Native sadržaj 11. listopada 2025.

Sočni kuglof s crnim vinom i čokoladom - ljubav na prvi dodir

foto: Touch Wine
gastro postao gastro.24sata.hr
Jesen je pravo vrijeme za mirise i okuse koji griju dušu, a kuglof s vinom i čokoladom savršen je spoj za te trenutke. Touch Merlot, sa svojim voćnim notama i blagim taninima, naglašava čokoladu i cimet te unosi profinjenost u svaki zalogaj. Uz ovaj desert i čašu vina, hladni dani postaju topliji i slađi.

Ako ste ljubitelj slatkog, volite mirisne note crnog vina, bogat okus čokolade i sočnu teksturu kolača, onda je ovaj kuglof idealan desert koji morate probati.
U toj kombinaciji, što drugo preporučiti već Touch Merlot, vino koje svojim nježnim voćnim aromama daje novu dimenziju okusu, a rubinsko crvenom bojom profinjenost i eleganciju. Svojim blagim taninima naglasit će čokoladu i cimet, a vjerojatno će vas i natjerati da se vratite po još jednu krišku. Kuglof obogaćen vinom i čokoladom izvrstan je izbor kad želite impresionirati ili razveseliti nekoga već pri prvom zalogaju.

Recept nam donosi Jozefina Birindžić s bloga MojGastro. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu i YouTube kanalu.

 | Author: Touch Wine foto: Touch Wine

Kuglof s crnim vinom i čokoladom

Sastojci:

4 jaja
150 g šećera
250 g maslaca sobne temperature
1 vanilin šećer ili ekstrakt vanilije
250 g brašna
1 prašak za pecivo
1 mala žličica cimeta
125 ml crnog vina Touch Merlot
100 g ribane tamne čokolade
1 žlica kakaa

Za preljev:

200 g šećera u prahu
5 - 6 žlica crnog vina Touch Merlot

 | Author: Touch Wine foto: Touch Wine

Priprema:

Kalup za kuglof premažite maslacem ili sprejem za pečenje, pospite brašnom i stavite u hladnjak ili zamrzivač. Zagrijte pećnicu na 175 °C. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, cimet, prašak za pecivo, ribanu čokoladu i kakao. Sve namirnice neka budu sobne temperature. Maslac i šećer izmiksajte u pjenastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje, svaki put dobro izmiksajte.

Naizmjenično dodajte suhe sastojke i vino, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.

 | Author: Touch Wine foto: Touch Wine

Smjesu ulijte u kalup i pecite oko 30 minuta (ovisno o kalupu). Ostavite kolač da se ohladi oko 5 minuta, zatim ga pažljivo okrenite na tanjur i podignite kalup. Neka se hladi barem sat vremena.

 | Author: Touch Wine foto: Touch Wine

Za preljev pomiješajte šećer u prahu s vinom. Počnite s 4 žlice, a zatim dodajte još dok ne dobijete glazuru koja se lagano slijeva preko kuglofa. Prelijte preko ohlađenog kolača i ostavite da se lagano stisne.

 | Author: Touch Wine foto: Touch Wine  | Author: Touch Wine foto: Touch Wine

Poslužite i uživajte!

Tips & tricks: Ako želite naglasiti aromu, kuglof poslužite uz čašu Touch Merlota koji ste koristili u receptu. 

 | Author: Touch Wine foto: Touch Wine

Touch vina dostupna su u Konzumu, Plodinama, Intersparu, Tommyju i Metrou. Lako ih možete pronaći i sami iskušati recept kod kuće.

Donosimo još nekoliko slasnih kombinacija Touch vina i deserta. 

Touch Muškat - aromatično poluslatko bijelo vino savršeno prati lagane voćne deserte.
Touch Traminac Sweety - poluslatko bijelo vino odlično se slaže s makaronima, voćnim slasticama ili sorbetom.
Touch Sweety Shiraz - poluslatko crno vino idealno je uz bogati čokoladni mousse ili brownie.
Touch Rose Shiraz - ružičasto polusuho vino, izvrsna kombinacija s panna cottom ili cheesecakeom s jagodama.

Više kombinacija potražite na www.touch.wine

Uz TOUCH svaki desert postaje iskustvo koje ćete željeti ponoviti.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.