Doček je sve bliže, a oni koji organiziraju kućnu zabavu još su u žurbi kako bi nabavili sve što je potrebno. Bez obzira na to hoćeš li novu 2025. godinu dočekati na nekom velikom gradskom trgu uz koncert, ili u kućnom izdanju, jedna od najvažnijih stvari koje treba nabaviti jest neki dobar pjenušac (OK, ako želiš nabavi i šampanjac ili pak neki odličan prosecco) kojim ćeš nazdraviti u ponoć.
Kako bismo ti barem malo olakšali izbor, donosimo preporuke odličnih domaćih pjenušaca (a ima ih zbilja izvrsnih i iz godine u godinu sve je bolji izbor i kvaliteta!). Podijelili smo ih u tri cjenovna razreda - do 10, 15 i 20 eura, i u svakom cjenovnom razredu predložili po 3 izvrsna domaća pjenušca, a birali smo samo one koje smo (više puta) degustirali i rado ih preporučujemo.
Naravno, ima i onih puno skupljih, no oni su neka druga priča. Ovaj put držat ćemo se onih domaćih pjenušaca koje si većina nas može priuštiti. Pa krenimo...
Domaći pjenušci do 10 eura
Sve je teže naći dobar pjenušac koji košta manje od 10 eura, a ovo su neki od izvrsnih primjera u toj cjenovnoj kategoriji... Svi su, očekivano, napravljeni puno bržom charmat metodom koja daje manje komplekse, ali savršeno svježe pjenušce.
Enosophia, Today Rose
Pjenušac pravljen metodom drugog vrenja u inox tankovima, od 100% frankovke iz vinograda u Slavoniji i Srijemu. Ovaj nježan ružičast pjenušac izuzetnog je voćnog mirisa s naglaskom na jagode, maline i kupine. Super ide uz tunu, losos, i neke deserte, ali je i odličan aperitiv. Vino ima 11.5 % alkohola. Butelja u Vrutku stoji 6.49 eura.
Krauthaker, Julija
Julija je elegantni ženstveni pjenušac proizveden charmat metodom od 3 muškatne sorte: muškata žutog, muškata bijelog i muškata ottonela. Fine nijanse muškatnih aroma, iskričavo perlanje i slast neprovrelog sladora uz lagani udio alkohola čine ga pogodnim za gotovo bezbrižno uživanje u pjenušavom vinu. Izvrstan je aperitiv i pratnja laganim desertima. Sadrži 11.5 % alkohola, a cijena u Krauthaker web shopu mu je 8.89 eura.
Royal Hill, Extra Brut
Za one koji naginju na brut stranu, odnosno izbjegavaju slatkaste mjehuričaste varijante, također smo u ovom cjenovnom razredu pronašli nešto sjajno. Riječ je o još jednom vrlo zanimljivom pjenušcu proizvedenom charmat metodom. Svjež i pitak izražene voćnosti i elegancije. Svijetlo žute je boje uz mirisne arome limuna, limete i zelene jabuke. U ustima dominira svježina i arome kruške i breskve uz izraženi citrusni završetak. Sorte su graševina, chardonnay i pinot crni, a vinogorje Slavonija i Podunavlje. Ovaj pjenušac ima 12 % alkohola, i u Miva web shopu stoji 9.50 eura.
Domaći pjenušci do 15 eura
Uz par eura više, razina kvalitete značajno raste, a ovo je naš izbor...
Šember, PET NAT
PET NAT je uistinu posebno vino dobiveno prirodnom, starinskom metodom (methode ancestrale). Svijetloružičaste je boje ljuske luka i vrlo ugodnog mirisa voćnog karaktera, koji najviše 'vuče' na šumsku jagodu. "U ustima je izrazito sočno i osvježavajuće, suho, ugodno naglašenih kiselina, nježnog i postojanog muziranja, s obiljem herbalne svježine na završetku. Jedan od najljepših primjeraka pet nata u Hrvatskoj u ovom trenutku", tako o ovom vinu piše vinski stručnjak Saša Špiranec. Ovo divno vino nježnih mjehurića dolazi s Plešivice, hrvatske prijestolnice izvrsnih pjenušaca, ima 12.5% alkohola, pravi se od tradicionalnih lokalnih sorti portugizac i plavec žuti, a u Vrutku stoji 12.62 eura.
