Recenzije 19. travnja 2017.

Najjači u Italiji: Veni, Vidi, Vinitaly 2017!

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
128.000 posjetilaca iz 142 zemlje svijeta, preko 30.000 glavnih svjetskih kupaca vina, više od 4.270 izlagača... samo su neke brojke koje su popratile 51. Vinitaly 2017.

Tako je vinski festival, koji se već više od pola stoljeća uspješno održava u talijanskom gradu Veroni, postao najveće svjetsko okupljanje zaljubljenika u vinsku kapljicu. Uz sajmove vina u Bordeauxu i Dusseldorfu to je definitivno najznačajniji vinski događaj na starome kontinentu.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Dvanaest velikih hala i još 6 manjih, mjesta su na kojima se od nedjelje 09.04 pa do srijede 12.04. održavala ta velika smotra vina, hrane kao i svih popratnih sadržaja koji prate eno - gastro scenu u Italiji, ali i u cijelome svijetu.

Možda vas zanima... Dragan Humski: Pazite kako spajate vina i hranu! Špajza

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Tako su sve talijanske vinske regije nastupile svaka u svom paviljonu da bi se po uređenju izložbenih prostora dokazivale u raskoši i posebnim vinskim prezentacijama. Posebno su prednjačile tri najveće regije: Toscana, Lombardi,a i Piemont. 

Možda vas zanima... Najveća svjetska vinska udruga: Istra regija godine! Najave

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Ni manji proizvođači nisu ništa zaostajali pa su se jednako moćno predstavili mnogobrojnoj publici. Šetnja bespućima paviljona kroz mnogobrojne izlagačke prostore, radionice (250 službeno organiziranih u 4 dana sajma) predstavila nam je ogroman rast vinske scene u zadnjih nekoliko godina. Naravno i Italija se tako popela na prvo mjesto po prodaji, i proizvodnji vina. Možda vas zanima... Nevjerojatni vinski festivali širom Hrvatske! Najave

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Posebno je interesantno otvaranje kineskog tržišta te podatak da će se do 2020.godine s Kinom ostvariti prodaja od preko 2 milijuna boca vina uz promet od preko 68 mil. eura.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Paralelno s vinskim prezentacijama, održani su i popratni sajmovi te smo tako mogli prošetati paviljonima Vinitaly/Enolitech, gdje je bila izložena oprema za vinogradarstvo/vinarstvo i maslinarstvo/uljarstvo i Sol & Agrifood s izlagačima ostalih namirnica poput tjestenina, narezaka, maslinovih ulja, piva, kave, čajeva i voda, kao i demonstracijskim kuhanjem renomiranih chefova iz raznih regija Italije. 

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Od hrvatskih predstavnika naletjeli smo na simpatičan mladi par iz Istre, koji su predstavljali dvorac Belaj pokraj Pazina i dva vina iz njihovih vinskih podruma - malvaziju i chardonnay. No, oni ipak nisu Hrvati već Rusi koji su pokrenuli vinski business u lijepoj našoj.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Nakon cjelodnevnog ringišpila veronskog Vinitalya, potrošenu ulaznicu, i još ponešto za hranu, umorni i zadovoljni napustili smo sajam sa spoznajom kako smo bili dio jednog od najvećih događanja u vinskom svijetu.

 

A na sljedeći, 52. Vinitaly, od 15. - 19. travnja 2018., dolazimo pod obavezno!


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.