Recenzije 13. ožujka 2019.

Najtraženiji kolači u gradu - pronašli smo mjesto s popularnom gibanicom, čupavcem i kremšnitom

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Sjećate li se čupavca i gibanice u elegantnom ruhu? Posve drugačije kremšnite ili genijalnog lješnjaka? Iako je slastičarnica Time zatvorila svoja vrata, prve primjerke slatkih remek djela pastry chefa Roberta Hromalića pronašli smo na jednom posve neočekivanom mjestu...

Kada je u listopadu 2017. godine otvorio slastičarnicu Time u zagrebačkoj Teslinoj ulici, izazvao je pravu malu slatku revoluciju kakvu nismo vidjeli još od početka rada omiljene zagrebačke slastičarnice Mak na konac.

Pričali smo tada s Robertom Hromalićem koji nam je rekao kako su pred njim velike i zahtjevne stvari, no iskustvo koje je stekao u najcjenjenijim slastičarskim školama u svijetu dopušta mu da se igra i stvara upravo onako kako on želi i može.

 

Možda vas zanima... Time: Mjesto slatke magije Roberta Hromalića Špajza

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Time je, nažalost, svoja vrata zatvorio prošle godine, no Hromalić je nedavno pokrenuo novi, nešto pristupačniji projekt u zagrebačkoj Petrovoj ulici. Riječ je o slastičarnici Le Kolač gdje danas možete isprobati kreacije ovog slastičarskog virtuoza. Moderne varijante pite od jabuke, kombinacije poput maka i limuna, cheesecake i još jedan fantastičan lješnjak kolač samo su dio ponude u Le Kolaču. 

 

Možda vas zanima... Robert Hromalić ponosno predstavlja Le Kolač Špajza

 

Iako su cijene u njegovoj sadašnjoj slastičarnici nešto niže, pristupačnije od onih u bivšem Timeu, nekako se s vremena na vrijeme još uvijek prisjetimo, pa i zaželimo onog divnog, kremastog čupavca, sjajne kremšnite, genijalne varijante međimurske gibanice ili, najboljeg od svih, famoznog lješnjaka. Na sreću, priča ovdje ne staje. Zaputili smo se u Varaždin i pronašli vitrinu s Hromalićevim prvim kolačima.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Kavana Grofica Marica na varaždinskom korzu, uz domaće kolače i varaždinske klipiće, drži i pet odabranih primjeraka Hromalićevih kolača. Za pripremu kolača zaslužna je mlada samouka slastičarka Nika Žganec koja, osim repliciranja kolača Roberta Hromalića, kreira nevjerojatno dobre slastice i za svoje najbliže. 

 

Možda vas zanima... Nika Žganec - slastičarska nada s najslađom maštom Špajza

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

 

Pitali smo Niku kako je došlo do suradnje između kavane i Roberta Hromalića, a ona nam je otkrila kako je od nedavno uvedena premium ponuda kolača u kavani, a ista je nastala suradnjom ekipe iz Grofice Marice i Roberta Hromalića. Zatim su pozvali nju kao najboljeg kandidata za posao, a onda je u Varaždin stigao i sam Hromalić koji ju je podučio pripremi njegovih slastica.

I zbilja, kolači su upravo onakvi kakvih smo se sjećali. U ponudi kavane tako možete isprobati nikad prežaljeni lješnjak, međimursku gibanicu, kremšnitu, čupavac te kolač sa cvijetom naranče.

Nika nam je otkrila kako je u pitanju poprilično složen proces pripreme, s puno detalja koji zahtijevaju preciznost i koncentraciju, no kako je konačan rezultat itekako vrijedan rada i truda.

Inače, ovoj suradnji prethodila je i ona sa slastičarkom Dinom Lončar, mladom kreativkom koja je također završila prestižni Ferrandi u Parizu te potom kreirala neke od kolača koji se trenutno nalaze u ponudi kavane. Ostatak ponude kreirao je šef proizvodnje Mario Vuković, a osim što su nas njihovi slatki zalogaji instatno privukli izgledom, osvojili su nas i okusima. Tako nas je, primjerice, kupola od karamele naprosto oduševila i jedan je od onih kolača koje bismo svakako voljeli ponoviti.

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Nedostaju li i vama, baš kao i nama, Hromalićevi počeci i neki sasvim drugačiji, delikatniji okusi njegovih prvih kolača, sada napokon možete odahnuti. Kavana Grofica Marica mjesto je koje ne možete promašiti nađete li se na varaždinskom Korzu, a onda, kad ste već tamo, isprobajte baš sve iz vitrine s kolačima. Dobivenu kilu ili dvije lako ćete skinuti, a okus ovih kolača teško zaboraviti.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.