Recenzije 22. rujna 2025.

Bila sam na kušanju čokolade, a napravila sam i najljepšeg čokoladnog medvjedića…

tasting od čokolade, medvjedić od čokolade
Kušanjem različitih čokolada i oblikovanje medvjedića od čokolade za modeliranje hotel Movenpick Zagreb proslavio je treći rođendan
foto: Borna Subota/EXE produkcija; Emina Basara
Hotel Mövenpick Zagreb svoj treći rođendan proslavio je uistinu posebnim tastingom čokolade, evo kako je bilo...

Svoj treći rođendan hotel Mövenpick Zagreb obilježio je čokoladnim putovanjem, svojevrsnim hommageom kulinarskom naslijeđu ovog švicarskog brenda. Smješten u poslovnoj zoni Novog Zagreba, ovaj premium hotel proslavio je obljetnicu uz vrhunske doživljaje koji su još jednom podsjetili zbog čega je Mövenpick jedno od najcjenjenijih imena svjetskog hotelijerstva.

“Treći rođendan obilježili smo kroz doživljaj čokolade jer trenutci poput ovih – ispunjeni slatkom inspiracijom, pozitivnim emocijama i druženjem u elegantnim prostorima – na najbolji način odražavaju filozofiju Mövenpicka. Cilj nam je obogatiti svaki boravak, a to postižemo pažnjom prema detaljima i elementom pozitivnoga iznenađenja”, kazao je Leonardo Buzov Vulas, direktor hotelskih operacija Mövenpicka Zagreb.

tasting čokolade, movenpick zagreb | Author: Borna Subota, EXE produkcija Mövenpick Zagreb - tasting čokolade foto: Borna Subota, EXE produkcija tasting čokolade, movenpick zagreb | Author: Borna Subota, EXE produkcija Mövenpick Zagreb - tasting čokolade foto: Borna Subota, EXE produkcija

Nezaboravno čokoladno iskustvo

Kušanje je vodio pastry chef Tin Lesić, suvlasnik Magnolia Slastica, a sudjelovao je Domagoj Cerovac, suosnivač zagrebačkog Muzeja čokolade, koji su nama kušačima ispričali zanimljive priče o čokoladi, te nam otkrili brojne detalje o najpopularnijoj deliciji na svijetu.

Slijepo kušanje je organizirano u Mövenpickovu restoranu Nikola's. Čokolade smo prvo, s povezom na očima, pomirisali, potom smo ih kušali, a trebali smo ih ocijeniti po prvom dojmu, jačini i trajnosti okusa i mirisa, prepoznati razne arome...

tasting čokolade, movenpick zagreb | Author: Borna Subota, EXE produkcija Mövenpick Zagreb - tasting čokolade foto: Borna Subota, EXE produkcija

Ovo su čokolade koje smo kušali:

1. Callebaut W2 (bijela) - mirisa vanilije i mlijeka, vrlo slatka, mliječnog okusa, s notama vrhnja i vanilije. Tekstura joj je bila vrlo glatka i kremasta, intenzitet blag, a aftertaste kratak i sladak.

2. Valrhona Blond Dulcey (bijela, odnosno blonde čokolada) - mirisa karameliziranog mlijeka i keksa, slatkog, maslačnog okusa. Tekstura kremasta, lako se topi. Intenzitet je srednji, a aftertaste ne predug, karamelast i lagano slankast (slana karamela).

3. Vanini - bijela, pistacchio - blagog mliječnog mirisa, s blagom vanilijom i dozom orašastih plodova. Okus - sladak, orašast, slana nota pistacije. Po teksturi ova je čokolada glatka, s hrskavim komadićima pistacije, srednjeg intenziteta, dok je aftertaste srednji, slatko-slan i orašast.

4. Callebaut Ruby - voćnog mirisa (bobičasto voće, meni osobno jako su se isticale maline). Okus - kiselkast. voćni, maline, lagano slatko. Tekstura glatka i kremasta, srednjeg intenziteta, srednje dugog aftertastea - ostaje svježine, umjesto slatkoće.

