Recenzije 13. rujna 2024.

Odličan spoj vinarije Zlatno Brdo i restorana Noel

zlatno brdo, noel
Odlična večera Zlatno Brdo x Noel
foto: Goran Jakuš
U zagrebačkom restoranu Noel održana je tematska večera posvećena vinariji Zlatno Brdo, na kojoj su se njihovi zalogaji s potpisom chefa Marija Mandarića odlično sljubili s vinima ove odlične baranjske vinarije

Zagrebački restoran Noel, prvi koji je u glavnom gradu osvojio Michelinovu zvjezdicu, krenuo je sa sezonom događanja. Prvo od niza jesenskih događanja koja planiraju u ovom restoranu bilo je posvećeno sve boljoj mladoj baranjskoj vinariji Zlatno Brdo, koja će za nekoliko dana svečano proslaviti svoj treći rođendan.

Vlasnik vinarije Zlatno Brdo Goran Matijević ima jasnu viziju u kojem smjeru želi ići sa svojim vinima, čiju kvalitetu potvrđuju i brojne nagrade na domaćim, ali i prestižnim stranim ocjenjivanjima vina poput Decantera. To je pokazao i odabirom vina za ovu odličnu večeru koja će se još dugo prepričavati.

Zlatno brdo Možda vas zanima... Vina Zlatnog Brda na najljepši način prikazuju divan baranjski terroir Špajza

ylatno brdo, noel | Author: Goran Jakuš Odlična večera Zlatno Brdo x Noel foto: Goran Jakuš ylatno brdo, noel | Author: Goran Jakuš Kušana vina vinarije Zlatno Brdo foto: Goran Jakuš

Moćna i svestrana graševina

U vrlo ugodnom ambijentu restorana Noel uzvanici su uživali u večeri od 6 sljedova - jela su bila savršeno uparena s vrhunskim vinima.

Prvi slijed ponudio je bogatu kombinaciju zalogaja inspiriranih Istrom i Dalmacijom. Na tanjuru su se našli pahuljasti truffle gougère, fritulica punjena fritajom s tartufima, poljički soparnik te moderna interpretacija komiške pogače s Visa (hrskavi touille od rajčice sa slanim inćunima). Četiri mala zalogaja sa četiri različita okusa nije bilo lako spojiti sa samo jednim vinom, no Zlatno Brdo Graševina 2022., svojim svježim i voćnim notama savršeno je istaknula i upotpunila sve okuse. Inače, ovo vino osvojilo je srebrnu medalju na Decanter World Wine Awards 2023.

zlatno brdo, noel | Author: Goran Jakuš Zlatno Brdo Graševina 2022. i 4 mala zalogaja inspirirana Istrom i Dalmacijom foto: Goran Jakuš ylatno brdo, noel | Author: Goran Jakuš Hrskavi tartlet s kvarnerskim škampima i Zlatno Brdo Graševina 2021. foto: Goran Jakuš

ylatno brdo, noel | Author: Goran Jakuš Vrijedan tim u Noelovoj kuhinji foto: Goran Jakuš

Za drugi sijed poslužen je hrskavi tartlet s kvarnerskim škampima te mousseom od limuna s notama bergamota. Ovo jelo pratila je Zlatno Brdo Graševina 2021. koja je istaknula svježinu i suptilnu slanost, ali i nemalu pikantnost, ovog morskog specijaliteta.

Treći slijed donio je varijaciju na temu jakobovih kapica - na dnu zdjelice bio je tartar od jakobovih kapica i celera, dok je vrhom zdjele dominirala cijela jakobova kapica uz jesetrin kavijar i beurre blanc umak. Uz ovo elegantno jelo poslužena je fenomenalna Zlatno Brdo Graševina 2018.

Za potpuni gastronomski doživljaj, Noel bread & deli ponudio je selekciju kruhova baziranih na kiselom tijestu, uz maslac aromatiziran lavandom i ružmarinom te mliječno pecivo premazano medom i posuto sezamom i makom. Odličan break uz Noelovu pjenušavu kombuchu.

ylatno brdo, noel | Author: Goran Jakuš Jakobove kapice i Zlatno Brdo Graševina 2018. foto: Goran Jakuš

Kultni Gold Cuvée i 2 sjajna crnjaka

Nakon uživanja u fenomenalnom kruhu i putru, goste ove ekskluzivne večere oduševio je jadranski romb s artičokom i punjenim smrčkom, uz pileći jus, hrskavu kožicu od piletine i pjenicu od kopra, uz koje je savršeno pristajao kultni Zlatno Brdo Gold Cuvée 2022. čije kompleksne voćne i hrastove note podvlače karakter ovog jela. Odlična kombinacija morskih i mesnih aroma, uz ovo odlično kompleksno vino baš nas je oduševila.

zlatno brdo, noel | Author: Goran Jakuš Jadranski romb s artičokom i punjenim smrčkom i Zlatno Brdo Gold Cuvée 2022. foto: Goran Jakuš

Za drugi glavni slijed posluženo je meso jelena pečeno na drvenom ugljenu, uz kremu i glazirani bombon od cikle, uz izvanredni Zlatno Brdo Cabernet Sauvignon 2019., čija struktura i bogate arome tamnog voća čine idealnu pratnju ovom jelu.

Desert je donio svježinu kroz sladoled od jagode, biskvit od maslinovog ulja i pjenicu od yuzua i jogurta, uz fenomenalno desertno crveno vino Zlatno Brdo Cabernet Sauvignon 2015. Večeru smo zaključili malim slatkim Noelovim petit fours zalogajima - na tanjurićima su se našli petite madeleine, truffle s pistacijom i lješnjakom (naš favorit!), pâte de fruit (najbolji žele bonbon ikad!) i munchmallow s pistacijom.

ylatno brdo, noel | Author: Goran Jakuš Sladoled od jagode, biskvit od maslinovog ulja i pjenca od yuzua i jogurta, uz fenomenalno desertno crveno vino Zlatno Brdo Cabernet Sauvignon 2015.  foto: Goran Jakuš

U sve većoj inflaciji vinskih večera ova se definitivno istaknula kvalitetom, kako zalogaja iz Noela tako i vina Zlatno Brdo, ali i vrhunskim sljubljivanjem istih. Također, treba pohvaliti i odlično, ljubazno i educirano osoblje Noela koje nam je ovu izuzetnu večeru učinilo još ljepšom.

ylatno brdo, noel | Author: Goran Jakuš Noel foto: Goran Jakuš ylatno brdo, noel | Author: Goran Jakuš Noel x Zlatno Brdo foto: Goran Jakuš

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.