Špajza 27. prosinca 2022.

Krumpir s parmezanom - slasni TikTok trend

Krumpir s parmezanom
Krumpir s parmezanom - jedan od TikTok food trendova koji se isplati probati foto: TikTok
gastro postao gastro.24sata.hr
TikTok recepti su uglavnom popularni s razlogom - pristupačni su, jednostavni za napraviti i ukusni. Ovoga puta, riječ je o - #parmesanpotatoes, tj. krumpiru s koricom od parmezana, brzom i jednostavnom receptu za krumpir sa sirom koji je savršen izbor i za blagdane

Sve što ti zapravo treba su mali krumpiri, parmezan i maslinovo ulje ili maslac da napraviš jelo koje je hrskavo, mekano i posve ugodno. Naravno, postoji mnogo varijacija, tako da se možeš držati osnova ili izmisliti vlastito trendovsko jelo.

Kako napraviti TikTok krumpir s koricom od parmezana

Kao i svaki TikTok recept, krumpir s parmezanom više je umjetnost nego znanost. Odnosno, postoji nekoliko načina da napraviš ove ukusne krumpire, ali evo isprobane i prave metode za početak.

Za početak, zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Toplina je ključna za hrskavost krumpira. Zatim stavi komad neslanog maslaca u lim za pečenje i pusti da se zagrije u pećnici dok se ne otopi.

Lažni pomfrit od tikvica Možda vas zanima... Ukusna prevara: Lažni pomfrit od tikvica Recepti

U međuvremenu operi, osuši i nareži krumpir na ploške. Najbolji je izbor mladi krumpir. Zareži ga malo kako bi se parmezan zalijepio. Nakon što se maslac otopi, umiješaj češnjak u prahu, talijanske začine, sol i papar te dovoljno nasjeckanog ili naribanog parmezana da dobiješ pastu. Smjesu rasporedi po posudi.

Zatim u smjesu stavi krumpir prerezanom stranom prema dolje. Neki ljudi vole umočiti marinirane prerezane strane krumpira u dodatni sir i vratiti ih u jelo, drugi će kore pokapati maslinovim uljem i posuti solju i sirom po vrhu. Ti odaberi što najviše voliš.

Vrati posudu u pećnicu na 30 minuta (vrijeme pečenja ovisi o veličini krumpira), odnosno dok se krumpir ne bude mogao probosti vilicom. Za posluživanje ukrasi svježim peršinom, nasjeckanim sirom i mljevenom paprikom.

 | Author: SHUTTERSTOCK Pečeni krumpir s parmezanom odličan je prilog brojnim blagdanskim jelima foto: SHUTTERSTOCK

Napravi vegansku verziju krumpira s parmezanom

Za vegansku alternativu dovoljno je da zamijeniš maslac za biljni maslac ili maslinovo ulje. Zatim upotrijebi veganski sir u osnovnoj smjesi. Slobodno dodaj i malo misa ili prehrambenog kvasca kako bi se pojačao okus umamija i 'parmezana'.

Probaj različite sireve

Parmezan je izvrstan sir za pečenje jer je čvrst i smatra se suhim sirom (za razliku od mekog sira, kao što je Brie). Zamijeni različite odležane i tvrde sireve za parmezan, kao što su Gouda, Gruyère ili pecorino. Ako ga možeš naribati, vjerojatno će djelovati! Pomiješaj drugi sir s parmezanom ili se odluči za čisto novu kreaciju od krumpira sa sirom.

Možda vas zanima... Hash browns - savršeno hrskavi krumpiri od samo tri sastojka Recepti

Posluži s umakom

Umjesto da krumpir poslužiš kao prilog, pripremi ga kao predjelo tako da ga poslužiš s umakom. Odaberi nešto kremasto, poput kiselog vrhnja i luka, umaka od topljenog sira (kao što je Alfredo ili Chile con queso), pesta ili marinare, koji se uvijek dobro slažu s parmezanom. 

slani pohani kruh Možda vas zanima... Jesi li za slani pohani kruh s parmezanom? Recepti

Napravi ih s češnjakom ili drugim začinima

Dodaj malo mljevenog češnjaka izvornoj smjesi kako bi se pojačao okus parmezana. Također, možeš dodati pahuljice čilija ili kalabrijsko čili ulje u početnu pastu za pikantan okus na krumpirima. Također možeš dodati krupni crni papar u mješavinu za verziju inspiriranu cacio e pepe.

 | Author: Thinkstock Ove krumpire možeš poslužiti s raznim umacima foto: Thinkstock

Odluči se za slatki krumpir ili drugo korjenasto povrće

Ova tehnika može funkcionirati s bilo kojom vrstom krumpira, pa pokušaj napraviti slatki krumpir od parmezana za slatko-slano hibridno jelo. Ovu tehniku možeš isprobati i s drugim korjenastim povrćem, poput repe ili čak mrkve, koje se lako reže i može se narezati prije pečenja.

Pečeni krumpir Možda vas zanima... Uz savjete poznatih chefova do finog pečenog krumpira Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 12:34 27. Prosinac 2022.

    Njam