5. Valrhona Andoa - mliječna (39% udjela kakaa) - miris: kakao, mlijeko, karamela; okus: mliječan s izraženijim kakaom, balans slatkog i gorkog. Tekstura je kremasta, topi se ravnomjerno, a intenzitet srednji.

tasting čokolade, movenpick zagreb | Author: Borna Subota, EXE produkcija Mövenpick Zagreb - tasting čokolade foto: Borna Subota, EXE produkcija

6. Chocovic - tamna, 50% - miris: kakao, orašasto; okus: blago tamna čokolada, lagana gorčina, ali još uvijek prisutna slatkoća
prisutna. Tekstura - glatka, intenzitet - srednji, aftertaste - lagano gorko

7. Vanini 62% badem & limun - miris: citrusi, orašasti tonovi, kakao, okus: balans tamne čokolade i svježe kiseline citrusa (četrun), orašasto od badema. Tekstura: glatka, s hrskavim komadićima, intenzitet: srednje jak, aftertaste: citrusno, gorko-slatko, trajan.

8. Vanini 100% - miris: intenzivan, kakao, voćno-kiselkasto, zemljano; okus: čisti kakao – vrlo gorak, izražena kiselost, note tamnog voća. Tekstura: gusta, zrnasta nota, sporije se topi, intenzitet ekstremno jak, aftertaste dugotrajan, kompleksan.

tasting čokolade, movenpick zagreb | Author: Borna Subota, EXE produkcija Mövenpick Zagreb - tasting čokolade foto: Borna Subota, EXE produkcija tasting čokolade, movenpick zagreb | Author: Borna Subota, EXE produkcija Mövenpick Zagreb - tasting čokolade foto: Borna Subota, EXE produkcija

Moji favoriti su definitivno Valrhona Blond Dulcey, Callebaut Ruby, Valrhona Andoa i Chocovic tamna čokolada sa 50% kakaa. OK, o ukusima se ne raspravlja pa nemojte vi mene suditi što sam sklonija slatkim varijantama s manje kakaa te kompleksnijim bijelim čokoladama. Neću ni ja vama zamjeriti ako obožavate tamnu čokoladnu, posebno meni neshvatljivu čokoladu sa 100% kakaa. Ali barem ćemo se lako podijeliti.

Jako zabavno bilo je i dok smo od čokolade za modeliranje, koju nam je pripremio Tin Lesić, oblikovali medvjediće od čokolade. Neću se puno hvaliti, no jako sam ponosna na svoj čokoladni uradak - pa ga i objavljujem ispod ovih redaka...

medvjedić od čokolade | Author: Emina Basara Moj čokoladni medvjedić foto: Emina Basara

Nastavak zabave uz slane zalogaje i fontanu od čokolade u VIP salonu

Čokoladni party nastavio se u atraktivnom VIP salonu hotela, prostoru koji i dalje uspješno njeguje imidž skrivenog dragulja, kada je riječ o ekskluzivnim domjencima i privatnim zabavama. Kušali smo slane zalogaje chefa Tomislava Varge - bao bunse, spring rolice, pržene tortilje s umacima..., ali i slatke zalogaje u kojim je, naravno, bilo i - vrhunske čokolade. Neizbježna je bila i čokoladna fontana u koju smo umakali razno svježe voće.

tasting čokolade, movenpick zagreb | Author: Borna Subota, EXE produkcija Leonardo Buzov Vulas, direktor hotelskih operacija Mövenpicka Zagreb foto: Borna Subota, EXE produkcija

Mövenpick: Čokolada u samoj srži brenda

Čokolada je duboko utkana u DNK brenda Mövenpick. Još od švicarskih početaka, brend je čokoladu i kavu učinio neizostavnim dijelom iskustva gostiju. Danas su Mövenpick hoteli širom svijeta poznati po svakodnevnom ritualu pod nazivom "Čokoladni sat", tijekom kojeg gosti mogu uživati u vrhunskim kreacijama Mövenpickovih majstora čokolade.

Još malo o čokoladi...

Čokoladni mousse od jednog sastojka Možda vas zanima... VIRALNI HIT Čoko mousse od samo jednog sastojka Recepti čokoladni fondue Možda vas zanima... Čokoladni fondue, jer sve što vrijedi s čokoladom je još ukusnije Recepti ganache Možda vas zanima... Čokoladni ganache: Veliki vodič za pripremu Špajza

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.