Sve što ti zapravo treba su mali krumpir, parmezan i maslinovo ulje ili maslac da napraviš jelo koje je hrskavo, mekano i posve ugodno. Naravno, postoji mnogo varijacija, tako da se možeš držati osnova ili izmisliti vlastito trendovsko jelo.
Kako napraviti TikTok krumpir s koricom od parmezana
Kao i svaki TikTok recept, krumpir s parmezanom više je umjetnost nego znanost. Odnosno, postoji nekoliko načina da napraviš ove ukusne krumpire, ali evo isprobane i prave metode za početak.
Za početak, zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Toplina je ključna za hrskavost krumpira. Zatim stavi komad neslanog maslaca u lim za pečenje i pusti da se zagrije u pećnici dok se ne otopi.
U međuvremenu operi, osuši i nareži krumpir na ploške. Najbolji je izbor mladi krumpir. Zareži ga malo kako bi se parmezan zalijepio. Nakon što se maslac otopi, umiješaj češnjak u prahu, talijanske začine, sol i papar te dovoljno nasjeckanog ili naribanog parmezana da dobiješ pastu. Smjesu rasporedi po posudi.
Zatim u smjesu stavi krumpir prerezanom stranom prema dolje. Neki ljudi vole umočiti marinirane prerezane strane krumpira u dodatni sir i vratiti ih u jelo, drugi će kore pokapati maslinovim uljem i posuti solju i sirom po vrhu. Ti odaberi što najviše voliš.
Vrati posudu u pećnicu na 30 minuta (vrijeme pečenja ovisi o veličini krumpira), odnosno dok se krumpir ne bude mogao probosti vilicom. Za posluživanje ukrasi svježim peršinom, nasjeckanim sirom i mljevenom paprikom.
Pečeni krumpir s parmezanom odličan je prilog brojnim blagdanskim jelima
Napravi vegansku verziju krumpira s parmezanom
Za vegansku alternativu dovoljno je da zamijeniš maslac za biljni maslac ili maslinovo ulje. Zatim upotrijebi veganski sir u osnovnoj smjesi. Slobodno dodaj i malo misa ili prehrambenog kvasca kako bi se pojačao okus umamija i 'parmezana'.
U ovom receptu isprobaj različite sireve
Parmezan je izvrstan sir za pečenje jer je čvrst i smatra se suhim sirom (za razliku od mekog sira, kao što je Brie). Umjesto parmezana koristi neki drugi tvrdi aromatični sir, kao što su gouda, gruyère ili pecorino romano. Ako ga možeš naribati, vjerojatno će djelovati! Pomiješaj drugi sir s parmezanom ili se odluči za čisto novu kreaciju od krumpira sa sirom.
Posluži s finim umakom
Umjesto da krumpir poslužiš kao prilog, pripremi ga kao predjelo tako da ga poslužiš s umakom. Odaberi nešto kremasto, poput kiselog vrhnja i luka, umaka od topljenog sira (kao što je Alfredo ili Chile con queso), pesta ili marinare, koji se uvijek dobro slažu s parmezanom.
Ove krumpire napravi s češnjakom ili drugim začinima
Dodaj malo mljevenog češnjaka izvornoj smjesi kako bi se pojačao okus parmezana. Također, možeš dodati pahuljice čilija ili kalabrijsko čili ulje u početnu pastu za pikantan okus na krumpirima. Također možeš dodati krupni crni papar u mješavinu za verziju inspiriranu cacio e pepe.
Ove krumpire možeš poslužiti s raznim umacima
Odluči se za slatki krumpir ili drugo korjenasto povrće
Ova tehnika može funkcionirati s bilo kojom vrstom krumpira, pa pokušaj napraviti slatki krumpir od parmezana za slatko-slano hibridno jelo. Ovu tehniku možeš isprobati i s drugim korjenastim povrćem, poput repe ili čak mrkve, koje se lako reže i može se narezati prije pečenja.