Svaka nova godina donosi neke nove trendove - kako u dizajnu, modi, uređenju interijera… tako i u hrani. Bivši trendovi polako ustupaju mjesto nekim novima, nekih se prisjećamo s nostalgijom i nastojimo ih oživjeti, dok nam je za druge drago što će brzo pasti u zaborav.
U 2022. nagledali smo se tako daski s maslacem, plata suhomesnatih proizvoda (ok, jako lijepo složenih), zobenih pahuljica koje se pripremaju preko noći, cloud breada, ružičastog umaka, kolača iz šalice pripremljenih u mikrovalnoj… A što nas čeka u 2023. godini?
Prema predviđanjima gastro stručnjaka, bit će tu dobrih starih jela i trikova iz kuhinje, ali i pokoje iznenađenje, no nekakav zajednički nazivnik koji primjećujemo jest - povratak prirodi. Baš nas zanima koji će se od predviđenih trendova zadržati među ljubiteljima hrane.
Cimet
Ovaj dobro nam znani začin, predviđa se, u 2023. koristit će se još učestalije. Razlog je vjerojatno u tome što sve više istraživanja naglašava koliko je on odličan za zdravlje jer je prepun antioksidansa.
Osim što ga učestalo koristimo kod kuće u pripremi raznih slastica, a povremeno i slanih jela i raznih napitaka, sve više proizvođača hrane koristi cimet u svojim gotovim proizvodima. Tako je primjerice najavljeno da će jedan američki proizvođač vrhnja i mlijeka za kavu ove godine na tržištu predstaviti novi proizvod – vrhnje za kavu s cimetom.
"Tjestenina" od bundeve
Za one koji izbjegavaju jednostavne ugljikohidrate te umjesto one od brašna i jaja jedu "tjesteninu" od povrća, a već im je dosta tikvica, stiže novi trend – "špageti" od bundeve! Za ovo su najbolja žuta ljetna bundeva i butternut tikva.
Gljive
Već prošle godine gljive su se često koristile kao izvrsna, prirodna zamjena za meso, a predviđa se da će taj trend samo porasti ove godine. Ok, dio gljiva koje jedemo je iz šume, bilo da smo ih sami ubrali ili kupili na tržnici, no većina ipak najčešće konzumira uzgojene gljive. A predviđa se da će industrija gljiva narasti za 10% do 2030. godine.
Ulje od avokada
Kuhamo s više vrsta ulja – maslinovim, biljnim, repičinim, kukuruznim, sezamovim… i svako ima svoju namjenu. A sve češće u kuhinjama diljem svijeta pridružuje im se još jedno jako zdravo ulje – ulje od avokada.
Ulje od avokada nije potpuno novo na tržištu, no u posljednje vrijeme daje mu se sve više pozornosti. Ono ima visok udio monozasićenih masnih kiselina koje su dobre za zdravlje srca, krvnih žila… Ima neutralan okus te jako dobro podnosi visoke temperature, što znamo da je problematična točka kod maslinova ulja, tako da se može koristiti i za prženje i pečenje.
Neobični blendovi kave
Već smo spomenuli da će tijekom 2023. gljive nastaviti dominirati na gastronomskoj sceni, no nismo ti otkrili da ćeš ih moći i – piti! Naime, tvoj omiljeni napitak na početku dana više neće biti isključivo kava, već – kava s gljivama. Blendovi kave i gljiva koje se uglavnom koriste u alternativnoj medicini postoje već neko vrijeme, a stručnjaci predviđaju da će njihova uporaba znatno porasti u ovoj godini.
Podsjetimo, za vrijeme Drugog svjetskog rata, kad je bila nestašica kave, u Finskoj su kao zamjenu pili upravo napitak od gljiva pa to i nije toliki novitet. I ne brini, ako se odlučiš za ovaj napitak, po tvojoj šalici neće plutati nikakve gljive - svi sastojci ovakvog blenda kave dobro su samljeveni u fini prah, baš poput "obične" kave.
Ribe iz konzerve
Iako možda nisu toliko poželjne u usporedbi sa svježom ribom, ribe iz konzerve će, predviđaju stručnjaci, u 2023. godini biti puno traženije nego do sada. Glavni razloge je – sve viša cijena svježe ribe.
Naravno, uz ribu iz konzerve trebat će ti i dobri recepti kako je najbolje iskoristiti i od nje napraviti uistinu ukusno jelo – od raznih namaza, pašteta, do toga da mogu biti važan sastojak nekog od već dobro poznatih jela. Treba samo dati mašti na volju.
Prirodni zaslađivači
Svi volimo slatko, no znamo i to da konvencionalni šećer i nije baš najzdravija namirnica na svijetu. A svi oni koji nastoje živjeti zdravije stalno su u potrazi za prirodnim, zdravim zaslađivačima te se stoga i predviđa njihova sve veća popularnost u ovoj godini. Oni zamjenjuju šećer, a imaju puno manje kalorija i nisu toliko štetni za naše zdravlje, a jedan od dobrih primjera je – brezin šećer.
Pistacije
Prema najnovijim istraživanjima, pistacije imaju toliko antioksidansa da se mogu usporediti sa supernamirnicama poput borovnica, cikle ili nara. I zato se očekuje da će za njima ove godine poludjeti svi koji već nisu. Treba zato pronaći neke ove recepte i ideje kako iskoristiti ovaj predivni orašasti plod.
Žitarice bez glutena
"Tjesteninu" od povrća već smo spomenuli, no moramo spomenuti i tjesteninu od žitarica koje ne sadre gluten, za koju se očekuje da će biti prava zvijezda 2023. godine. Od takvih žitarica, potrošačima su sve zanimljiviji proso i sirak, no tu su i grahorice poput leće i slanutka od kojih se također sve češće pravi tjestenina. Od njih se prave i zdrave grickalice koje mogu jesti i oni koji ne smije jesti gluten ili ga pak izbjegavaju.
Zdravije verzije omiljenih okusa
U ovoj godini očekuje se i da će se ljudi vraćati nekim dobrim, starim receptima čijim okusima nikada nisu mogli odoljeti. No s jednom izmjenom – osmišljavat će se razne, zdravije verzije omiljenih jela – primjerice s manje masnoće i/ili manje kalorija.
Ista sudbina zadesit će i omiljene napitke, pa će umjesto gaziranih slatkih pića porasti prodaja gaziranih fermentiranih pića koja sadrže probiotike.