Najave 19. rujna 2023.

U Lipiku se ove subote bira najbolji ajvar!

Ajvar fest
Ajvar fest u Lipiku održava se 8. put foto: Ivica Galović/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim natjecanja u kuhanju ajvara, posjetitelji će moći uživati i u 2. izdanju manifestacije Slavonski doručak u sklopu koje će se pripremati najveća kajgana ove godine. Naravno, poslužit će je uz - ajvar!

Jedinstveni Ajvar fest u Lipiku održat će se u subotu 23. rujna s početkom u 10 sati. Posjetitelji će moći uživati u vrhunskom ajvaru, a natjecatelji će se boriti za titulu najboljeg ajvara. Mi se, pak, nadamo da će nam pobjednici napokon otkriti tajnu najboljeg ajvara! 

 

Ajvar Možda vas zanima... Tradicionalni recept za domaći ajvar i pinđur Špajza

 

Što je ajvar i kako se pravi?

Ajvar je specijalna vrsta namaza, napravljena od crvene paprike i patliđana, tajnih začina, a ponekad i ljute paprike (zato i razlikujemo blagi i ljuti ajvar).  Ajvar je jedan od najukusnijih specijaliteta balkanske kuhinje. Koristi se najčešće kao namaz i kao dodatak jelima sa roštilja, a koliko ga neki vole i žlicom bi ga samog jeli.

 | Author: Ivica Galović/PIXSELL Grilanje paprika foto: Ivica Galović/PIXSELL  | Author: Ivica Galović/PIXSELL Ljute papričice foto: Ivica Galović/PIXSELL

 | Author: Ivica Galović/PIXSELL Ajvar fest u Lipiku foto: Ivica Galović/PIXSELL

Kako izgleda natjecanje?

"Ajvar fest u Lipiku se održava već osmu godinu i zaista želimo napraviti jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj", poručuju organizatori koji će manifestaciju i ove godien organizirati u stoljetnom parku u Lipiku.

Natjecatelji će dobiti po 15 kg paprike i 5 kg patlidžana. Priprema ajvara počinje u 10 sati, natjecatelji imaju vremena do 16 sati da završe svoje jelo. U 16 sati se jela ocjenjuju, a u 18 sati je javna objava rezultata i proglašenje pobjednika.

 | Author: Ivica Galović/PIXSELL Mljevenje pečenih paprika i patlidžana foto: Ivica Galović/PIXSELL  | Author: Ivica Galović/PIXSELL Kuhanje ajvara foto: Ivica Galović/PIXSELL

 

Domaći ajvar Možda vas zanima... 10 savjeta za najkremastiji pečeni ajvar i recept! Kolumne

 

Ajvar kao dio slavonskog doručka

Ove godine se održava i posebni 2. Slavonski doručak, koji se idealno slaže uz vrhunski ajvar. Organizatori će pripremati najveću kajganu ispečenu ove godine.

"Nakon dosadašnjih uspješnih izdanja, Ajvar fest je i ove godine idealna prilika za druženje s prijateljima, kolegama s posla ili obitelji uz koju se s malo truda, paprike, patlidžana, tajnih sastojaka i dozu adrenalina može pripremiti i najfiniji domaći ajvar. Svi ste pozvani na Ajvar fest 2023!", poručuuju organizatori te dodaju kako već dan nakon Ajvar festa organiziraju Dan nacionalnih manjina, na kojem će uz ostalo biti i pregršt fine hrane, dok je u subotu 30.rujna na programu - Fišijada

 | Author: Ivica Galović/PIXSELL Ajvar fest u Lipiku foto: Ivica Galović/PIXSELL

 

Možda vas zanima... Ljuća i od ajvara – napravi domaću ljutenicu na 3 različita načina! Recepti Možda vas zanima... Jastučići od lisnatog tijesta punjeni ajvarom i sirom Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.