Na zagrebačkom Strossmayerovu trgu 23. travnja počelo je 3. izdanje Asian Street Food Festivala. Na ukupno 11 kućica nema čega nema, od slasne azijske hrane do finih koktela i azijskih deserata. Među prvima posjetila sam Asian Street Food Festival i isprobala većinu ponude. Ovo su moji dojmovi...
 Sohorrito
            Sohorrito
        
Draži mi je (i praktičniji) klasični sushi
Na SoHo kućici nude svoj novi hit proizvod sohorrito, odnosno sushi u obliku burrita. Sohorrito se nudi u 5 okusa: tuna, piletina, kozice, losos i vegan. Kušala sam verziju s kozicama i bila je jako ukusna, no nedostajalo mi je umaka, wasabija, odnosno barem soja sosa kako bi bilo malo sočnije i bogatije.
Također, iako jelo djeluje kao praktično za jesti s nogu, sohorrito koji mi je stigao za stol raspadao se sve više pri svakom zalogaju, tako da bi mi klasični sushi čiji svaki komad možeš pojesti u jednom zalogaju puno bolje odgovarao. Cijena sohorrita je 8 eura za porciju veganskog ili onog s piletinom, dok se verzija s tunom ili kozicama prodaje za 9 eura. Najskuplji je sohorrito s lososom koji stoji 10 eura.
 Purple Monkey - squid sticks
            Purple Monkey - squid sticks
        
Purple Monkey ovaj put može se pohvaliti s dva potpuno nova jela (uz svoje popularne gyoze). Riječ je o praktičnim i simpatičnim snackovima - squid sticks i popcorn chicken. Squid sticks, odnosno mini ražnjiće s finim aromatičnim lignjama, sam kušala. Okusi su bili odlično, jedino su lignje bile malo žilave, no to definitivno nije greška koja se ne da ispraviti. Squid sticks stoje 6 eura za porciju od 3 ražnjića.
Drugo jelo, popcorn chicken, nisam kušala pa ga neću ni pohvaliti niti kritizirati, stoje 6 eura, i zgodan su snack dok se čeka neko konkretno jelo, odnosno mogu poslužiti i kao jedno od jela za dijeljenje među većim društvom koje će naručiti više različitih jela s različitih kućica.
 Noel, Ivan Temšić, katsu sando sendvič
            Noel, Ivan Temšić, katsu sando sendvič
        
Bravo za Ivana Temšića i Noel
Veliko pozitivno iznenađenje priuštio mi je Ivan Temšić, pobjednik MasterChefa, koji vodi kućicu restorana Noel, prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom. Kušala sam njegove odlične gyoze sa svinjetinom (prodaju se za 1.50 eura komad) s ukusnim teriyaki umakom sa chilijem i limunskom travom te hrskavim komadićima zapečene svinjske kožice na vrhu. Zalogaji istodobno sočni i slasni i traže još!
Na Noelovoj kućici mogu se pojesti i odlična ljuto-slatka korejska dvostruko pržena pileća krilca marinirana u gochujang umaku. Ovo jelo prodaje se za 11 eura i definitivno daje dobru vrijednost za novac.
Nisam probala, ali oni koji su kušali pohvalili su i Noelov sendvič katsu sando - sendvič od japanske pohane piletine, kupus salate i kimchi majoneze s domaćim prženim krumpirićima, koji stoji 13 eura. U Noelovoj ponudi su i yakitori škampi za 15.50 eura te pork belly bao za 7.50 eura.
 Brian Senaratne, Curry Bowl
            Brian Senaratne, Curry Bowl
        
 Kotthu je nacionalno šrilankansko jelo
            Kotthu je nacionalno šrilankansko jelo
        
Premijerno predstavljanje na Asian Street Food Festivalu ima i iznimno popularan Curry Bowl koji nudi šrilankanske specijalitete. Izvrsno organizirani i fokusirani tim kojeg predvodi Brian Senaratne.
Kušala sam njihov kotthu - tradicionalno šrilankansko jelo koje se spravlja posebnom tehnikom rezanja tortilje, wok povrća i mesa (piletina, junetina ili crna svinja) te servira u obliku valjka preliven sirom i tradicionalnim umakom. Ovo izdašno i zasitno jelo nazivaju još i lijekom za mamurluk.
Jelo je OK, slasno, sočno, zasitno, a posebno mi se svidjela ta njihova verzija tortilje, koja me malo podsjetila na mlince. No nedostajalo mi je nekog konkretnog okusa, odnosno prepoznatljivosti okusa svake pojedine namirnice, drugim riječima - nisam uspjela shvatiti koja namirnica je ovdje glavna. Cijene kotthua kreću se od 9.50 eura za onaj s jajem, preko 12 eura za pileći, 12.50 eura za kotthu s junetinom te do 13 eura za kotthu s mesom crne svinje. Ekipa je pohvalila i njihove curryje.
 Tom Yum juha by Thai Thai
            Tom Yum juha by Thai Thai
        
