Špajza 12. listopada 2017.

Time: Mjesto slatke magije Roberta Hromalića

Time
gastro postao gastro.24sata.hr
Nismo sigurni je li izraz „slastičarnica“ uopće prikladan za novotvoreni Time, budući da više nalikuje na luksuzni pariški kutak nego na mjesta na koja smo u Zagrebu navikli. Interijer savršeno odgovara onome što je centralno u ovoj priči – nevjerojatnim kolačima s potpisom mladog slastičara Roberta Hromalića.

Hromalić je zanat usavršio na pariškoj školi Ferrandi, a dašak prijestolnice slastičarstva prenio je i u Time. „Činilo mi se besmisleno u Francuskoj raditi 15 sati u proizvodnji tuđih proizvoda, kada ionako poznajem sve tehnike. Zašto, kada mogu sve to sam napraviti“, govori. I ovim jednostavnim zašto svim je obožavateljima slastica učinio veliku uslugu.

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

Ono što je svakako francuski u Timeu je Robertov potpis na desertima i u samom prostoru. „To je velika odgovornost jer stojim iza svakog kolača imenom i prezimenom. To su moji proizvodi i ponosan sam na sebe“, dodaje. Ova je praksa kod nas nova, ali svakako ulijeva povjerenje u kvalitetan rad mladog slastičara i porijeklo svakog sastojka.

Drugi su bitan segment općepoznata imena slastica, a inspiracija je za neke proizašla i iz naše tradicije. Posjetitelji se ne moraju boriti s pravilnim izgovorom naziva jer su vrlo jednostavni – Gibanica, Čupavac, Kremšnita, tart od limuna… Robert je napravio vrlo uspješnu i delikatnu rekompoziciju svakog deserta i završni su produkti neočekivani i očaravajući. Nastavlja revoluciju vrhunskih slastica koju je prije nekoliko godina pokrenula njegova mentorica Petra Jelenić otvaranjem slastičarnice Mak na konac.

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

 

Jedan kolač - nekoliko dana pripreme

Robert barem dan tjedno posvećuje kreativnom procesu i aktivno radi na proširenju ponude. „Ne želim imati hrpu kolača koji su nedorečeni, već je cilj svakih nekoliko tjedana ubaciti neki novi, izbaciti nešto staro, cirkulirati“, dodaje. Najnoviji je u ponudi čokoladni desert s viskijem, a uskoro će u prodaju i paste, uz pomoć kojih i sami kod kuće možete napraviti vrhunski kolač.

„Minimalan je proces izrade jednog kolača tri dana, povremeno i četiri ili pet. Zasebno se rade biskviti, paste, kreme, glazure i na kraju se sve spaja“, govori. S obzirom na kvalitetu sastojaka i dugotrajan proces izrade, kao i kompleksnost tehnika, i cijena je nešto viša od prosjeka. „Iz prve sam ruke vidio kako se radi u Parizu i nisam htio pristati na ništa manje. Mislim da se u Hrvatskoj često šlepaju i traže alternative, ali ovdje je jednostavno nema“, pojašnjava.

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

Za ovakav bi kolač u nekom inozemnom pastry shopu trebali izdvojiti desetak eura, a u Timeu su cijene ipak u skladu s hrvatskim standardom – između 30 i 40 kuna. Pojesti ga možete na vanjskoj terasi ili ga ponijeti sa sobom u praktično osmišljenom pakiranju koje osigurava da netaknut stigne na cilj. Robertova je želja da sladokusci uživaju u svakom zalogaju na omiljenom mjestu u gradu, baš kao što je običaj i u Parizu.

Kako je u pitanju kompleksan proces izrade, presudna je organizacija šesteročlanog tima u kuhinji. Svi su perspektivni slastičari u dvadesetima, koji su priliku dobili prijavom na oglas na Facebooku. Neuobičajena, ali očito i uspješna metoda! „Pročitao sam puno životopisa i na kraju zaposlio nekoliko mladih ljudi koji su jednostavno poznavali osnove rada u kuhinji. Radio sam s njima, uputio ih i stvarno su besprijekorni u izradi nekih komponenti, a kod preostalih im pomažem“, govori.

 | Author: Damira Kovačić Damira Kovačić

Time nadmašio želje i očekivanja

U potrazi su za još nekoliko članova tima, budući da je interes daleko nadmašio očekivanja. Pravi je dokaz informacija o 550 prodanih kolača prvu subotu nakon otvaranja, a kolači se i po nekoliko puta prenose iz obližnje kuhinje u istoimenom restoranu u Petrinjskoj ulici. „Zamišljao sam polovicu od ovog što Time već sada jest. Polako ćemo u ponudu ubaciti i neke torte, ali i paketiće namirnica s receptima tako da se i kod kuće može napraviti neki desert“, govori zadovoljno o postignutom i o planovima.

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

Ako vas istinski vesele bogate kreme, krckanje tanke čokolade, slojevitost i pomalo français dizajn, svakako svratite u Time i počastite se nekom od Robertovih slastica.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.