Recenzije 03. rujna 2020.

"Pojele" smo Zagreb Burger Festival. Evo naših dojmova...

foto: Marijana Zlomislić
gastro postao gastro.24sata.hr
Krenuo je Zagreb Burger Festival na Strossmayerovom trgu, a s njim i naš tradicionalni obilazak kućica. Isprobale smo od svakog ponešto, vodeći se gladnim očima (i velikom željom za sirom). U nastavku donosimo prve dojmove...

Peto izdanje Zagreb Burger Festivala počelo je u srijedu, 2. rujna, i trajat će sve do 13. rujna. Osim ostavljanja imena i prezimena te broja na ulazu, obavezne dezinfekcije ruku i povećeg razmaka između kućica, ne razlikuje se mnogo od prethodnih. Svi su nam sudionici već poznati s festivalske scene, ali nedostaju neka dobro poznata imena, poput Masona i Burger Bara.

Međutim, ponuda burgera je zaista pristojna, baš kao i izbor pića. Po gemišt i varijacije trebaš na Gemišt&Nacho truck, na koktele kod Mangoste, a po potrebnu dozu kave u Hug&Punch. Za slastice je zadužen Robert Hromalić, koji je uz standardnu ponudu kolača predstavio i dva nova okusa sladoleda – cheesecake s ružom i malinom te vaniliju s jabukom i karamelom.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Iako nismo odoljele ni ginu, a ni sladoledu, fokus smo ipak usmjerile na burgere. Osim već spomenutim gladnim očima i preferiranjem opcija sa sirom, vodile smo se i znatiželjom i intuicijom. Na popisu su tako, izuzev standardnih junećih burgera, i po jedan s boškarinom, odležanim steakom i lososom. 

Kućica: Chef's Burger by Ivan Pažanin
Burger: CRISPY KAPULA (55 kuna)

Pažanin je svoju premijeru na Zagreb Burger festivalu zaista dobro odradio. Odabrani je burger s junetinom i duplom dozom luka bio ukusan, bogato nadjeven, i ljutkast i slatkast. Nismo imale primjedbe ni na pecivo, a ni na duplu dozu rahle junetine. Džem od luka je bio sasvim korektan, a pržena kapula hrskava i nakon što je burger odstajao zbog fotografiranja. Preporučujemo!

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Kućica: Rougemarin
Burger: Cheeseburger (58 kuna)

Rougemarin je ove godine, u suradnji sa Staropramenom, predstavio jelovnik za klasičare. Uz Rougemarin Burger (48 kuna) i isprobani Cheeseburger, u ponudi im je i Buhtla burger (23 kune), količinski prikladan za najmlađe posjetitelje. 

Cheeseburger s junetinom, cheddarom, hrskavom slaninom i zelenom salatom bit će odličan za sve koji nisu skloni eksperimentiranju. Porcija je velika, okus je očekivano dobar, a bonus je i džem od luka. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Kućica: Kascheta 
Burger: Say Cheese (60 kuna)

Kako ti zvuči 200 g odležane junetine, cheddar i onions rings? Sve to, plus tostirano, slatkasto pecivo sa zlatnim prahom i umak od sira, čekaju te u Kaschetinom Say Cheese. 

Ni oni nisu štedjeli na sastojcima pa čisto sumnjamo da bismo same uspjele pojesti cijeli burger. Da se razumijemo, to je dobra karakteristika, baš kao i cijena od 60 kuna. Ovo je svakako jedan od onih burgera u kojima su cijena i kvaliteta u balansu. Nećeš požaliti!

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Kućica: Institut za burgere by Mate Janković
Burger: The Ugly (55 kuna)

Burger chefa Jankovića možda nije bogat kao na promo fotografijama, ali sveukupni dojam nije loš. Meso je ukusno i rahlo, pecivo je ukusno i ne nedostaje sira. Ipak, jalapeño papričice ga nisu zaljutile u mjeri u kojoj smo očekivale. 

