Recenzije 11. srpnja 2019.

Ako planirate ići u Zadar, ovo su razlozi za posjet Foši...

1/12
foto: Marija Leaković
gastro postao gastro.24sata.hr
Kao što smo već najavili na društvenim mrežama, prošle subote napravili smo pravi mali gastro road trip koji nas je doveo i do Zadra

U Zadar smo došli s namjerom da obiđemo hvaljeni restoran Foša, no već smo bili umorni od cijelog dana i iskeno, samo nam se čekao mrak da sjedimo na morskim orguljama. No, preokret i nalet serotonina pogodio nas je čim smo prošli ulazna vrata Foše. Pogled nam se odmah zalijepio za ogromni akvarij u kojemu su plivale orade, odmarali jastozi i hlapovi.. Bili smo tako opčinjeni da u prvi mah nismo ni shvatili da se iza nalazi šank, što osoblju pruža funkcionalnost, a goste ostavlja bez dojma da se nalaze u ugostiteljskom prostoru.  

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković Zaslijepljeni akvarijem, prošli smo do terase, a onda nam se tek svidjelo što vidimo. Foša se nalazi u istoimenoj lučici iz 16.st. pa se s terase gleda na more i na zidine koje djeluju kao štit gradu, ali istovremeno čine zaklon terasi restorana Foša i osiguravaju intimno ozračje.  Stoga se nismo začudili što su većinu stolova zauzimali upravo parovi. Modri stolnjaci i presvlake stolica djelovali su poput žala uz romantično osvjetljeno more, zidine i svijeće.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Nismo puno fotkali da ne smetamo i potencijalno ne otkrijemo neke možda nove ljubavi, no vjerujemo da vam i ovih par fotografija iz galerije sve govori.

U Fošu smo zapravo došli posve neopterećeni što probati jer smo kupili iskustvo na platformi Mastercard Priceless Croatia i samo smo se prepustili ljubaznom konobaru koji nas je smjestio za stol s čašom Šemberovog Bruta za dobrodošlicu i drugi nalet serotonina.

Došli smo u sumrak pa smo uživali u sutonu. Bilo je gotovo filmski gledati kako svijeće i suptilno osvjetljenje preuzimaju glavnu riječ.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Pijući Brut i upijajući atmosferu na stol su nam počeli stizati pozdravi iz kuhinje – prvo kamenica na pjenici od maslinovog ulja, zatim pohana srdela punjena tapenadom od sušenih pomidora i zelene masline na pireu od boba s kremom od wasabija, a onda i kroket od domaće sipe i hobotnice na pireu od kukuruza uz blago ljutu kremu od harisse.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Jako nam se svidjelo kako je poslije kamenice na stol stigla srdela. Shvatili smo ovo kao poruku chefa da ima samopouzdanje učiniti svaku namirnicu dostojnom fine-dine priče, bez imalo pretencioznosti.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Moramo naglasiti da se sve navedene kreme i pirei uopće ne bi smjeli gledati samo kao nešto uz, jer su doista tako fini, puni okusa i mogli bi funkcionirati i sami kad vam treba ono nešto meko i utješno.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Poslije pozdrava iz kuhinje uslijedilo je hladno predjelo. Tanjur podijeljen u tri dijela, tri priče nježnih boja i divnih mirisa. Počeli smo s tartarom od cape-santa odnosno jakobove kapice s malo kavijara od narančastog lososa koji je tako svježe pucketao pod nepcem. Potom smo se prebacili na sporo kuhanu hobotnicu koja je bila iznimno ukusna, meka, no ipak s malo otpora kako hobotnici i dolikuje.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Od konobara smo saznali da je kuhana čak 12 sati na 72 stupnja Celziusa. Hobotnica je poslužena na pireu od zelenog boba s kremom od buće. Zadnji dio hladnog predjela opet je odisao svježinom - carpaccio od škampi s emulzijom citrusa i maslinova ulja, ukrašen brusnicom, kupinom i umakom od reducirane naranče koji su i vizualno i okusno zaokružili cijelu priču. Uz hladno predjelo pili smo graševinu Kopjar - mineralno, voćno vino, herbalnih nota i lagane kisaline.

Pustili smo malo nepcu na volju da uživa u okusima, a onda su na stol stigle otvorene lasagne od sipe s pohanim mošunom. Mošun je vrsta muzgavca, nešto između hobotnice i lignje. Lasagne su nam se toliko svidjele da nam se činilo kao da bi bili sretni i da smo samo njih dobili. Uz ovaj slijed pili smo vino Brigo Favorita. Radi se o kupaži dvaju francuskih sorti, a odlikuje se suhoćom i voćnim notama.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Impresionirao nas je mladi konobar koji nas je posluživao jer je bio tako nenametljiv, a tako zanimljiv sa svim znanjem koje ima. Foša broji 160 etiketa vina u svom podrumu i planira proširiti ponudu za još tridesetak etiketa. Ne znamo tko se pobrinuo za uparivanje vina s jelima, no moramo priznati da smo bili i više nego zadovoljni.

Lasagne su nas već ozbiljno zasitile i mislile smo da je to to, no onda nam je najavljen još jedan slijed - file brancina na pireu od čičoke sa čipsom od čičoke i pjenicom od škampi. Miris mora i maslinovog ulja, mekoća ribe i taman zapečena korica. Tako volimo brancina! Sve skupa je bilo još i bolje uz Pošip Barique iz vinarije Kraljevski vinogradi. Pošip iz ove vinarije osvaja medalje na prestižnim svjetskim natjecanjima poput onoga Mundus Vini. Suho, voćno vino izrazito svježe, izraženih kiselina, odležano u barique bačvi.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Ponoć se bližila kao i blaženost večeri u našim očima. Već smo lagano bili na „predajem se“ kad je na stol stigao desert s tri vrste moussea: mango marakuja, trešnjica od borovnice s reduciranim šumskim voćem te mousse od čokolade s punjenjem od maline. Sve začinjeno mrvljenim pistachiom i tekućom karamelom.

 

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Lagali bi da se sjećamo najbolje svih detalja deserta osim da je bilo fino, jer smo se već prepustili potpunoj opuštenosti. Naročito kad nas je chef posčastio s dva gin - tonica koji su fantastično pasali kao dižestiv. Foša nudi 5 vrsta tonica i 9 vrsta gina. Probali smo Gin mare u kombinaciji s Thomay Henry tonicom koji nas je apsolutno osvojio mirisom, ali i u kombinaciji s Luscombe Devon tonicom čiji su okus i svježina upravo ono što nam treba u vrućim ljetnim noćima.

 | Author: Marija Leaković foto: Marija Leaković

Sve u svemu, čini nam se kako smo doista imali jedno odlično iskustvo, a ne samo puku večeru. Preporučili bi ponudu Foše u Mastercard Priceless paketu ponajviše parovima koji se žele povremeno počastiti i osjećati posebno, a pri tome ne strahovati o iznosu računa na kraju večeri. Kad usporedimo cijene a la carte i kupljeni paket, računica je čista, a omjer cijene i kvalitete zaista odličan. 

Na Mastercard Priceless Croatia platformi možete pronaći još puno zanimljivih ponuda za nezaboravna iskustva, bilo gastronomskih, bilo avanturističkih a ponudu pogledajte ovdje.  

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.