 Thai Thasi - svjež mladi kokos punjen ljepljivom rižom i sladoledom od kokosa
            Thai Thasi - svjež mladi kokos punjen ljepljivom rižom i sladoledom od kokosa
        
I Thai Thai je pozitivno iznenadio
Simpatičan tim i obilna jela puna dobrih okusa zaptiti su znak kućice Thai Thai, tajlandskog restorana pokrenutog prije dvije i pol godine, koji sada posluje na dvije lokacije. Od njihove ponude najviše mi se svidjelo odlično jelo Hot Thai Fried Chicken s prženom piletinom u slatko-ljutom Thai Thai umaku s indijskim oraščićima, serviran s jasmin rižom i nasjeckanom svježom paprikom. Ovo jelo stoji 10 eura i odlična je vrijednost za novac, obilno je, zasitno i jako, jako ukusno. No uz malo upozorenje - nije za one koji ne vole ljuto.
Ekipa je rado probala i njihov Pad Thai koji također stoji 10 eura, kao i Tom Yum juhu s kozicama koja stoji 8 eura. Prava atrakcija ove kućice je i svjež mladi kokos punjen ljepljivom rižom i sladoledom od kokosa za 7 eura.
 Chef Mario Mihelj predstavlja kinesko street food jelo Rou Jia Mo
            Chef Mario Mihelj predstavlja kinesko street food jelo Rou Jia Mo
        
 Rou Jia Mo sa slasnom govedinom
            Rou Jia Mo sa slasnom govedinom
        
Svi su nestrpljivo iščekivali da probaju i jela chefa Marija Mihelja, člana žirija MasterChefa i donedavnog izvršnog chefa zagrebačkih restorana Maredo i El Toro. On je za svoj premijerni nastup na Asian Street Food Festivalu odabrao kinesko street food jelo Rou Jia Mo (ekipa s kojom sam kušala jela na festivalu, već mu je dala i nadimak "rođo"). Oba punjenja i ono s piletinom i ono s govedinom jako su sočna, slasna, obilna i puna okusa (i mesa i svježeg povrća i začina). Punjenja dolaze u posebnom pecivu od vučenog tijesta koje je izvana hrskavo.
 Juraj Klepić ponovno donosi Dubai okuse, ali u novom obliku
            Juraj Klepić ponovno donosi Dubai okuse, ali u novom obliku
        
Za ljubitelje slatkog ponovno - Dubai, ovaj put prženi
Tijekom adventskog Fuliranja oduševio je Dubai fritulama, a sada mladi i talentirani slastičar Juraj Klepić s kućice Gdje je Jura?ponovno nudi Dubai kombinaciju okusa i tekstura (pistacija, čokolada i kadaif) samo u drugom obliku.
Njegov Fry Dubai, gelato od pistacije s kadaifom, pastom od pistacije, mliječnom belgijskom čokoladom, yuzu gelom i nasjeckanom pistacijom obilna je porcija slatkog koja će sigurno privući brojne pratitelje trendova i ljubitelje pistacije. Meni osobno zapravo u ovom jelu nedostaje okusa pistacije, koji bi trebao dominirati. Yuzu gel nije se uopće osjetio. Fry Dubai prodaje se po cijeni od 8.80 eura.
Puno bolje izbalansirane okusa Juraj nudi u svojoj drugoj, sličnoj slastici, ali drugih okusa. Njegov Tropic Fry sadrži gelato od vanilije s mangom, marakujom, crumbleom i kokosom. Ovaj je desert puno svježiji i primjereniji toplijim danima od Dubai verzije, no nedostaje mu još malo kiseline, kako bi okusi bili savršeno izbalansirani. Cijena je 7.70 eura. Juraj Klepić nudi i Dubai jagode s kremom od pistacije, kadaifom i belgijskom mliječnom čokoladom.
 Tropic Fry
            Tropic Fry
        
A što se pije?
Ginglebells kućica prava je oaza za vrhunske koktele, od njihovih legendarnih klasika poput Mojita, Gin Tonica, Skinny Bitch, London ili Moscow Mule koktela, do azijskih specijala: Yuzu Palome, Yuzu Mojita ili Yuzu Collinsa. Centralni bar pak brine za sva ostala alkoholna i bezalkoholna pića, od Šoškić vina, Staropramen i Grif piva, preko vrhunskih rakija do Spritzeva među kojima se već prvoga dana istakao Geisha Spritz.
Asian Street Food Festival traje do utorka 29. travnja, a nudi i edukativne kulinarske radionice te dobru atmosferu u glazbu te jedan humanitarni event.
 Asian Street Food Festival
            Asian Street Food Festival
        
 
        
     
 
 
 
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
        
    