenušcem rosé brut, koji je poslužen kao piće dobrodošlice te smo ga kušali uz spring rolice (povrtne i pileće). Jakobovići se već cijelo stoljeće bave vinom, a suvremenu vinariju je prije dvadesetak godina osnovao Branko Jakobović.
Vinarija ima 13 etiketa vina, od kojih sedam sortnih, tri cuvéea te po jedan rose, predikat i pjenušac. Najzastupljenija s više od 60 % je vrhunska graševina, a ponudu nadopunjuju rajnski rizling, pinot sivi, chardonnay, muškat žuti, Cuvée Vetovo kao i pinot crni, cabernet sauvignon, Cuvée Stari bokter, rosé i izborna berba bobica graševine.
Pjenušac su proizveli u ograničenoj seriji od 2500 boca, tradicionalnom metodom, od grožđa iz berbe 2020. Degoržiran je 2023. godine kada je i dospio na tržište te nagrađen Decanterovom broncom. Ohrabreni tim uspjehom, uskoro na tržište izlaze s novom serijom. Pjenušavo osvježenje iz srca Slavonije sastoji se od 50 % rajnskog rizlinga, 25 % chardonnaya i 25 % frankovke koja mu daje nježnu ružičastu boju.
Uz Tom Kha, blagu juhu od kokosovog mlijeka s piletinom, tajlandskim biljem i gljivama, upareno je pak vino Bibich R5, kupaža od lokalnih sorti debita, maraštine i pošipa uz internacionalni chardonnay i pinot sivi u podjednakim omjerima.
Tok Kha juha i vino Bibich R55
Kozice u curry umaku i vino Sávoj Orange 2023.
Izvrstan novi orange vinarije Belje
Iz jedne od naših najvećih vinarija, Belje, netom nakon premijernog predstavljanja u Osijeku, u zagrebački tajlandski restoran stiglo je vino Sávoj Orange 2023. Lukica Martić, prodajni predstavnik Belja, istaknuo je kako je riječ o blago maceriranom vinu, znalački izbalansiranoj kupaži četiri sorte: graševine, chardonnaya, sivog i bijelog pinota.
Ovo vino odlično je išlo uz jelo s kozicama u bogatom curry umaku s paprikom, lukom i mladim lukom.
Naziv Sávoj veže se uz austrijskog vojskovođu Eugena Savojskog kojem je car Leopold I. kao nagradu za pobjedu nad Osmanlijama 1697. dao veliki posjed u Baranji, u Kneževim vinogradima. Razvio ga je u vlastelinstvo s vinogradima i podrumima, a 1712. godine dovršio dvorac na rubu Kopačkog rita. Postavio je temelje vinogradarstva, suvremene za to doba, čija tradicija traje sve do danas. Njemu u čast, Belje je svojoj novoj liniji vina, u kojoj su još vina Graševina, Blanc i Rosé iz 2024. te Rouge iz berbe 2023. dala njegovo ime – Sávoj.
Pad Thai i vino Vislander Rosé 2024.
Pad Thai uz Vislander Rosé
Uslijedilo je jedno od najpopularnijih tajlandskih jela – Pad Thai (prženi rižini rezanci u umaku s jajem, tofuom, komadićima svinjetine i povrćem uz dodatak mljevenog kikirikija). Pratiolo ga je vino Vislander Rosé 2024.
Sanda Vojković, brand manager vinarije Vislander, objasnila je kako su im prioritetna vina od autohtone vugave i plavca malog, kojeg su najveći proizvođači na Visu. Rosé im je više bilo kao eksperimentalno vino koje se, međutim, izuzetno dobro pokazalo na tržištu. S obzirom na to da je plavac mali prilično jak, razblažili su ga s 10 % kuča, rijetke bijele dalmatinske sorte koja doprinosi blago doziranoj kiselini. Uspjeh nije izostao!
Mango sticky rice i vino Cuvée blanc Angelica 2024. vinarije K55
Za desert - mango sticky rice
Za kraj, zasladili smo se egzotičnim desertom mango sticky rice. Ovaj popularni tajlandski desert uparen je uz vino Cuvée blanc Angelica 2024. iz vinarije K55, poluslatku kupažu traminca (60 %) i muškata žutog (40 %), nastalu od grožđa iz erdutskog vinogorja, s položaja Aljmaška planina.