Recenzije 12. listopada 2017.

Sjajne radionice sisačkog Kul IN-a!

foto: Barbara Tomečak
gastro postao gastro.24sata.hr
Škole kuhanja su sve jači trend u svijetu, a osim Zagreba i Splita, u nas se i u Sisku pojavila jedna sjajna ekipa koja organizira svakojake zanimljive tečajeve, ali i ozbiljno, profesionalno školovanje. Mi smo posjetili radionicu kuhanja peruanske hrane...

Kulinarski Institut Kul IN osnovan je 2011. godine s ciljem stvaranja međunarodne gastronomske institucije s glavnim fokusom na stvaranju, istraživanju i promociji suvremenih koncepata pripreme i obrade hrane.

U želji da obrazuju kadar koji će svojim znanjem pratiti moderna kretanja i trendove globalne gastronomije usmjerili su se na povezivanje i umrežavanje znanja s vrhunskim kulinarskim školama iz cijelog svijeta. Uz dugogodišnju uspješnu suradnju s poznatom talijanskom kulinarskom akademijom, ALMA također su ostvarili suradnju s Kineskim Kulinarskim Institutom iz Hong Konga ICI.

 | Author: Barbara Tomečak foto: Barbara Tomečak

Hrvatsku kao zemlju idealnu za školovanje sve više prepoznaju internacionalni studenti. Kulinarske, slastičarske i vinske programe u Kul IN-u danas tako slušaju polaznici iz 25 zemalja svijeta, od Australije, Singapura, SAD-a, Meksika, Brazila, Ukrajine, Rusije, Engleske, Švicarske itd. Budući mladi šefovi kuhinja tijekom školovanja u Kul IN-u imaju mogućnost razmjenjivati i graditi vlastiti kulinarski identitet.

 | Author: Barbara Tomečak foto: Barbara Tomečak

“U mladima je važno pobuditi strast prema gastronomiji, dati im samopouzdanje i potaknuti ih u istraživanju, učenju i kreiranju novih ideja u kulinarstvu. Međunarodna mreža kuhara koju gradimo u Kul IN-u omogućuje polaznicima da se upoznaju s različitim kulturama, načinima razmišljanja i da jednog dana kao pravi profesionalci budu odvažni u svome radu.” rekla je Ivana Fried, Direktor Kulinarskog Instituta Kul IN.

 | Author: Barbara Tomečak foto: Barbara Tomečak

Zdravko Perić jedan je od prvih Hrvata s diplomom Ars Culinarie prestižne pariške akademije Le Cordon Bleu i jedne od najpoznatijih kulinarskih akademija na svijetu, a od ožujka 2012. godine svoja kulinarska umijeća svakodnevno je prezentirao kao glavni chef kuhinje splitskog Le Méridien Lav hotela, a prije godinu dana je prešao na poziciju Executive Chefa ljubljanskog hotela Union. Upravo je on, kao glavni i odgovorni kuhar Kul IN-a nedavno ugostio Erwina Polara, chefa iz Sjedinjenih Američkih Država s japansko peruanskim korijenima.

 | Author: Barbara Tomečak foto: Barbara Tomečak

Kako nismo bili u mogućnosti učiti kuhati japanska jela, dvostruko smo uživali u peruanskim delicijama. Jedna od najutjecajnijih kuhinja današnjice, ta mješavina indijanske, afričke i japanske kulture, bila nam je prikazana kroz juhu, glavno jelo i play of the day - neku vrstu ljute krumpir salate s tunom/kozicama, pireom pojačanim chillijem, i sve to uređeno poput slatkog malog neboderčića - ime joj je "Causa"! Sirotinjsko jelo nastalo od onoga čega u Peruu ima na bacanje - krumpira. Sjajna prezentacija, još bolji okus, uskoro ćete moći pročitati i o ideji koja se rodila upravo na radionici - pireu s ajvarom!

Također smo kuhali i verziju pileće juhe pojačanu bjelanjcima - sopa criolla, a kao glavno jelo tu je bila ljuta piletina s rižom - aji de gallina. Oduševljeni Peruom, jedva čekamo nove radionice, a kako biste i vi bili u toku, pratite Kul IN na službenoj internet stranici:
www.kulinst.com, ili na društvenim mrežama: @kulinst; https://www.facebook.com/kulinst/

 | Author: Barbara Tomečak foto: Barbara Tomečak

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.