Recenzije 28. prosinca 2017.

Prvo hrvatsko sljubljivanje parfema, jela i koktela!

foto: Šimun Šitum
gastro postao gastro.24sata.hr
Da mi je netko prije deset godina rekao da ću jednom od najelitnijih hrvatskih restorana sparivati vrhunske delicije, briljantne koktele i nevjerojatne parfeme, grohotom bih mu se nasmijao. Dapače, skepsa je postojala i kada sam bio pozvan na večeru u Noel, ali dok pokušavam započeti tekst, moram vam priznati – ja sam vam ljudi moji stvarno oduševljen...

Dakle, kao netko tko je odrastao na parizeru, grahu, sarmi i piceku nedjeljom, stvarno sam sretan što već godinama prateći gastro industriju otkrivam sve bolje i ljepše stvari o kojima nekad nisam mogao ni sanjati.

Jedna od takvih stvari je bila i olfaktivna večera, novi trend u svijetu, koju je u Hrvatsku po prvi puta donio gospodin Juraj Sotošek-Rihtarec, bloger i svjetski putnik koji je pred određeno vrijeme u sebi otkrio nevjerojatnu ljubav prema parfemima. Tri mjeseca je Juraj tako visio kod ekipe u Noelu na čelu s chefom Goranom Kočišem gdje su zajedno pokušali složiti jela koja se podudaraju ili prate određene parfeme.

 | Author: Šimun Šitum foto: Šimun Šitum

Kasnije je isto to napravio koktel majstor Karlo Ferenčak, ali sa – koktelima, tako da smo prije svakog jela olfaktivne večere na stol dobili koktel, tri esencije određenog parfema, kao i sami parfem. Progutaš, popiješ, pomirišeš – ne nužno tim redom! Uza sve to, ugodan prostor Noela bio je ispunjen mirisom kojeg je specijalno za taj lokal osmislio gospodin Rihtarec!

 | Author: Šimun Šitum foto: Šimun Šitum

Uz dvadesetak gostiju, svoje sam mjesto našao za chef's tableom u društvu eminentnih novinara, ali i autorice brojnih parfema, Francuskinje Sylvaine Delacourte, koja nam je ponosno predstavila neke svoje uspješnice. Kada vam našpricaju previše parfema na rist, ne trljajte ga, naučih na vlastitoj koži! Oprostila mi je...

 | Author: Šimun Šitum foto: Šimun Šitum

Kako se večera referirala na olfaktivno čulo ljudskog tijela, odnosno njuh, red je prvo predstaviti parfeme koji su oblikovali meni. Kreacija Sylvaine Delacourte inspirirala za jedan od pet sljedova te večeri dok su preostala četiri došla uz parfeme Ramona Monegala, parfumera koji je stvarao za španjolsku kraljevsku obitelj, zatim Escentric Molecules, suvremeni parfemski brend molekularnoj proizvodnji, Etat Libre d’Orange, konceptualni francuski brend koji pomiče granice konvencionalnog te poznatih Francuza - Histoires de Parfums.

 | Author: Šimun Šitum foto: Šimun Šitum

Prvi slijed

Parfem: Escentric 01
Koktel: Escentric Martini
Jelo: Grdobina s limetom, klekom, čičokom i crvenim paprom

Nakon gin&tonica dobrodošlice, na stol je svakome došao tanjurić s tri esencije parfema koji su sastavni dio parfema koji je uparen s jelom i koktelom. Igra „pogodi esenciju“ sjajno je zabavila prisutne i jako doprinijela dobroj atmosferi u kojoj su se s veseljem primale i pogreške i točni odgovori. Escentric 01 tako sadrži i crveni papar, limetu te korijen Irisa (tri godine uzgoja, tri godine obrade) koji je i jedan od danas najskupocjenijih sastojaka za parfeme.

 | Author: Šimun Šitum foto: Šimun Šitum

Pomirisali smo svježi, citrusni parfem, nagnuli koktel s votkom, bitterom od limunove korice i ruže i eteričnim uljem limuna te nakon toga i probali jedva dorađenu monstruoznu grdobinu (39 kg!) sa svega par začina. Led je probijen nabrajanjem svega što je taknula naša čula, pa je tu bilo i odbojke na pijesku, spavanja ispod stabla naranče, do picigina na privatnoj plaži. Jednostavno – ljetni maturalac, mlađahno, lepršavo, kao da vam je opet 18!