Kutjevo, Maximo Brut
Pjenušac od 100% graševine, napravljen tradicionalnom, šampanjskom (klasičnom) metodom sekundarne fermentacije u boci. Odlikuju ga već kompleksnije i bogatije arome od prethodnih pjenušaca, ali i vrlo prisutna svježina i mineralnost te fini i trajni mjehurići. Preporučuje se poslužiti ga ohlađenog na 6 stupnjeva, kao aperitiv. Cijena pjenušca iz berbe 2021. zapakiranog u lijepu poklon kutiju u web shopu vinarije Kutjevo d. d. stoji 13 eura.
Misal, Prestige, Extra Brut
Pjenušac glasovite kuće pjenušaca iz Istre nastao je tradicionalnom metodom, a sadrži sorte chardonnay, malvaziju istarsku i crni pinot. Pjenušac u kojem dominira kratko macerirani chardonnay, odležava najmanje 18 mjeseci na kvascima nakon sekundarne fermentacije. Idealan je kao aperitiv ili piće kojim ćete poželjeti vašim gostima dobrodošlicu, a poslužuje se na 6-8 stupnjeva. Fino se sljubljuje sa svježim povrćem i carpacciom od ribe. Pjenušac sadrži 12% alkohola, a u Misal web shopu butelja stoji ravno - 15 eura!
Domaći pjenušci do 20 eura
Josipović, Jazz
Ovaj brut pjenušac izvrsna je kombinacija graševine i rajnskoga rizlinga. Jazz je rađen po klasičnoj metodi (metoda vrenja u boci). Odležao je na kvascima dvije godine što mu daje zreo i bogat okus. Mjehurići su sitni i brojni te daju iznimnu svježinu ovom pjenušcu. Jazz je pjenušac sa 6 – 8 g/l sladora što ga svrstava u kategoriju brut (suhi). Jazz preporučujemo kao aperitiv rashlađen na 5 ˚C. Dobro se slaže uz ribu, rižoto, piletinu, tjesteninu, plodove mora, ali i uz slastice. Sadrži 12.5% alkohola i u Vrutku stoji 15.49 eura.
Tomac, Millenium
Kako je perjanica plešivičke vinarije Tomac u kategoriji klasičnih, nemaceriranih pjenušaca, slavni Diplomat za dlaku 'pobjegao' iz ove kategorije (u Vrutku stoji 22.89 eura) preporučujemo njihov, također sjajan - Tomac Millenium, brut pjenušac od 30% chardonnayja te 70% starih plešivičkih sorti, napravljen je klasičnom metodom. Odlikuje se izraženom svježinom, lepršavošću i živošću. Miris otkriva kombinaciju voćnih aroma s aromama sekundarne fermentacije. Ovo pjenušavi vino odležalo je na kvascima više od dvije godine, a u web shopu vinoteke Vintesa stoji 16.50 eura.
Kabola, Re
Ovo prirodno pjenušavo vino istarske vinarije Kabola dobiveno je klasičnom metodom vrenja u boci. Pjenušac je napravljen od malvazije istarske, chardonnayja i crnog pinota i odlikuje se slamnato-žutom bojom, te postojanim i brojnim perlicama. Na mirisu je ovaj pjenušac ugodan, svjež i lepršav, dom mu je okus trajan, elegantan i harmoničan. Sadrži 12.5% alkohola, a poslužuje se na 6-8 stupnjeva kao osvježavajuć aperitiv ili kao pratnja finim svježim kamenicama. U Vrutku stoji 19.99, a u Mivi 20.32 eura.