Jedinstveni Ajvar fest u Lipiku održat će se u subotu 23. rujna s početkom u 10 sati. Posjetitelji će moći uživati u vrhunskom ajvaru, a natjecatelji će se boriti za titulu najboljeg ajvara. Mi se, pak, nadamo da će nam pobjednici napokon otkriti tajnu najboljeg ajvara!
Što je ajvar i kako se pravi?
Ajvar je specijalna vrsta namaza, napravljena od crvene paprike i patliđana, tajnih začina, a ponekad i ljute paprike (zato i razlikujemo blagi i ljuti ajvar). Ajvar je jedan od najukusnijih specijaliteta balkanske kuhinje. Koristi se najčešće kao namaz i kao dodatak jelima sa roštilja, a koliko ga neki vole i žlicom bi ga samog jeli.
Kako izgleda natjecanje?
"Ajvar fest u Lipiku se održava već osmu godinu i zaista želimo napraviti jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj", poručuju organizatori koji će manifestaciju i ove godien organizirati u stoljetnom parku u Lipiku.
Natjecatelji će dobiti po 15 kg paprike i 5 kg patlidžana. Priprema ajvara počinje u 10 sati, natjecatelji imaju vremena do 16 sati da završe svoje jelo. U 16 sati se jela ocjenjuju, a u 18 sati je javna objava rezultata i proglašenje pobjednika.
Ajvar kao dio slavonskog doručka
Ove godine se održava i posebni 2. Slavonski doručak, koji se idealno slaže uz vrhunski ajvar. Organizatori će pripremati najveću kajganu ispečenu ove godine.
"Nakon dosadašnjih uspješnih izdanja, Ajvar fest je i ove godine idealna prilika za druženje s prijateljima, kolegama s posla ili obitelji uz koju se s malo truda, paprike, patlidžana, tajnih sastojaka i dozu adrenalina može pripremiti i najfiniji domaći ajvar. Svi ste pozvani na Ajvar fest 2023!", poručuuju organizatori te dodaju kako već dan nakon Ajvar festa organiziraju Dan nacionalnih manjina, na kojem će uz ostalo biti i pregršt fine hrane, dok je u subotu 30.rujna na programu - Fišijada!