Recenzije 17. travnja 2019.

Dalmacija u Zagrebu: Proveli smo večer na vinskoj kušaonici udruge Vinoljupci

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Vinska kušaonica 'Dalmacija u Zagrebu', u organizaciji udruge Vinoljupci, održana 11.travnja u Klubu književnika u Zagrebu, i ovog je puta okupila ljubitelje vina. Imali smo priliku kušati vina sedam vinarija dalmatinske regije od Zadra do Pelješca.

Kišno i hladno poslijepodne uljepšala nam je ugodna atmosfera u Klubu književnika, gdje se održala vinska kušaonica u organizaciji udruge Vinoljupci. Krenuli smo na putovanje od Zadra do Pelješca, gdje nas je toplom dobrodošlicom dočekalo sedam poznatih vinarija, izloživši nam svoja najbolja vina.

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Prva postaja na našem vinskom putovanju bila je Vinarija Fiolić. Ova obiteljska vinarija smještena je na Boriku u Zadru. Njihova Maraština, kao autohtona bijela sorta regije Primorske Hrvatske opravdala je sva naša očekivanja te osvaja na prvi gutljaj. Vino je zlatno žute boje, miris je cvjetni, podsjeća na bazgu, a ne nedostaje mu ni lepršavosti i punoće okusa.

Za razliku od Maraštine, grožđe za Cuvée, grenache i syrah, obitelj Fiolić otkupljuje iz okolice Zadra, te lokalni proizvođači daju svoj doprinos u stvaranju vrhunskog vina. Cuvée koji smo imali prilike degustirati, izražene je rubinske boje, mekanog, dopadljivog i punog okusa s aromama crnog voća. Možemo samo zaključiti da je vinarija Fiolić opasan igrač na tržištu vina!

Kraljevski vinogradi, mlada je vinarija, čija se proizvodnja bazira na izvornim dalmatinskim domaćim sortama - pošip, plavac mali i crljenac. U kamenitim vinogradima na južnim padinama iznad Petrčana i Punta Skale, tristo tisuća loza prostire se na 40 hektara zemlje.

Najviše nas se dojmilo vino sorte Crljenak. Intenzivna rubinska boja, bogato tijelo, te harmonični doživljaj suhoće čine ovo vino savršenom usklađenosti okusa i mirisa. Na nepcu se osjeti tek umjeren intenzitet tanina, a voćne arome borovnice, kupine, šljive i maline daju dodatni šarm ovom doživljaju vina.

Uz Cuveé, Muškat žuti ostavio je snažan dojam usklađene slatkoće i svježine. Slamnato žute boje, izraženog voćnog i cvjetnog mirisa, fine svježine i strukture, a istovremeno topao i konzistentan. Zanimljiva informacija koju je s nama podijelio vlasnik vinarije je, da svoja vina Pošip, Plavac mali i Crljenak izvozi u Japan.

Uz zvukove gitare i nježan vokal mlade glazbenice Nemirne Mirne, krenuli smo malo južnije od Zadra. Pažnju su nam privukle etikete korčulanske vinarije Babić. Isprepleteno lišće, šiblje i cvijeće koje tvori inicijale sorti, koje se nalaze u bocama, evocira prirodni krajolik otoka.

"To su fotografije stvarnih skulptura napravljenih od pruća i lišća iz vinograda u kojima je ubrano grožđe na sjeverozapadnom dijelu otoka ", objašnjava nam ljubazni predstavnik vinarije.

 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Probali smo prošek tradicionalno desertno vino, napravljeno od autohtone sorte plavac mali, metodom sušenja na suncu 30-ak dana. Okusom podsjeća na sušeno voće od kojeg prevladava aroma smokve, stoga je sladak, no s mjerom. Vrlo je mirisan i punog okusa, baš za ljubitelje desertnih vina. Kušali smo i Kampijun, crno vino napravljeno je s namjerom da bude lako i osvježavajuće. Kupaža je tri sorte: plavac mali, syrah i cabernet sauvignon. Svaki gutljaj ovih izvrsnih vina zvao nas je na posjet otoku Korčuli, uživanje u prirodi, suncu i vinima vinarije Babić.

Došli smo i do Vinarije Iuris, koja se dvadeset godina bavi proizvodnjom i prodajom vina. Najpoznatije linije su: Biciklisti (u retailu), predvođena prepoznatljivim Roseom te Live Love linija, s hedonističkom porukom, namijenjena vinotekama i vinskim barovima. Probali smo Temperu, Premium Cuvee, berba 2015., koje je njihovo najcjenjenije crno vino namijenjeno restoranima i barovima. Rade ga u Ravnim kotarima, a spoj je četiri sorte: cabernet sauvignon, merlot, vranac te plavac mali s Brača. Vino je macerirano tradicionalnom metodom u starim hrastovim bačvama tijekom 12 mjeseci. Miris mu je izbalansiran između maline i aronije, umjerene je gustoće, bogat, pun okus, pomalo slatkast. Vrlo je pitko, posjeduje izrazito dug i trajan okus.

