Recenzije 23. lipnja 2017.

Fantastična vina vojvođanskih Hrvata

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li ikada čuli za subotičko-horgošku pješčaru? Bili smo tamo i otkrili prekrasne vinograde i sjajna vina!

"Ljubio sam snašu na salašu..." pjevušilo se u busu koji je vozio u posjet vinariji o kojoj smo čuli samo riječi hvale, a o njoj smo znali samo da se nalazi u Vojvodini, u blizini Palićkog jezera i Subotice. Beskrajna polja, voćnjaci i vinogradi krase pješčano tlo, stvarno je ravno kao u pjesmi, a tada se ispred nas ukazuje - pravi salaš, salaš Tonković.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Kuća na rubu vinograda sorte kadarka, sve zeleno, uredno, usporeno, vrijeme da se okrijepi toplim kiflicama, trešnjama i jabukama i uz rose posluša priča...

Vinarija Tonković osnovana je 2006. kako bi se oživjela kadarka, stara vojvođanska sorta grožđa. Kadarka je dio kulture ovoga kraja i njegovog podneblja, a slavna prošlost veže je uz Franza Liszta koji je uz nju skladao. U 19 st. kadarka je bila gospodska sorta, pila se na svečanim večerama i balovima, a onda je zbog svoje nježnosti i slabog otpora na kišu i bolesti - gotovo nestala...

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

A sve je počelo tako da su bračni par Gordana Tonković i Miro Reljanović kupili teren za vinograd Gordaninu ocu, direktoru ZOO vrta u Subotici Ignaciju Tonkoviću, koji se uz pomoć međunarodnih stručnjaka odlučio za tradicionalnu bačku sortu - kadarku. Nakon Ignacijeve smrti, bračni par uz pomoć španjolskog konzultanta, voditeljice vinarije Tanje Šehovac i vinogradara Krisztiana Juhasza danas vješto vodi posao i polako osvaja međunarodno tržište i vrijedne nagrade na poznatim festivalima.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Kako ne bi sve bilo samo na vinima, spajali smo ih s tradicionalnom vojvođanskom večerom. Na meniju se našla supa (juha), povrće i meso iz supe sa sosom (umakom) od višanja, pohano meso i salata te tijesto s makom. I tu je Balašević opet došao na svoje, jer smo opet zapjevali njegov stari hit...
 
Na večeri smo pili:
Rosé 2016
Fantaziju 2012 (Decanter, srebro)
Rapsodiju 2013 (Decanter, bronca)
Icon 2011 (bez etikete)
Slatko vino od kadarke 2015 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen
 
„Brand ambassador“ vinarije Tonković u Hrvatskoj, gospođa Marija Vukelić nam je održala kratko predavanje, a nakon toga je sve krenulo kao u pjesmi. Ovdje su i neki osnovni podaci o vinima koja se rade ručno i čuvaju u bačvama od mađarskog hrasta.

Kadarkin rosé podjednako je aromatičan i svjež. To zanimljivo vino može se piti tijekom cijele godine jer uz svježinu ima i lijepo tijelo. Na nosu uveseljava mirisima prvih šumskih jagoda, dopadljiv je i šarmantan: dočarava boje i mirise ljeta, ali nas lako prati i kroz ostala godišnja doba. Izvrstan je kao aperitiv - uz jagode, dobro se slaže s ljetnim slatko-slanim salatama, ali i s domaćim pršutom. To je lako pitko vino koje se sjajno slaže i s roštiljem, ali i s ribom, rakovima i školjkama. Paše i uz deserte s bobičastim voćem, a idealan je uz francuske kolačiće macarons od malina.

Rosé se proizvodi u nekoliko tisuća boca, a 2014. dobio je Decanterovu preporuku za sortu.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen
 
Fantazija je temeljno vino vinarije Tonković. To je elegantno, mekano i svježe vino srednjega tijela, umjerenog alkohola, rubinske boje, prepoznatljivih aroma crvenog i crnog voća, osobito višnje i dugog voćnog okusa, koji zadržava intenzitet i na srednjem nepcu. Fantazija je odlično gastronomsko vino, sjajno se slaže s tipičnim jelima koja jedemo uz crna vina, ali i s lososom, bijelom i plavom ribom. Zahvaljujući fino granuliranim taninima, Fantazija može trajati najmanje desetak godina. Godišnje se proizvodi oko 30.000 butelja. Fantazija 2011. dobila je Decanterovu brončanu medalju.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Rapsodija se proizvodi u svega nekoliko tisuća boca, s odabranih položaja unutar vinograda. Rapsodija je kompleksnije vino, s velikim potencijalom dozrijevanja. To je vino moćnijeg tijela i gušće teksture, odležano u novim hrastovim bačvama od 300 litara. Rapsodija ističe dvije ključne značajke kadarke: eleganciju i svježinu. Vino je puno, ali elegantno i pitko, gastronomski se lako sljubljuje uz jača, ali ne prejako začinjena jela poput pašticade, patke, crvenog mesa, perkelta, boeuf bourguignona ili srnetine na lovački.

Rapsodija 2012. je nagrađena Decanterovom brončanom medaljom. Kao i Fantazija, nazvana je u znak posvete skladatelju Franzu Lisztu.

Bogatiji za večer u salašu i vinogradu uz mađarske obrade starih hitova na čembalu i violončelu, dugo smo uživali u vinu koje kao da je bilo spremljeno u griotama - nježna višnja, aromatična, nježna... Divan dan, pružite i vi šansu Tonkovićima, sve detalje potražite na njihovim stranicama. Živjeli!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.