Treba napomenuti i da je ovo  najskuplji burger Instituta za burgere, a i dalje jedan od cjenovno najpristupačnijih na festivalu. Za preostala dva, The Good i The Bad, je potrebno izdvojiti 49, odnosno 53 kune. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić
Kućica: The Garden Kitchen (Marko Palfi)
Burger: Asian Fusion Losos (68 kuna)

Na kućici Marka Palfija je odabir bio težak jer ima vrlo raznoliku ponudu, s mesnom, ribljom i vege opcijom s falafelom. Dvoumili smo se između Dekadenta s odležanim ribeye steakom i pečenim srebrencem te burgera s lososom. Prevagnuli smo u korist drugog jer ove godine nismo naišli na alternativu s ribom. 

Najveća prednost ovog blagog burgera jest što se među dodacima nije izgubio izvorni okus lososa; dobro ga nadopunjuju krastavci i hren mayo. Asian Fusion Losos je prikladan za one koji ne vole teške, masne burgere s puno dodataka.

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Kućica: Cheese bar
Burger: Boško u maramici (60 kuna)

Boško je opcija za one koji vole boškarina, ali i meso koje pruža mali otpor pri žvakanju. Kako kažu, burgere oblikuju tik prije pečenja u kućici pa nas je tekstura ipak malo iznenadila. Dolazi u paketu s brioche pecivom, rikulom, coleslaw salaticom, rajčicom i Boško umakom.

Izuzev Boška u maramici, Cheese bar nudi još jednu opciju koju ćemo u sljedećim danima isprobati – Wild&Crazy od divljači, vrganja i buffalo mozzarelle. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Kućica: Brewbites
Burger: Spicy Senorita (64 kune)

Spicy Senorita je juneći burger s dimljenom mozarellom, ljutom salsom, salatom, rajčicama i kiselim krastavcima. Rijetko zamjeramo bogatstvo namirnica, ali nepraktično ga je jesti s nogu. Nedostajalo nam je i ljutine, što je iznenađenje s obzirom na sam naziv i sastav. 

Uz to, Brewbites se ovaj put odlučio za peciva u boji koja su možda efektna, ali smo sklonije klasičnom brioche pecivu. Ipak, to je stvar osobnog ukusa. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Kućica: Reshetka 
Burger: Đurina, frende (99 kn)

Ovo je vjerojatno najdekadentniji burger na festival, pripremljen od odležanog, mljevenog bifteka, pesta od rikule i majoneze od smeđeg maslaca. Riječ je o limitiranom izdanju, što nas ne čudi s obzirom na cijenu koja je dosta viša od prosjeka na ovogodišnjem izdanju festivala.

Burger je zaista velik, veći i od brioche peciva, ali nas nije oborio s nogu zbog teksture. Uz njega, u ponudi je prošlogodišnji slavljenik festivala, Divlji Đuro, te juneći burger s parfeom od pileće jetre – E buraz. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Kućica: El toro
Burger: Deep Cheese (60 kuna)

El Torov Deep Cheese sastavljen je od Black Angus burgera, cheddara, prženog luka, kiselog komorača i iceberg salate. El Toru, kao i obično, nemamo što zamjeriti. Pecivo je bogato maslacem, meso je dobro pečeno i rahlo, a cijena je i više nego korektna. 

Izuzev Deep Cheesea, u ponudi su i El Toro Classic (55 kuna) i El Toro Smokey (65 kuna), a meso je nabavljeno na hrvatskoj Black Angus farmi The M Brothers. 

 | Author: Marijana Zlomislić foto: Marijana Zlomislić

Nikad ne donosimo sudove neposredno nakon testiranja osam različitih burgera. Nakon što smo prespavale, složile smo se kako su nam među favoritima upravo burgeri renomiranih chefova – Ivana Pažanina, Marka Palfija, Maria Mihelja i Mate Jankovića. Dok Palfi ima najraznovrsniju ponudu, uključujući i vege opciju, Pažaninov Crispy Kapula iskočio je kao istinski comfort food

Generalno, ponuda Zagreb Burger Festivala uglavnom se temelji na junetini, a prosjek cijena je 60-ak kuna. Oni koji žele malo izaći van standardnih okvira usrećit će se u Reshetki i Garden Kitchenu. 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Noob Slayer69
    AkumaaTheKuvar 13:48 27. Srpanj 2021.

    Nemoj da misliš zlo