Već od ranog jutra šalju se poruke u grupnim chatovima: „Tko kupuje kruh?”, „Ima li netko rešetku za roštilj?”, „Tko može uzeti senf, ali onaj pravi, Zvijezda Delikates senf?”. I zna se, onaj tko dođe prvi, odmah će biti zadužen za odvajanje masnijih od nemasnih komada, dok roštilj majstor (uvijek isti lik, zar ne?) ritualno pali vatru i mrmlja nešto sebi u bradu o starim granama vinove loze koje daju „onaj poseban dim”.
I onda dođe taj trenutak, meso počne „cvrčati” na roštilju, mirisi u zraku nam otvaraju apetit, salate su posložene, senf je na stolu… I tada dolazi pitanje svih pitanja: „Što pijemo”? Jer realno, možeš ti ispeći najbolje ćevape na svijetu, ali ako uz njih poslužiš toplo gazirano piće bez duše ili neko ultra gorko pivo koje nitko ne voli – pokvario si trenutak. A možda i cijelu feštu.
Zato smo tu da ti pomognemo. Opusti se, pripremi hladnjak, jer mi ti donosimo vodič uz koji ćeš naučiti što piti uz koji komad mesa s roštilja, a da se sve savršeno slaže.
Jelo: Ćevapi, pljeskavice i kobasice
Piće: Lager pivo, blagi Pale Ale ili Radler
Za ove mesne klasike treba ti nešto što ne dominira, nego prati. Lagano, osvježavajuće, ali s dovoljno izraženim punim okusom da isprati masniju teksturu ćevapa i kobasica. Bonus savjet? Ispeci ih do zlatne korice, posluži u lepinji, dodaj malo luka, a uz to naravno i Zvijezda Delikates senf. Nećemo se lagati, pola tima dolazi samo zbog ove kombinacije. Ako netko ima status zvijezde na svakom roštilju – to je upravo Zvijezda Delikates senf. Savršen balans okusa, neizostavni dodatak svakom mesu i tajni saveznik svakog roštilj majstora.
Jelo: Svinjski vrat, rebarca i marinirane šnicle
Piće: Crno vino (Plavac mali, Merlot, Cabernet Sauvignon) ili jače pivo (Dunkel)
Kad je meso jače, treba i piće koje će ga dostojno ispratiti. Crno vino koje nije preteško idealno je uz masnije meso s roštilja. Ako si više pivski tip, idi na tamnija piva s karamel notama.I naravno, tu opet dolazi Zvijezda Delikates Senf – uz marinirane šnicle ili rebrica daje onaj fini pikantni kick zbog kojeg svi pitaju „Što si stavio unutra?". Odgovor? Samo stavi žličicu senfa sa strane i gledaj kako nestaje.
Jelo: Piletina s roštilja (fileti, batci, krilca)
Piće: Bijelo vino (Sauvignon Blanc, Graševina), Rosé, ili pšenično pivo
Piletina voli lagano, aromatično društvo. Dobar sauvignon ili pšenično pivo s citrusnim notama dat će joj potrebnu svježinu, pogotovo ako si je marinirao u limunu, jogurtu ili nekoj azijskoj varijanti. Rosé je uvijek zgodna sredina – svi ga vole, a rijetko tko ga nudi. A uz piletinu – pogodi što opet briljira? Zvijezda Delikates Senf. Da, čak i uz laganija jela, njegova nježno pikantna aroma podigne stvar na višu razinu.
Jelo: Riba s roštilja (pastrva, orada, brancin)
Piće: Suho bijelo vino, Prosecco ili čak blagi gin & tonic za prije ili poslije jela
Uz ribu ide nešto svijetlo, citrusno i osvježavajuće. Rashlađeno vino, lagano pjenušavo vino ili koktel koji ne prekriva okus jela. Ako si ozbiljan grill-majstor pa si uz ribu ispekao još i tikvice ili papriku, slobodno ponudi i gin s krastavcem – gosti će te hvaliti još tjednima.
Jelo: Povrće, tofu i veganske opcije
Piće: Prirodni cider, ružičasti gin & tonik, domaći ledeni čaj s mentom
Nisi zaboravio na one koji ne jedu meso, zar ne? Grilano povrće i biljne alternative traže osvježavajuća pića s karakterom. Cider se savršeno slaže s tikvicama i dimljenim tofuom, dok domaći ledeni čaj s limunom i mentom čudesno osvježava.
Bonus savjeti
- Svako piće ljeti treba biti dobro rashlađeno. Ponesi led u kantici ili mali prijenosni hladnjak u autu – samo nek je hladno.
- Nemoj otvoriti bocu vina i ostaviti je da se grije na suncu.
- Ne zaboravi piti vodu. Ponesi puno vode, neka ti bude pri ruci tijekom dana i nudi je svima.
- I najvažnije: unaprijed pitaj sve što piju i prilagodi odabir pića ukusu ekipe. Nije fora ponijeti samo craft piva na roštilj, ako pola ekipe voli vino.
Roštilj bez senfa je kao gitara bez žica – nešto fali. Zato uz sve ove savjete o piću ne zaboravi ni mali, čudesni dodatak koji popravlja sve – Zvijezda Delikates senf. Bilo da ga mažeš u lepinju, stavljaš u marinadu ili samo uzmeš žličicu „na suho” – s njim je sve bolje. Ako netko ima status zvijezde na svakom roštilju – to je upravo on. Savršen balans okusa, neizostavni dodatak svakom mesu i tajni saveznik svakog roštilj majstora. A kad to spojiš s idealnim gutljajem uz svaki zalogaj, tvoje roštilj druženje će se još dugo pamtiti.