 

 | Author: Šimun Šitum foto: Šimun Šitum

Drugi slijed

Parfem: Helicriss
Koktel: Mediteran Pleasure
Jelo: Gusja jetra, varijacija maline, crni papar

Nasmijana Francuskinja Delacourte predstavila nam je svoj parfem Helicriss, i samo nam produljila osjećaj ljeta koje se baš i nije nešto naziralo kroz prozore Noela... Mirisi smilja (bosilje ne znam kako miriši) idealno su sjeli s koktelom od Napue gina, japanskog vina od šljiva, sirupa od verbene i tonke i octom šipka infuziranog bazgom.

S Mediteranom u nosu idealno se uklopila i poput bakine duše mekana jetra s kiselim ledenim sorbetom od malina koje smo jeli sa žlicom na kojoj je bio zavezan svježi timijan s Helicrissom. Dakle, perverzija samo takva. Mogao bih ovo jesti svaki dan do kraja života, kao da jedeš u noninom ormaru okićenom svležom lavandom. Ima li onaj Hugo Boss Kćerku?

 | Author: Šimun Šitum foto: Šimun Šitum

Treći slijed

Parfem: Ocean Oud
Koktel: Mouldy Celler
Jelo: Hobotnica, morska pjena, plavi sir, crvene alge

Ocean Oud Ramona Monegala bazira se na smoli koju stabla agara proizvode u obrani od napada plijesni, a koja se naziva oud. Najpopularniji je u arapskome svijetu i ima taj divan težak a plemenit dah Orijenta. Plijesan, logično, podsjeća na plijesan, pa je jedan od sastojaka bio i plavi sir, no taj mladić se sakrio ispod hobotnice i pjenice od mora, kamenica i sipinog crnila ukrašen crvenim algama koje uspijevaju ispod kanadskih ledenjaka.

Komplicirano i za pročitati, ali potpuni masterpiece za isprobati. Ovo jelo je genijalno, poljubac Male Sirene. Koktel od bourbona, madere, biljnog likera i esencije plave plijesni legao je tako dobro, poput Tita kad sjedne u kabriolet limuzinu. Ovaj spoj je sve, nešto najbolje što smo probali ove godine u Zagrebu!
 

 | Author: Šimun Šitum foto: Šimun Šitum

Četvrti slijed

Parfem: Fat Electrician
Koktel: Fat Plummer
Jelo: Teleći entrecote, celer, gljive, agrumi

Ništa nije moglo nadmašiti od milja nazvan „Badić Sofije Vergare“, pa smo u teletini – tek uživali. Parfem kuće Etat Libre d’Orange Fat Electrician pun drvenih nota i ljudske kože već našpricane nekim mirisom, ukratko - “kao seks s Pinocchijom”. Doznali smo da se radi od esencija iz dabrovog mošusa, vetivera i opoponaxa, koje su pratili teletina u sipinom crnilu s kremom od celera i koktel Fat Plummer od ruma, ulja bijelog tartufa, sokom od dunje i bittera od kadulje.

Parfem je djelovao kao ozbiljno muško, tata koji je popravio motor na Stojki i onako od benzina sjeo natrag u auto, teletina bila mrvu suha i s mislima na „Badić“, a koktel za neki megacruiser - za ozbiljnu gospodu.

 

 | Author: Šimun Šitum foto: Šimun Šitum

Peti slijed

Parfem: 1969.
Koktel: Merry Christmas
Jelo: Tamna čokolada, kava, klinčić, maracuja

Kako sam do tog trenutka debelo iskorištavao sitnicu da je kolegica pored mene vegetarijanka, s malo negodovanja i svega nakon jednog zalogaja sam joj prepustio desert. Parfem 1969. posvećen je antiratnim prosvjedima u Americi, a uz njega je poslužen koktel na bazi Plantation Dark Ruma, sa sherryjem, likerom od manga i Apple Punch sirupom. Vuče na - kožni kufer kojeg nosi zgodni Talijan na plaži!? Da, popilo se...

Kada su se spojili okusi koktela, slasnog čokoladno – tropskog zalogaja i totalno neočekivanog mirisa, s jedne strane se začulo – tko je zapalio joint!? Brutalan, i totalno neočekivan završetak nadrealne večere koju će stvarno biti teško ponoviti.

 

 | Author: Šimun Šitum foto: Šimun Šitum

Pokupio sam kartončiće namočene parfemima i esencijama, baš kao kad se jednom godišnje osjetim muževan i odlučim si kupiti nešto brutalno. Mislim da sam se navukao, pogotovo nakon što sam ih sve omirisao i prije i poslije spavanja.

Nova dimenzija užitka, fenomenalan rad i djelo cijele ekipe, i najtoplija preporuka kad se ovo ponovno bude odvijalo – ovo jednostavno morate iskusiti na svojoj koži i ispod nje!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.