Juraj Močilac priprema prave veganske specijalitete na svom Instagram profilu koje pritom dijeli sa svim zainteresiranima, a ove se godine natječe za Gastro zvijezdu u kategoriji Slastice.
Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!
1. Kada ste i zašto pokrenuli svoj profil/food blog? Možete li se sjetiti prvog recepta koji ste objavili?
Bila je to 2019. kad sam uslijed viška vremena i ništa manje volje, inspiracije i motivacije pokrenuo blog jer me zaintrigirala izrada veganskih slastica i htio sam svoje radove podijeliti s drugima. Budući da jednako volim i fotografiju i kuhanje, bilo je logično objediniti te dvije strasti na jednom mjestu i kroz jedan projekt - Žlicu šećera. Ako se ne varam, prvi recept na profilu bio je jaffa kolač s rižinim brašnom i palentom.
2. Koja jela najviše obožavaju pratitelji vašeg profila?
Iskreno, ona koja su najjednostavnija. Ljudi zaista vole ono što je jednostavno, brzo i što ne zahtijeva puno sastojaka. Lijepo je objaviti neki super recept za vlastiti gušt, koji možda bolje prikazuje moje vještine, znanje, interes ili smjer u kojem idem/želim ići, ali mislim da je poanta ovog posla, među ostalim, da i drugi probaju sami izraditi te recepte. Što će rijetko tko napraviti ako vide dug popis sastojaka, kompleksniji postupak ili duže vrijeme izrade. S druge strane, kad god objavim nešto što može biti gotovo za pola sata i sa sastojcima koje većinom svi imamo doma, gotovo uvijek mi pristignu povratne informacije pratitelja da su već isprobali recept i da su zadovoljni. I to je ono što najviše volim kod ovoga što radim.
3. Što kuhate sebi za gušt?
Od slanog sve moguće varijante veganskog ramena, od slatkog obožavam deserte u čaši.
4. Zašto ste se zaljubili u Plant-based kuhinju i u slastice?
U nekom trenu prestao sam jesti, konzumirati i koristiti proizvode životinjskog podrijetla, jednostavno se nisam mogao povezati s tom prehranom i nisam htio da tako izgleda moj život. Shvatio sam da sve potrebno mogu dobiti kroz druge izvore, ali nisam se mogao ni htio odreći slatkog, a sve što sam dotad znao o slasticama, uključivalo je životinjske proizvode pa sam odlučio vidjeti i isprobati što sve mogu napraviti kad ih eliminiram.
5. Bez kojeg sastojka ne možete u kuhinji?
Javorov sirup, sirup od datulja ili kokosov šećer.
6. Jedan recept koji svatko mora znati napraviti?
Banana bread. To je stvarno jedan od onih s popisa brzih i jednostavnih kolača za koje ne zaprljate puno suđa, a ne postoji osoba koja ga ne voli. Ako i kažu da ga ne vole, lažu.
7. Najdraži trenutak u gastro karijeri? (neka interakcija s followerima, video, komentar, događaj…)
Pa zapravo trenutak u kojem sam se izložio malo široj javnosti i svoje slastice predstavio na jednom lokalnom sajmu. Nisam imao rashladne vitrine ni kombi za dostavu, samo hladnjak za plažu i nekoliko vrsta kolača, koliko sam stigao napraviti uz full-time posao. Gotovo nitko nije znao tko je i što je Žlica šećera, nisam imao pojma jesam li pripremio dovoljno, premalo ili previše toga. Doslovno sam se cijelo vrijeme preznojavao, što od stresa, što od vrućine, no posjetitelji su počeli znatiželjno prilaziti dok sam još postavljao štand. Nisam se ni snašao, a već se sve rasprodalo. Osim toga, na sajmu (ili zbog sajma) su se dogodile i neke suradnje koje su mi omogućile da izađem iz digitalnog i online okvira i svoje kolače ponudim ljudima u gradu. Evo, to je stvarno moment koji je isprva bio strašan i totalno netipičan za mene, ali na koji sam isto tako i ponosan. Također sam i jako zahvalan svim ljudima koje imam kraj sebe, a koji su mi pomogli sve to i realizirati. I naravno svima ostalima koji podržavaju i podupiru moj rad.
8. Čeka vas snimanje za Gastro zvijezdu. Čemu se najviše veselite?
Znam da je klišej, ali stvarno se radujem jednom novom iskustvu, izlasku iz vlastite zone komfora te upoznavanju i povezivanju s drugim blogericama i blogerima koje sam dosad poznavao samo preko ekrana.
Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!
Gorenje i missGASTRO s ponosom predstavljaju natjecatelje Gastro zvijezde – natječaja koji prepoznaje i slavi strast prema kuhanju i stvaranju jedinstvenih delicija. Natjecatelji svoje kulinarske kreacije u kategoriji Slastice pripremaju uz pomoć Gorenje malih kućanskih uređaja koji im omogućuju savršenstvo i jednostavnost u svakoj fazi pripreme. Pratite njihove priče i otkrijte inspiraciju za vlastite kulinarske avanture.