Jako dobro se slaže sa svinjetinom, janjetinom, guščetinom te kobasicama jer pomaže probavi. Obogaćuje i nadjeve pa se dodaje grahu, krumpirima, rižotima, sirevima te umacima s rajčicom.
Kombinirate li je s drugim začinima, najbolje se slaže s lukom, češnjakom, timijanom, origanom, peršinom, lovorom i ružmarinom. Kuhanjem se aroma kadulje gubi, pa ako želite intenzivniju aromu, dodajte je pred kraj kuhanja. I svježa kadulja ima blažu aromu od sušene.
I cijeli listovi kadulje mogu postati prava gastroposlastica ako ih ispohate. Operite ih i posušite. U posudi izmiješajte brašno, sol i bijelo vino pa u to dobro uvaljajte listove. Ispržite ih u ulju, ocijedite masnoću pa poslužite s ajvarom, sirom ili umakom prema želji.
Svježe listove kadulje možete poslagati na kriške teletine ili piletine, omotati ih pršutom pa ispržiti na tavi. Njome možete začiniti sir. Sameljite pola šalice svježe kadulje i režanj češnjaka u blenderu. Pomiješajte to s 250 g svježeg sira i tri žličice limunova soka. Ostavite da odstoji u hladnjaku.
Isprobajte ove recepte s kaduljom:
Svinjski kare s kaduljom i gorušicom
Svinjetina s pestom od kadulje
Janjeći kotleti u soku od kadulje
Teleći odresci omotani pršutom
Medaljoni od svinjetine omotani pršutom