Native sadržaj 11. srpnja 2025.

Što se pije uz roštilj? Odgovor može spasiti (ili uništiti) feštu!

foto: Getty Images/Unsplash

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Roštilj ima tu neodoljivu moć da okuplja ljude oko vatre, dima i dobrog zalogaja. Nema boljeg razloga za druženje od mirisa mesa na žaru, smijeha u zraku i rashlađenog pića u ruci.

Već od ranog jutra šalju se poruke u grupnim chatovima: „Tko kupuje kruh?”, „Ima li netko rešetku za roštilj?”, „Tko može uzeti senf, ali onaj pravi, Zvijezda Delikates senf?”. I zna se, onaj tko dođe prvi, odmah će biti zadužen za odvajanje masnijih od nemasnih komada, dok roštilj majstor (uvijek isti lik, zar ne?) ritualno pali vatru i mrmlja nešto sebi u bradu o starim granama vinove loze koje daju „onaj poseban dim”.

I onda dođe taj trenutak, meso počne „cvrčati” na roštilju, mirisi u zraku nam otvaraju apetit, salate su posložene, senf je na stolu… I tada dolazi pitanje svih pitanja: „Što pijemo”? Jer realno, možeš ti ispeći najbolje ćevape na svijetu, ali ako uz njih poslužiš toplo gazirano piće bez duše ili neko ultra gorko pivo koje nitko ne voli – pokvario si trenutak. A možda i cijelu feštu.

Zato smo tu da ti pomognemo. Opusti se, pripremi hladnjak, jer mi ti donosimo vodič uz koji ćeš naučiti što piti uz koji komad mesa s roštilja, a da se sve savršeno slaže.

Jelo: Ćevapi, pljeskavice i kobasice

Piće: Lager pivo, blagi Pale Ale ili Radler

Za ove mesne klasike treba ti nešto što ne dominira, nego prati. Lagano, osvježavajuće, ali s dovoljno izraženim punim okusom da isprati masniju teksturu ćevapa i kobasica. Bonus savjet? Ispeci ih do zlatne korice, posluži u lepinji, dodaj malo luka, a uz to naravno i Zvijezda Delikates senf. Nećemo se lagati, pola tima dolazi samo zbog ove kombinacije. Ako netko ima status zvijezde na svakom roštilju – to je upravo Zvijezda Delikates senf. Savršen balans okusa, neizostavni dodatak svakom mesu i tajni saveznik svakog roštilj majstora.

Jelo: Svinjski vrat, rebarca i marinirane šnicle

Piće: Crno vino (Plavac mali, Merlot, Cabernet Sauvignon) ili jače pivo (Dunkel)

Kad je meso jače, treba i piće koje će ga dostojno ispratiti. Crno vino koje nije preteško idealno je uz masnije meso s roštilja. Ako si više pivski tip, idi na tamnija piva s karamel notama.I naravno, tu opet dolazi Zvijezda Delikates Senf – uz marinirane šnicle ili rebrica daje onaj fini pikantni kick zbog kojeg svi pitaju „Što si stavio unutra?". Odgovor? Samo stavi žličicu senfa sa strane i gledaj kako nestaje.

 | Author: Kateryna Hliznitsova/Unsplash foto: Kateryna Hliznitsova/Unsplash

Jelo: Piletina s roštilja (fileti, batci, krilca)

Piće: Bijelo vino (Sauvignon Blanc, Graševina), Rosé, ili pšenično pivo

Piletina voli lagano, aromatično društvo. Dobar sauvignon ili pšenično pivo s citrusnim notama dat će joj potrebnu svježinu, pogotovo ako si je marinirao u limunu, jogurtu ili nekoj azijskoj varijanti. Rosé je uvijek zgodna sredina – svi ga vole, a rijetko tko ga nudi. A uz piletinu – pogodi što opet briljira? Zvijezda Delikates Senf. Da, čak i uz laganija jela, njegova nježno pikantna aroma podigne stvar na višu razinu.

Jelo: Riba s roštilja (pastrva, orada, brancin)

Piće: Suho bijelo vino, Prosecco ili čak blagi gin & tonic za prije ili poslije jela

Uz ribu ide nešto svijetlo, citrusno i osvježavajuće. Rashlađeno vino, lagano pjenušavo vino ili koktel koji ne prekriva okus jela. Ako si ozbiljan grill-majstor pa si uz ribu ispekao još i tikvice ili papriku, slobodno ponudi i gin s krastavcem – gosti će te hvaliti još tjednima.

Jelo: Povrće, tofu i veganske opcije

Piće: Prirodni cider, ružičasti gin & tonik, domaći ledeni čaj s mentom

Nisi zaboravio na one koji ne jedu meso, zar ne? Grilano povrće i biljne alternative traže osvježavajuća pića s karakterom. Cider se savršeno slaže s tikvicama i dimljenim tofuom, dok domaći ledeni čaj s limunom i mentom čudesno osvježava.

 | Author: Jordan González/Unsplash foto: Jordan González/Unsplash

Bonus savjeti

  • Svako piće ljeti treba biti dobro rashlađeno. Ponesi led u kantici ili mali prijenosni hladnjak u autu – samo nek je hladno.
  • Nemoj otvoriti bocu vina i ostaviti je da se grije na suncu.
  • Ne zaboravi piti vodu. Ponesi puno vode, neka ti bude pri ruci tijekom dana i nudi je svima.
  • I najvažnije: unaprijed pitaj sve što piju i prilagodi odabir pića ukusu ekipe. Nije fora ponijeti samo craft piva na roštilj, ako pola ekipe voli vino.

Roštilj bez senfa je kao gitara bez žica – nešto fali. Zato uz sve ove savjete o piću ne zaboravi ni mali, čudesni dodatak koji popravlja sve – Zvijezda Delikates senf. Bilo da ga mažeš u lepinju, stavljaš u marinadu ili samo uzmeš žličicu „na suho” – s njim je sve bolje. Ako netko ima status zvijezde na svakom roštilju – to je upravo on. Savršen balans okusa, neizostavni dodatak svakom mesu i tajni saveznik svakog roštilj majstora. A kad to spojiš s idealnim gutljajem uz svaki zalogaj, tvoje roštilj druženje će se još dugo pamtiti.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • pero123. 21:44 20. Srpanj 2025.

    Znam da se o ukusima ne raspravlja ali moram se osvrnuti na piće uz roštilj. Čini se da ste zaboravili na dobri stari GEMIŠT ili ste članak prepisali iz stranih časopisa. Crno vino možeš cmakati jednu čašu uz televiziju doma ... prikaži još! cijelu večer. Uz mesinu s roštilja ako je vruć dan a ekipa je od jutra na betonaži najbolji su hladni gemišti i to pola pola od nekog provjerenog domaćeg vina. I piva klase Žuja karlovačko Pan ledena da pucaju zubi. Važno je dobro zalijevati klopu ....