Najave 22. travnja 2025.

"Za par dana već počinjemo snimati novu emisiju!"

Sveti Ivan Zelina: Chef David Skoko
David Skoko
foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Odnedavno na Prvom programu HTV_a ponedjeljkom navečer možemo pratiti novi gastro-putopisni serijal "David Skoko: Jesti na cesti" u kojem poznati chef putuje u food trucku i kuha diljem Hrvatske sa svojim kolegama. 'Davida smo 'priveli' na intervju, evo što nam je sve otkrio...

David Skoko jedan je od omiljenih domaćih chefova, a posebno ga volimo jer je pravi majstor za pripremu ribe i morskih plodova koje iskorištava do kraja. Također, Davida volimo i zato što je bez dlake na jeziku te govori ono što misli, a drugi prešućuju. Od nedavno na Prvom programu HTV-a, ponedjeljkom u prime timeu možemo gledati njegov nosi gastro-putopisni serijal "David Skoko: jesti na cesti" u kojem food truckom obilazi Hrvatsku i kuha lokalni street food sa svojim dragim kolegama.

U prvoj emisiji gost mu je bio osječki chef Tomica Đukić s kojim je pripremio nekoliko slasnih street food jela od crne slavonske svinje, dok u drugoj epizodi putuje u Istru gdje će ga dočekati legendarna Ana Ugarković. Nakon toga posjetit će još kolege Hrvoje Zirojević, Marko Turković, Matija Bogdan, Katarina Vrenc, Igor Gudac, Gracija Horvatin i Ivana Bekavac.

David Skoko Možda vas zanima... David Skoko: "Moramo biti autentični i svoji" Najave

Naravno, 'priveli' smo Davida na intervju, u kojem nam je otkrio puno toga. Od toga koja se sve genijalna street food jela mogu pripremiti od zdrave, fine i jeftine srdele do toga što smatra tajnom dobrog street fooda, te koliko je TV dobar za gastronomiju. Otkrio nam je i jednu malu ekskluzivu - uskoro kreće snimati i treći serijal s omiljenim timom iz produkcijske kuće Cobra Chicks, koji će, očekivano, nakon motora i food trucka, ponuditi - nešto treće!

david skoko, jesti na cesti | Author: HRT U prvoj epizodi Davidu se pridružio osjećki chef Tomica Đukić, a pripremali su street food jela od crne svinje foto: HRT

Nekako smo svi očekivali da će se nastaviti uspješan prošlogodišnji serijal "Motor, loza, kuhača", a ti nas onda iznenadiš novim serijalom "Jesti na cesti" s totalno drugim konceptom. Tko je sve 'kriv' za novi serijal?

Već par godina surađujem s produkcijskom kućom Cobra Chicks s kojom sam snimio i naš prvi putopisno-kuharski serijal. Naša producentica Inja Korać okupila je super ekipu. Ideja za naš novi  serijal "Jesti na cesti" nastala je odmah nakon snimanja serijala "Motor, loza, kuhača“. Naime, ja sam poželio da u našem sljedećem projektu posjetimo meni drage kolege kuhare, da kuhamo zajedno nešto inspirativno i zabavno. I nakon malo razmišljanja s Injom i našim režiserima Radislavom Jovanovom Gonzom  i Nevijem Marasovićem osmislili smo novi koncept "Jesti na cesti".

Prema zezancijama na setu, koje si redovito objavljivao na društvenim mrežama, stekla sam dojam da ste svi skupa odličan tim i da se dobro slažete. Koliko je to bitno za kvalitetu i uspjeh serijala?

Ekipa na setu je divna, kliknuli smo od prvog dana. Sve su to redom kreativci i iskusnjare iza kamere. A kada se okružiš pametnim i sposobnim ljudima dobre ideje se same roje. Mislim da je dobra vibra i posvećenost cijele ekipe ključ uspjeha naše suradnje i naših serijala.

U fokusu serijala je ulična hrana inspirirana tradicijom koja se priprema u food trucku. Da li jela smišljaš zajedno sa svojim gostima?

Sva jela koja smo pripremali u našoj kuhinji na kotačima osmislili su naši gosti, sve redom veliki kuhari, inspirirani potencijalom  vlastitog okruženja i mogućnosti nabave lokalnih namirnica. Zajedno smo kuhali, dobro se zezali i nadopunjavali se u toku. Kreativni kuhar tradiciju doživljava kao dobar temelj za rast i razvoj svojih ideja u kuhinji. I sam sam jako inspiriran tradicionalnom lokalnom namirnicom, njenim potencijalom i maksimalnom iskoristivosti.

david skoko, jesti na cesti Možda vas zanima... David Skoko otkriva kako je jesti na - cesti! Najave David Skoko Možda vas zanima... David Skoko: "U praksi, malo je lokalnog i autohtonog u hrvatskoj gastronomiji" Špajza

Na postoji domaća klopa bez domaće spize

Upravo takva jela često viđamo i na raznim festivalima, nekad su pokušaji uspješni, nekad baš i nisu. Na što sve treba paziti prilikom njihove pripreme?

