Na zagrebačkom Strossmayerovu trgu 23. travnja počelo je 3. izdanje Asian Street Food Festivala. Na ukupno 11 kućica nema čega nema, od slasne azijske hrane do finih koktela i azijskih deserata. Među prvima posjetila sam Asian Street Food Festival i isprobala većinu ponude. Ovo su moji dojmovi...
Sohorrito
Draži mi je (i praktičniji) klasični sushi
Na SoHo kućici nude svoj novi hit proizvod sohorrito, odnosno sushi u obliku burrita. Sohorrito se nudi u 5 okusa: tuna, piletina, kozice, losos i vegan. Kušala sam verziju s kozicama i bila je jako ukusna, no nedostajalo mi je umaka, wasabija, odnosno barem soja sosa kako bi bilo malo sočnije i bogatije.
Također, iako jelo djeluje kao praktično za jesti s nogu, sohorrito koji mi je stigao za stol raspadao se sve više pri svakom zalogaju, tako da bi mi klasični sushi čiji svaki komad možeš pojesti u jednom zalogaju puno bolje odgovarao. Cijena sohorrita je 8 eura za porciju veganskog ili onog s piletinom, dok se verzija s tunom ili kozicama prodaje za 9 eura. Najskuplji je sohorrito s lososom koji stoji 10 eura.
Purple Monkey - squid sticks
Purple Monkey ovaj put može se pohvaliti s dva potpuno nova jela (uz svoje popularne gyoze). Riječ je o praktičnim i simpatičnim snackovima - squid sticks i popcorn chicken. Squid sticks, odnosno mini ražnjiće s finim aromatičnim lignjama, sam kušala. Okusi su bili odlično, jedino su lignje bile malo žilave, no to definitivno nije greška koja se ne da ispraviti. Squid sticks stoje 6 eura za porciju od 3 ražnjića.
Drugo jelo, popcorn chicken, nisam kušala pa ga neću ni pohvaliti niti kritizirati, stoje 6 eura, i zgodan su snack dok se čeka neko konkretno jelo, odnosno mogu poslužiti i kao jedno od jela za dijeljenje među većim društvom koje će naručiti više različitih jela s različitih kućica.
Noel, Ivan Temšić, katsu sando sendvič
Bravo za Ivana Temšića i Noel
Veliko pozitivno iznenađenje priuštio mi je Ivan Temšić, pobjednik MasterChefa, koji vodi kućicu restorana Noel, prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom. Kušala sam njegove odlične gyoze sa svinjetinom (prodaju se za 1.50 eura komad) s ukusnim teriyaki umakom sa chilijem i limunskom travom te hrskavim komadićima zapečene svinjske kožice na vrhu. Zalogaji istodobno sočni i slasni i traže još!
Na Noelovoj kućici mogu se pojesti i odlična ljuto-slatka korejska dvostruko pržena pileća krilca marinirana u gochujang umaku. Ovo jelo prodaje se za 11 eura i definitivno daje dobru vrijednost za novac.
Nisam probala, ali oni koji su kušali pohvalili su i Noelov sendvič katsu sando - sendvič od japanske pohane piletine, kupus salate i kimchi majoneze s domaćim prženim krumpirićima, koji stoji 13 eura. U Noelovoj ponudi su i yakitori škampi za 15.50 eura te pork belly bao za 7.50 eura.
Brian Senaratne, Curry Bowl
Kotthu je nacionalno šrilankansko jelo
Premijerno predstavljanje na Asian Street Food Festivalu ima i iznimno popularan Curry Bowl koji nudi šrilankanske specijalitete. Izvrsno organizirani i fokusirani tim kojeg predvodi Brian Senaratne.
Kušala sam njihov kotthu - tradicionalno šrilankansko jelo koje se spravlja posebnom tehnikom rezanja tortilje, wok povrća i mesa (piletina, junetina ili crna svinja) te servira u obliku valjka preliven sirom i tradicionalnim umakom. Ovo izdašno i zasitno jelo nazivaju još i lijekom za mamurluk.
Jelo je OK, slasno, sočno, zasitno, a posebno mi se svidjela ta njihova verzija tortilje, koja me malo podsjetila na mlince. No nedostajalo mi je nekog konkretnog okusa, odnosno prepoznatljivosti okusa svake pojedine namirnice, drugim riječima - nisam uspjela shvatiti koja namirnica je ovdje glavna. Cijene kotthua kreću se od 9.50 eura za onaj s jajem, preko 12 eura za pileći, 12.50 eura za kotthu s junetinom te do 13 eura za kotthu s mesom crne svinje. Ekipa je pohvalila i njihove curryje.
