Kada je u listopadu 2017. godine otvorio slastičarnicu Time u zagrebačkoj Teslinoj ulici, izazvao je pravu malu slatku revoluciju kakvu nismo vidjeli još od početka rada omiljene zagrebačke slastičarnice Mak na konac.
Pričali smo tada s Robertom Hromalićem koji nam je rekao kako su pred njim velike i zahtjevne stvari, no iskustvo koje je stekao u najcjenjenijim slastičarskim školama u svijetu dopušta mu da se igra i stvara upravo onako kako on želi i može.
Time je, nažalost, svoja vrata zatvorio prošle godine, no Hromalić je nedavno pokrenuo novi, nešto pristupačniji projekt u zagrebačkoj Petrovoj ulici. Riječ je o slastičarnici Le Kolač gdje danas možete isprobati kreacije ovog slastičarskog virtuoza. Moderne varijante pite od jabuke, kombinacije poput maka i limuna, cheesecake i još jedan fantastičan lješnjak kolač samo su dio ponude u Le Kolaču.
Iako su cijene u njegovoj sadašnjoj slastičarnici nešto niže, pristupačnije od onih u bivšem Timeu, nekako se s vremena na vrijeme još uvijek prisjetimo, pa i zaželimo onog divnog, kremastog čupavca, sjajne kremšnite, genijalne varijante međimurske gibanice ili, najboljeg od svih, famoznog lješnjaka. Na sreću, priča ovdje ne staje. Zaputili smo se u Varaždin i pronašli vitrinu s Hromalićevim prvim kolačima.
Kavana Grofica Marica na varaždinskom korzu, uz domaće kolače i varaždinske klipiće, drži i pet odabranih primjeraka Hromalićevih kolača. Za pripremu kolača zaslužna je mlada samouka slastičarka Nika Žganec koja, osim repliciranja kolača Roberta Hromalića, kreira nevjerojatno dobre slastice i za svoje najbliže.
Pitali smo Niku kako je došlo do suradnje između kavane i Roberta Hromalića, a ona nam je otkrila kako je od nedavno uvedena premium ponuda kolača u kavani, a ista je nastala suradnjom ekipe iz Grofice Marice i Roberta Hromalića. Zatim su pozvali nju kao najboljeg kandidata za posao, a onda je u Varaždin stigao i sam Hromalić koji ju je podučio pripremi njegovih slastica.
I zbilja, kolači su upravo onakvi kakvih smo se sjećali. U ponudi kavane tako možete isprobati nikad prežaljeni lješnjak, međimursku gibanicu, kremšnitu, čupavac te kolač sa cvijetom naranče.
Nika nam je otkrila kako je u pitanju poprilično složen proces pripreme, s puno detalja koji zahtijevaju preciznost i koncentraciju, no kako je konačan rezultat itekako vrijedan rada i truda.
Inače, ovoj suradnji prethodila je i ona sa slastičarkom Dinom Lončar, mladom kreativkom koja je također završila prestižni Ferrandi u Parizu te potom kreirala neke od kolača koji se trenutno nalaze u ponudi kavane. Ostatak ponude kreirao je šef proizvodnje Mario Vuković, a osim što su nas njihovi slatki zalogaji instatno privukli izgledom, osvojili su nas i okusima. Tako nas je, primjerice, kupola od karamele naprosto oduševila i jedan je od onih kolača koje bismo svakako voljeli ponoviti.
Nedostaju li i vama, baš kao i nama, Hromalićevi počeci i neki sasvim drugačiji, delikatniji okusi njegovih prvih kolača, sada napokon možete odahnuti. Kavana Grofica Marica mjesto je koje ne možete promašiti nađete li se na varaždinskom Korzu, a onda, kad ste već tamo, isprobajte baš sve iz vitrine s kolačima. Dobivenu kilu ili dvije lako ćete skinuti, a okus ovih kolača teško zaboraviti.