Probali smo i brački Plavac mali, koji je, na naše čuđenje izrazito pitak i blago trpak, što pokazuje da je vino izrazito izbalansirano. 

Mlada Vinarija Ponos smještena u Potomju na poluotoku Pelješcu, također je predstavljala svoja vina. Dočekale su nas dvije ljupke djevojke koje su nam se predstavile kao kćeri vlasnika. Njihov otac započeo je proizvodnju vina prije sedam godina, zamijenivši prvobitno zanimanje kapetana za zanimanje vinara.

Djevojke su nam izdvojile Supremus, trenutno omiljen među vinoljupcima, koji kao osnovu ima Plavac mali s dodatkom Dingača. Vino je trpko, fantastičnog okusa i predivnog mirisa crnog voća, rubinaste boje, s visokom viskoznošću pleše u čaši. Kušali smo i Dingač, koji je ostavio poseban dojam na nas. Jednostavno je divan, prekrasnog mirisa, punog okusa, boja mu je tamno crvena, srednje je gustoće, iznimno pitak, no osjeti se jačina u okusu i mirisu. Definitivno je jedan od favorita večeri.

Još jedna zanimljivost je svakako etiketa ove vinarije. Naime, priča potječe još od davnina kada su magarci prenosili grožđe iz jednog sela u drugo kako bi se proizvelo vino. Ta se povorka zvala upravo Ponos. 

Ljubav prema vinu i tradicionalna proizvodnja, u obitelji Totić pažljivo je prenošena s koljena na koljeno. Mukotrpan rad, trud i plod su dostojni nazivu priče “Monte Cristo”, vinarije koja nam dolazi s poluotoka Pelješca iz mjesta Kuna. Imali smo priliku kušati Rukatac.

Ova sorta je dobila ime po izgledu grozda koji podsjeća na ruke i najzastupljenija je sorta bijelog vina na Pelješcu. Daje osvježavajući okus pun citrusa i laganih nota koje izazivaju prekrasnu reakciju naših osjetila. Svi smo se u mah složili da nas okus i lagani citrusni miris vode u tople, ljetne dane.

Dok smo otkrivali divne note Rukataca, predstavnik vinarije Monte Cristo, gospodin Terzić nas nudi s plavcem malim. Najzastupljenija je sorta za proizvodnju crvenog vina na Pelješcu. Zbog specifičnog položaja vinograda, te mikro klime pun je pogodak za stvaranje vrhunskog vina. Ako se domognete ove butelje, plavac mali nudi okus koji je karakteristično topao, pun crnog voća i začina. Očekujte i aromu aronije koja bih vas mogla iznenaditi. 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Također u mjestu Kuna na poluotoku Pelješcu nižu se prekrasni vinogradi vinara Darka Violića, novog naraštaja peljeških vinara, a njeguje četiri izuzetna vina sorata: Sagul Plavac mali, Sagul Selekcija, Sagul Rukatac i Sagul Rose. Sagul dolazi od latinskog naziv za lokalitet smješten na središnjem dijelu Pelješca kojeg domaći znaju kao Zaguine. 

Za oko nam je zapela Sagul Selekcija, vrhunsko vino nastalo u posebnim godinama i izuzetnim klimatskim uvjetima, ujedno je i  valjalo prepoznati trenutak i odabrati najbolje grožđe, te odvojiti od ostale berbe, zato i je tako specifično. Uz specifične arome plavca malog, postignute su diskretne note crnog čaja, kave i drva, a tajna je u odležavanju u hrastovim bačvama. Okus se također odlikuje blagom trpkošću, što nas je ugodno iznenadilo te ujedno i očaralo zbog navike na jaku trpkost plavca malog. Tamne je rubin boje, odlikuje se snažnim i razvijenim mirisom koji podsjeća na miris zemlje. Gospodin Čerkić predstavnik vina Sagul preporučio nam je da uz vino konzumiramo pečena jela od crvenog mesa i divljači, a i pašticadu.

Na ovom vinskom putovanju prije svega oživjeli smo okusne pupoljke, probavši vrhunska vina iz bogate vinske ponude dalmatinskog podneblja. Također, čuli smo mnogo zanimljivosti, upoznali ljubazne predstavnike vinarija za koje sa sigurnošću možemo reći da će i dalje rasti. Zahvaljujemo udruzi Vinoljupci na pozivu, posebno organizatorici Ireni Lučić. Kušaonice ovog tipa naša su preporuka za sve ljubitelje vina, vinske znalce te za one koji to žele postati.

 | Author: Matea Porkolabić foto: Matea Porkolabić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.