Kada govorimo o tradicionalnim jelima, na prvo mjesto stavljam odabir što kvalitetnijih lokalnih namirnica. Ako želimo prezentirati neko domaće jelo u bilo kojem izdanju, bilo rustikalno, moderno, eksperimentalno ili u street food formi moramo prije svega brinuti o porijeklu namirnica. Jer ne postoji domaća klopa bez domaće spize.

Je li street food s potpisom poznatih chefova dobar put da se restorani, i chefovi, približe široj publici? Koje su moguće zamke?

Chefovi kroz hranu koju osmišljavaju gostima serviraju sebe na tanjuru. Kada se neki chef potpiše na jela koja servira mora dobro paziti da su jela prezentirana i izvedena baš kako su i zamišljena. Jer ako neki nezainteresirani kuhar servira bez veze spremljeno  "jelo s potpisom", što će tada gosti misliti o tom chefu?!

david skoko, jesti na cesti | Author: HRT U drugoj epizodi serijala "David Skoko: Jesti na cesti" Davidova gošća je legendarna Ana Ugarković foto: HRT

Oduvijek zagovaraš srdelu kao primjer zdrave, ukusne i povoljne namirnice koje imamo u izobilju. Koja bi se street food jela mogla pripremiti sa srdelom i koje bi još namirnice koji imamo puno u Hrvatskoj, mogle biti inspiracija za dobra (street food) jela?

Ma postoje svakakva jela koje se mogu spremati od srdela u street food varijanti. Već smo kroz godine na desetke različitih servirali na Hook and Cook i Blue Fish festivalima. Od jednostavne pohane srdele s kremom od blitve i feta sira, preko parmigiane s patlidžanima i srdelom, srdele na savor na bruschetti s pireom od graha pa sve do hrskavih rolica punjenih tartarom od srdela i tikvica. I najklasičnije srdele na gradele s krumpir salatom su fantastičan, jeftin i zdrav street food.

Svaka namirnica koju imamo u velikim količinama može naci svoje misto u street food svijetu. Od sezonskih gljiva, šparuga, preko običnih domaćih jaja, sira i vrhnja, preko domaćih tikvica, kupusa, mrkve i krumpira… Tu je i domaće uzgojena svinjetina, piletina, janjetina, govedina, ribe i školjke… Koju god domaću namirnicu izaberemo i spremimo da bude jako fina i laka za konzumaciju "s nogu" može biti zvijezda ponude i siguran sam da će naci svoju publiku.

TOP 100 fotografija u 2021. godini | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL David Skoko foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Na žalost, preko TV-a ne možemo osjetiti okus i miris jela

Osim street fooda i raznih festivala, jedna od načina približavanja gastronomije publici su i razne TV emisije, baš poput ove tvoje nove. Koliko je TV učinio za gastronomiju? Postoje li i dobre i loše strane?

Televizija ima nevjerojatan učinak na razvoj gastronomije kod nas i u svijetu. Svi smo bar jednom bili inspirirani jelima koje smo vidjeli na ekranima i okušali se u pripremi istih. Ja osobno stotine puta. Dobre strane su što preko malih ekrana možemo upoznati mnoge svjetske gastronomske kulture, kuhinje i jela. Loša strana je što preko istih ekrana ne možemo osjetiti ni mirise ni okuse ni teksturu. Tako da su ta iskustva na žalost samo vizualna i auditivna.

Je li već u planu neka nova sezona emisije? Povratak na motor, još jedno putovanje u food trucku ili nešto treće? Možda kuhanje u avionu?

Za nekoliko dana krećemo sa snimanjem nove putopisne kuharske avanture, naravno neke treće. Ideje za nove emisije se samo roje. Neke ćemo realizirati u našem sljedećem serijalu, a neke puštamo za nešto četvrto.

Imamo i super recepte i kulinarske savjete Davida Skoke...

Pohane srdele Možda vas zanima... POHANE SRDELE Genijalan recept Davida Skoke Recepti Riba na grilu Možda vas zanima... David Skoko: Kako ispeći ribu, bez da se presuši Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.