Tom Yum juha by Thai Thai
Thai Thasi - svjež mladi kokos punjen ljepljivom rižom i sladoledom od kokosa
I Thai Thai je pozitivno iznenadio
Simpatičan tim i obilna jela puna dobrih okusa zaptiti su znak kućice Thai Thai, tajlandskog restorana pokrenutog prije dvije i pol godine, koji sada posluje na dvije lokacije. Od njihove ponude najviše mi se svidjelo odlično jelo Hot Thai Fried Chicken s prženom piletinom u slatko-ljutom Thai Thai umaku s indijskim oraščićima, serviran s jasmin rižom i nasjeckanom svježom paprikom. Ovo jelo stoji 10 eura i odlična je vrijednost za novac, obilno je, zasitno i jako, jako ukusno. No uz malo upozorenje - nije za one koji ne vole ljuto.
Ekipa je rado probala i njihov Pad Thai koji također stoji 10 eura, kao i Tom Yum juhu s kozicama koja stoji 8 eura. Prava atrakcija ove kućice je i svjež mladi kokos punjen ljepljivom rižom i sladoledom od kokosa za 7 eura.
Chef Mario Mihelj predstavlja kinesko street food jelo Rou Jia Mo
Rou Jia Mo sa slasnom govedinom
Svi su nestrpljivo iščekivali da probaju i jela chefa Marija Mihelja, člana žirija MasterChefa i donedavnog izvršnog chefa zagrebačkih restorana Maredo i El Toro. On je za svoj premijerni nastup na Asian Street Food Festivalu odabrao kinesko street food jelo Rou Jia Mo (ekipa s kojom sam kušala jela na festivalu, već mu je dala i nadimak "rođo"). Oba punjenja i ono s piletinom i ono s govedinom jako su sočna, slasna, obilna i puna okusa (i mesa i svježeg povrća i začina). Punjenja dolaze u posebnom pecivu od vučenog tijesta koje je izvana hrskavo.
Juraj Klepić ponovno donosi Dubai okuse, ali u novom obliku
Za ljubitelje slatkog ponovno - Dubai, ovaj put prženi
Tijekom adventskog Fuliranja oduševio je Dubai fritulama, a sada mladi i talentirani slastičar Juraj Klepić s kućice Gdje je Jura?ponovno nudi Dubai kombinaciju okusa i tekstura (pistacija, čokolada i kadaif) samo u drugom obliku.
Njegov Fry Dubai, gelato od pistacije s kadaifom, pastom od pistacije, mliječnom belgijskom čokoladom, yuzu gelom i nasjeckanom pistacijom obilna je porcija slatkog koja će sigurno privući brojne pratitelje trendova i ljubitelje pistacije. Meni osobno zapravo u ovom jelu nedostaje okusa pistacije, koji bi trebao dominirati. Yuzu gel nije se uopće osjetio. Fry Dubai prodaje se po cijeni od 8.80 eura.
Puno bolje izbalansirane okusa Juraj nudi u svojoj drugoj, sličnoj slastici, ali drugih okusa. Njegov Tropic Fry sadrži gelato od vanilije s mangom, marakujom, crumbleom i kokosom. Ovaj je desert puno svježiji i primjereniji toplijim danima od Dubai verzije, no nedostaje mu još malo kiseline, kako bi okusi bili savršeno izbalansirani. Cijena je 7.70 eura. Juraj Klepić nudi i Dubai jagode s kremom od pistacije, kadaifom i belgijskom mliječnom čokoladom.
Tropic Fry
A što se pije?
Ginglebells kućica prava je oaza za vrhunske koktele, od njihovih legendarnih klasika poput Mojita, Gin Tonica, Skinny Bitch, London ili Moscow Mule koktela, do azijskih specijala: Yuzu Palome, Yuzu Mojita ili Yuzu Collinsa. Centralni bar pak brine za sva ostala alkoholna i bezalkoholna pića, od Šoškić vina, Staropramen i Grif piva, preko vrhunskih rakija do Spritzeva među kojima se već prvoga dana istakao Geisha Spritz.
Asian Street Food Festival traje do utorka 29. veljače, a nudi i edukativne kulinarske radionice te dobru atmosferu u glazbu te jedan humanitarni event.
Asian Street Food Festival